Članek 2007 št.2., Malezija Sipadan-Mabul

SLADKOVODNA AKVARISTIKA
Divje živorodke
Akvarij z diskusi
RIBNIKI
Priprava ribnika na zimo
TERARISTIKA
Prehrana dvoživk 2. del
Rdečerepi udav kot hišni ljubljenček
Presnovna bolezen kosti pri plazilcih
MORSKA AKVARISTIKA
Morska šila
Moj morski akvarij
TEHNIKA
Fotografiranje akvarija
NARAVNO OKOLJE
Ljubljansko barje
Malezija, Mabul-Sipadan

Članek 2007 št.2., Malezija Sipadan-Mabul

OdgovorNapisal/-a Bojan dne 26 nov 2007 22:40

Slika


V tej niti so zaželjene pripombe in vprašanja ne temo tega članka.

V vodo skočimo ob robu koralnega grebena. Mojo pozornost pritegnejo ogromne korale in skupine barvitih koralnih rib, medtem ko skuša »divemaster« (v nadaljevanju vodja potopa) pritegniti našo pozornost. Ko se obrnem, v modrini zagledam ogromno krogli podobno skupino barakud, mimo njih proti grebenu počasi plava želva. Nedaleč stran ob koralnem grebenu patruljirajo morski psi.

Avtorja: Tomaž Lukman in Sanda Južnik
Uporabniški avatar
Bojan
 
Št.: 9306
Pridružen: 12 nov 2004 16:44
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. 34let, morska 16let

OdgovorNapisal/-a Bojan dne 27 nov 2007 0:23

Mene je članek vsekakor prepričal, da bo v bodočnosti potrebno obiskati tudi Sipadan.
Posebno bi želel poudariti kvalitetne fotografije. Avtorja bi prosil, da nam zaupa model fotoaparata, s katerim je ovekovečil te čudovite utrinke iz podvodnega sveta Malezije.
Uporabniški avatar
Bojan
 
Št.: 9306
Pridružen: 12 nov 2004 16:44
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. 34let, morska 16let

OdgovorNapisal/-a Benjamin dne 01 dec 2007 22:47

Izgleda da avtor članka ne čita Sloreefa. Nekaj stvari (ki sem jih prebral v EXIF podatkih njegovih slik, saj sem slike videl še pred objavo na računalniku) lahko samo prenesem na tale forum.
Kamera je Canon Powershot G7.
Večinoma je bil "Shoting mode=UNDERWATER", "ISO=AUTO", ravnotežje beline="AUTO", ostalo pa so bile vgl. privzete nastavitve.
Makro posnetki so bili vsi s flešem, ostali brez fleša. "Red Eye reduction" je pa (najbrž pomotoma) imel vklopljen.

Drugače pa tudi mene zanimajo njegove izkšnje pri fotografiranju. Do sedaj sem vsak dan gledal ali bo kaj odgovoril... Ali ga lahko nekdo, ki ga pozna, pocuka za rokav?
Benjamin
 
Št.: 3
Pridružen: 13 feb 2007 0:12
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a TomL dne 02 dec 2007 17:32

Se opravičujem za pozen odgovor...

Fotoaparat je bil canonov G7 z nastvaitvami, ki jih je navedel že Benjamin. Sam sem v fotografiranju še začetnik, zato sem najraje uporabljal kar program za podvodno fotografijo. Problem je tudi, ko naletiš na organizem, ki ga ne vidiš vsak potop. Tako skušaš narediti vsaj eno lepo slikco, to pa narediš z nastavitvami, ki so ti nekako blizu.

Na otoku mi je njihov fotograf svetoval, naj poskusim z manual focus in nastavitvijo "whitebalance", kot dveh elementov, ki naj bi bila za podvodno fotografijo najpomembnejša. No meni to nekako ni uspevalo. Manual focus sem nastavil na 10 in 20 cm, a mi slike niso kaj proda uspele. Z belino pa se resda nisem uspel poigrati, saj takrat nisem imel neke svetle površine, na katero bi usmeril fotoaparat. No ko sem si ogledoval slike, ki jih je napravil prej omenjeni fotograf, moram priznati, da so bile vrhunske. Predvsem makro fotografije klovenčkov v anemonah. Uporabljal je nikonov fotoaparat.
Uporabniški avatar
TomL
 
Št.: 956
Pridružen: 05 dec 2004 23:08

OdgovorNapisal/-a Stina dne 03 dec 2007 0:33

TomL ako te tješi, ja nisam expert, ampak su me fotografije oduševile!

sutra čitam članak ponovo! :)

LP
Uporabniški avatar
Stina
 
Št.: 662
Pridružen: 10 maj 2005 13:33
Kraj: Zagreb/Hrvatska
Izkušnje: akv 8g., morska 6g.

OdgovorNapisal/-a TomL dne 03 dec 2007 15:07

Hvala Stina.

Sicer pa tudi tu velja da vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. Bolj proti koncu so namreč tudi slike pričele postajati kvalitetnejše. Žal smo neke organizme, kot so pygmy seahorse in ghostpipefish, opazili že na začetnih potopih, kasneje pa ne več, in slike niso najboljše. Sploh ne slika ghostpipefisha, ki (po pomoti) ni bila slikana s podvodnim programom.

Drugi problem je bil ta, da je pri prenosu slik na pc 1x prišlo do neke napake in kar nekaj slik je žal izgubljenih. Šlo je za najboljše slike z otoka, nekaj reef posnetkov ter nekaj posnetkov klovenčkov v anemonah.

Sicer pa še nasvet, ki me je nekajkrat stal lepih posnetkov proti koncu potopa. Potope smo namreč pričenjali globje, nato pa se počasi pomikali proti gladini in na koncu opravljali varnostne postanke na globini okoli 5m, kjer so tudi najlepši reefi. A nekajkrat se mi je ohišje aparata zameglilo zaradi dolgotrajne uporabe (imel sem prižganega cel potop). Tako sem kasneje pričel aparat ugašati (tudi sicer se sam preklopi v stand by funkcijo), a vseeno lahko zamudiš kak organizem. Aparat sem imel nenehno prižgan na začetku potopa zato, ker smo globje in v modrini čakali na morske pse vrste Hammerhead. Ker sem ga želel tudi ujeti v objektiv, sem imel fotoaparat nenehno prižgan, to pa kasneje lahko povzroči nastanek meglice v ohišju (kljub vsem silica gelom). Prav tako sem se enkrat podil za barakudami, nato prižigal fotoaparat in na koncu v objektiv ujel redkega leopard sharka samo še od daleč.

Sicer pa bom pogledal še neobjavljene slike in poskusil še kaj objaviti.

Jasno z veseljem odgovorim tudi na ostala vprašanja v zvezi s člankom/sipadanom.
Uporabniški avatar
TomL
 
Št.: 956
Pridružen: 05 dec 2004 23:08


Vrni se na Članki letnik 2, št. 2, November 2007

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost