Samogradnja - stojalo za akvarij

Samogradnja - stojalo za akvarij

OdgovorNapisal/-a Clownfish dne 11 nov 2005 2:58

V temu forumu lahko podate svoje mnenje glede članka objavljenega tukaj:

http://www.sloreef.com/clanki/stojalo/stojalo.htm
Uporabniški avatar
Clownfish
Administrator
 
Št.: 8767
Pridružen: 13 nov 2004 1:22
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. morska 17let

OdgovorNapisal/-a Krnekaj dne 11 nov 2005 10:10

Dobro narejeno (še bolje dokumentirano :) .
mam samo eno pripombo, noge nimaš povezane med sabo oz. na zgornjo vertikalo, kar je mogoče konstrukcijsko majhen "fehler" ; ampak se to deloma kompenzira preko zidnega nosilca.

si mogoče kaj opazil kako razpoko na spojih med stojkami in horizontalo (na barvi) ?
Uporabniški avatar
Krnekaj
 
Št.: 118
Pridružen: 19 nov 2004 11:49
Kraj: Braslovče
Izkušnje: aq 10 y, marine 5 y

OdgovorNapisal/-a Clownfish dne 11 nov 2005 10:55

krnekaj Napisal/-a:Dobro narejeno (še bolje dokumentirano :) .


No ja nahitro spisano..

krnekaj Napisal/-a:mam samo eno pripombo, noge nimaš povezane med sabo oz. na zgornjo vertikalo, kar je mogoče konstrukcijsko majhen "fehler" ; ampak se to deloma kompenzira preko zidnega nosilca.


Zakaj? Ravno to sem hotel, da nimam prečnih vezi med nogami in da noge niso med seboj povezane. Zato so odstranljive prav tako je vse skupaj togo najmočneje vezano na zidni nosilec, ki je prav tako predimenzioniran. Vendar imam ravno zaradi tega potem pod akvarijem veliko manevrirnega prostora.
Pod stojalom je iz enake vodoodporne vezane plošče še podložna mizica za refugij, ter desno prostor za sump in reaktor. Na levi strani pa je prostor še za reaktor, Co2 jeklenko in ostale "prčkarije". Tako ne potrebujem prečnih povezav med nogami ter steno na katere bi dodal polico oziroma nosilno ploščo na kateri bi stala oprema.
Vse je v pol urice odmontirano in ostanejo samo še noge.

Slika
Slika
Slika


krnekaj Napisal/-a:si mogoče kaj opazil kako razpoko na spojih med stojkami in horizontalo (na barvi) ?

Ne.. tudi barva je kar uredu in malce bolj prožna.. tako da do razpok nebi moglo priti razen ob res velikih deformacijah.
In ker je sam okvir predimenzioniran in narejen z močnimi prečnimi vezmi lahko okvir nosi celotno težo tudi brez ene noge tako da ne pride do deformacij konstrukcije.
Uporabniški avatar
Clownfish
Administrator
 
Št.: 8767
Pridružen: 13 nov 2004 1:22
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. morska 17let

OdgovorNapisal/-a Gorazd dne 11 nov 2005 13:31

Ja nekdo se je pa res potrudil!

Gotovo je načinov izdelave več. Kar bi jaz naredil drugače je :
- ne vidim pravega smisla pritrditve na steno. Dosti enostavneje bi bilo tudi zadaj narediti noge. V tem primeru ne bi moglo priti do nagiba -recimo da se posedejo nogice ali morda izolacija pod estrihom. Že sprememba nekaj mm je lahko moteča. Tudi stabilnost v primeru potresa je vprašljiva (seveda gre zgolj za teoretično možnost).
- prečna povezava nog verjetno ne bi škodila (nekaj mm nad tlemi, kar ne bi motilo), bi pa nudilo večjo bočno stabilnost - noge se ne bi mogle zložiti. Prepričan sem da se tudi v tem dizajnu ne morejo a veeno bi se počutil bolje.
- podložna plošča iz vodoodporne vezane plošče morda ne bi morala biti tako debela, definitivno pa je ne bi pritrjeval na okvir. Ko je akvarij poln, ni nikakršne možnosti, da bi zdrsnil, je pa gotovo slabo za samo konstrukcijo, če je tako na gosto navrtana. Še bolj bi se pa bal vijakov, ki lahko pogledajo ven (morda niso dovolj priviti ali se odvijejo morda kasneje, ko se akvarij predeluje ali prestavlja). V tem primeru je 1 cm stiropora (ki se pod težo tudi precej stisne) majhna varnost. Sam imam pod akvarijem raje samo gladko površino.
-definitivno pa sem se odločil, da za podstavek akvarija ne bom več uporabljal drugih materialov kot siporex, beton, ploščice in granit - razen za podložno ploščo in vratca omaric. Na zadnje mi je Juwelov pokrov "potegnil" vodo čez rob - nivo vode je cca 1cm-8mm pod robom akvarija. Ko sem črpalko dvignil, da je bolj burkala površje, so se valovi dotikali roba akvarija. Preden sem opazil problem je voda nekaj dni občasno kapljala (žal ne toliko, da bi videl lužo). Je pa omarica pod akvarijem pošteno zacvetela.


