Napisal/-a TomazP dne 05 jan 2005 10:29
Uporabljam Renino črpalko 580l/h katero sem kupil v Korali. Za površinski skimer popolnoma zadostuje pa še tiha je. Edino kar priporočam je, da se zamenjajo priseski na črpalki za večje. Zadeva lepo deluje in ni nobenega škropljenja. Mislim, da je bolje imeti za površinski skimer šibkejšo črpalko ker se ga da lepše nastavit. V primeru, da imaš premočno, se ti lahko maši zaščitni koš površinskega skimerja oz. imaš neenakomeren vlek skozi preliv. Jaz teh težav nimam. Sem pa slišal, da so jih nekateri imeli z močnejšo črpalko.
Odsevnike imam in sicer Juwelove. Jih bom pa v kratkem zamenjal, saj mi jih je kondenz že kar precej uničil. So pa odsevniki obvezni saj na ta način bistveno povečamo osvetlitev akvarija.
Iz izkušenj ti lahko povem, da je 3x30W premalo. Lahko ti uspevajo mehke korale pa tudi vetenice. Sam imam 4x40W pa bi dodal še kakšno cev, če bi imel prostor.
Oglje ne uporabljam redno. Do sedaj sem ga 3x uporabil. Pa še to nekaj dni pred menjavo vode.
Glede uporabe skimerja pa sem opazil naslednje:
Pri daljši uporabi (enkrat sem imel vklopljenega en mesec) sem opazil, da so imele trde korale še lepšo bolj izrazito barvo. Rast mehkih stvari predvsem zoantusov, palitoj pa je povsem zamrla. Če skimerja ne uporabljam pa gre rast v korist mehkih stvari. Tako ga sedaj samo občasno vklopim. Morda se bo kdo vprašal kako, da ga ima večina akvaristov stalno vklopljenega. Res je. Imajo pa bolj pogost režim menjave vode in tudi večjo obremenjenost akvarija.
lp
Tomaž