Kot sem že zapisal idej je veliko in ta zapis ni mišljen kot kritika.
Uporabniški avatar
Gorazd
 
Št.: 418
Pridružen: 19 apr 2005 11:26
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a Krnekaj dne 11 nov 2005 14:20

no tudi moj zapis ni mišljen kot kritika, daleč od tega :) , le poklicna deformacija, kaj čmo :lol:


- problem sidranja v stene je ta, da mora biti stena AB (armranobetonska) ali kako drugače ojačana, saj opeka ni nosilna !!!!!
s tem imam ogromno izkušenj, saj pri mojem delu to srečujem skoraj vsak dan (postavljanje raznih konstrukcij na objeke, ob objekte, ...)

kot je že gorazd omenil mi je to padlo v oči (nepovezanost vertikal in s tem možnost, da se teoretično zadeva zloži (recimo ob nenadni veliki prečni sili, kot je primer potres (kjer je pa takih sunkov ogromno)

kot je gorazd tudi omenil, bi bilo bolje, če bi zadaj tudi bile noge, saj bi s tem bil akvarij in omarica bolj homogena enota, neodvisna od delovanja konstrukcija (zopet mam v mislih potres)

samo moje skromno mnenje :oops:
Uporabniški avatar
Krnekaj
 
Št.: 118
Pridružen: 19 nov 2004 11:49
Kraj: Braslovče
Izkušnje: aq 10 y, marine 5 y

OdgovorNapisal/-a Clownfish dne 11 nov 2005 15:21

Gorazd Napisal/-a:Ja nekdo se je pa res potrudil!


Iščemo posnemovalce...


Gorazd Napisal/-a:Gotovo je načinov izdelave več. Kar bi jaz naredil drugače je :
- ne vidim pravega smisla pritrditve na steno. Dosti enostavneje bi bilo tudi zadaj narediti noge. V tem primeru ne bi moglo priti do nagiba


Sam sem razmišljal drugače.. na 70cm višine teža malce pod tono... je kar nekaj.. in če bi bilo spodaj 8 nog pa med sabo malo slabše povezane torej brez diagonalnih povezav.. se stvar dosti prej zvrne ali zaniha (v primeru potresa) kot tako kot je trdno fiksirana na zid.. Poleg tega se tudi razbremeni tla.. pri plavajočih estrihih je to lahko problem. Nagib se je dal zlahka kompenzirat z regulacijskimi nogicami.. Pri togem stojalu tu ne ostane nič drugega kot da stojalo potem ko vidiš kako visi s spodnje strani podložiš.. Če gre za podajanje sam enega vogala moraš celo stojalo prevzdigniti in spodnji okvir po celi dolžini enakomerno podložiti..


Gorazd Napisal/-a:-recimo da se posedejo nogice ali morda izolacija pod estrihom. Že sprememba nekaj mm je lahko moteča. Tudi stabilnost v primeru potresa je vprašljiva (seveda gre zgolj za teoretično možnost).


Ja prav zato je zidni nosilec dobro pritrjen v vodoravni legi in do posedaja lahko pride samo spredaj, tam pa lahko posedaje kompenziraš z regulacijskimi nogicami.

Gorazd Napisal/-a:- prečna povezava nog verjetno ne bi škodila (nekaj mm nad tlemi, kar ne bi motilo), bi pa nudilo večjo bočno stabilnost - noge se ne bi mogle zložiti. Prepričan sem da se tudi v tem dizajnu ne morejo a veeno bi se počutil bolje.

Z prečno povezavo ni potrebe. Pdoložne ploščice pod nogami so privijačene v estrih, in imajo vdolbene luknje v kater pridejo navojne palice. Poleg tega so obemenjene z cca 100-130kg teže in ker so zgoraj dobro pričvrščene in tudi spodaj v estrih do premikov nog preprosto ne more priti.. Občutek je tudi brez teh povezav zelo dober :)

- podložna plošča iz vodoodporne vezane plošče morda ne bi morala biti tako debela, definitivno pa je ne bi pritrjeval na okvir. Ko je akvarij poln, ni nikakršne možnosti, da bi zdrsnil, je pa gotovo slabo za samo konstrukcijo, če je tako na gosto navrtana. Še bolj bi se pa bal vijakov, ki lahko pogledajo ven (morda niso dovolj priviti ali se odvijejo morda kasneje, ko se akvarij predeluje ali prestavlja). V tem primeru je 1 cm stiropora (ki se pod težo tudi precej stisne) majhna varnost. Sam imam pod akvarijem raje samo gladko površino.[/quote]
Vijakov je preveč, vendar zaradi teh par lukenj, ki so nad železnimi nosilci sama plošča ne trpi. Vijaki so samorezilni za železo z vgreznimi glavami. Ker se sve skupaj ne premika niti ne trese mislim da do odvitja ne more priti. Poleg tega je pdo steklom še 1cm stiropora..

-definitivno pa sem se odločil, da za podstavek akvarija ne bom več uporabljal drugih materialov kot siporex, beton, ploščice in granit - razen za podložno ploščo in vratca omaric. Na zadnje mi je Juwelov pokrov "potegnil" vodo čez rob - nivo vode je cca 1cm-8mm pod robom akvarija. Ko sem črpalko dvignil, da je bolj burkala površje, so se valovi dotikali roba akvarija. Preden sem opazil problem je voda nekaj dni občasno kapljala (žal ne toliko, da bi videl lužo). Je pa omarica pod akvarijem pošteno zacvetela.[/quote]
Juwelova omarica je zelo slab primer.. Ne samo da je narejena iz iverala tudi kvaliteta tega materiala je dvomljiva.
Železo še vedno nudi najboljše razmerje med nosilnostjo in volumnom, poleg tega se ga da dokaj enostavno obdelovati..

Kot sem že zapisal idej je veliko in ta zapis ni mišljen kot kritika.[/quote]
Uporabniški avatar
Clownfish
Administrator
 
Št.: 8767
Pridružen: 13 nov 2004 1:22
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. morska 17let

OdgovorNapisal/-a Clownfish dne 11 nov 2005 15:24

krnekaj Napisal/-a:kot je že gorazd omenil mi je to padlo v oči (nepovezanost vertikal in s tem možnost, da se teoretično zadeva zloži (recimo ob nenadni veliki prečni sili, kot je primer potres (kjer je pa takih sunkov ogromno)

V primeru potresa manjše moči se bo zadeva zagotovo obnesla. Pri večji moči pa bi tudi posoda z samostoječega nosilca padla dol, seveda bi se tudi porušila plošča in še prej plavajoči estrih...


[quote="krnekaj"]kot je gorazd tudi omenil, bi bilo bolje, če bi zadaj tudi bile noge, saj bi s tem bil akvarij in omarica bolj homogena enota, neodvisna od delovanja konstrukcija (zopet mam v mislih potres)

Mogoče res.. Vendar mislim da je tudi tako dobro.. ker je velik varnostni faktor in vse skupaj predimenzionirano bo tudi taka izvedba preživela slabši potres..
Uporabniški avatar
Clownfish
Administrator
 
Št.: 8767
Pridružen: 13 nov 2004 1:22
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. morska 17let

OdgovorNapisal/-a Mark dne 11 nov 2005 15:47

krnekaj Napisal/-a:
kot je že gorazd omenil mi je to padlo v oči (nepovezanost vertikal in s tem možnost, da se teoretično zadeva zloži (recimo ob nenadni veliki prečni sili, kot je primer potres (kjer je pa takih sunkov ogromno)


Dejan ima po celotni dolžini akvarija na steno pritrjen U profil in niti teoretično se sprednje noge nemorejo zložiti (dokler se stena ne sesuje).
krnekaj Napisal/-a:
kot je gorazd tudi omenil, bi bilo bolje, če bi zadaj tudi bile noge, saj bi s tem bil akvarij in omarica bolj homogena enota, neodvisna od delovanja konstrukcija (zopet mam v mislih potres)
.

Pri manjših potresih ni pomembno, če je podstavek naslonjen na steno ali stoji na nogah. Močnejši, rušilni potres bi premikal steno na višini 1m (vpetje v zid) recimo za 2-5 cm (glede na tla). Če bi steklo in stena zdržala sunek, bi voda pljusknila čez rob, ampak sprednjih nog še vedno ne bi zložilo.
Uporabniški avatar
Mark
 
Št.: 242
Pridružen: 29 nov 2004 17:02
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a Gorazd dne 11 nov 2005 15:50

Žal nimaš prav. Posedanje spredaj ne moreš kompenzirati z nastavljanjem nogic (preizkušeno). Problem je, da do posedanja (če sploh) pride, ko je akvarij poln. Takrat je kot si že omenil akvarij težak 1t. Te teže ne dvigneš z zavijanjem nogice. Morda, če bi imel viličarja, dvignil akvarij in odvil nogico. Kot pravim - preizkušeno.

Tudi sam imam nekaj izkušenj z pritrjevanji (dostikrat sicer provizorično in začasno - zato ne morem primerjati z opisano zvedbo, ki je po tem kar sem videl v članku zelo varna) in občajno ni najbolje, če pritrdiš na dva različna nosilna medija. Vedno lahko pride do razlike v nosilnosti med njima. Po mojem je bolje, če celo težo nosijo tla ali pa stena in ne kombinacija.

Seveda zgolj teoretiziram.

Sam sem imel akvarij že na zelo različnih podstavkih od pisalne mize, omarice pa do celo zložljive piknik mizice, pa še nisem imel nesreče.
Uporabniški avatar
Gorazd
 
Št.: 418
Pridružen: 19 apr 2005 11:26
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a Gorazd dne 11 nov 2005 15:59

A ja - pa še - cvetoča omarica ni Juwelova (njihov je samo pokrov), se tudi meni zdijo njihove omarice dokaj slabe in jim ne bi zaupal nošenje akvarija.
Uporabniški avatar
Gorazd
 
Št.: 418
Pridružen: 19 apr 2005 11:26
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a Clownfish dne 11 nov 2005 16:03

Gorazd Napisal/-a:Žal nimaš prav. Posedanje spredaj ne moreš kompenzirati z nastavljanjem nogic (preizkušeno). Problem je, da do posedanja (če sploh) pride, ko je akvarij poln. Takrat je kot si že omenil akvarij težak 1t. Te teže ne dvigneš z zavijanjem nogice. Morda, če bi imel viličarja, dvignil akvarij in odvil nogico. Kot pravim - preizkušeno.


Ha.. vidiš tole pa ne bo držalo.. Akvarij je bil lani poleti ko sem menjaval tolpi pod poln. 200L vode sem zgolj preventivno odstranil. Za koliko se akvarij posede sem videl šele potem ko je bilo vse v njemu. In ker so navojne palice pod nogami M12 mislim, da lahko z matico na taki navojni palici dvigneš tudi par ton.. In ker so noge 4 in vsak nosi zanemarljivo težo od 100-130kg je taka regulacija zelo lahka in enostavna. Edino kar je potrebno paziti je to da ostane nosilni okvir še vedno raven. Sicer pa svoje kompenzira tudi stiropor.. Jasno sem za zavijanje matic potreboval francoza ampak vrtel sem ga z eno roko...

Gorazd Napisal/-a:Tudi sam imam nekaj izkušenj z pritrjevanji (dostikrat sicer provizorično in začasno - zato ne morem primerjati z opisano zvedbo, ki je po tem kar sem videl v članku zelo varna) in občajno ni najbolje, če pritrdiš na dva različna nosilna medija. Vedno lahko pride do razlike v nosilnosti med njima. Po mojem je bolje, če celo težo nosijo tla ali pa stena in ne kombinacija.
Seveda zgolj teoretiziram.


Hmm. recimo.. v mojem primeru se okvir stojala bolj fiksiran na nosilni U profil na steni.. noge pa glede na to, da niso privarjena lahko malo "šetajo"..

Gorazd Napisal/-a:Sam sem imel akvarij že na zelo različnih podstavkih od pisalne mize, omarice pa do celo zložljive piknik mizice, pa še nisem imel nesreče.


Ja če pogledaš kakšne vse podstvake deljao pa zdrži težo.. potem je tako predimanzionirano stojalo vredno zaupanja..
Članek je bil podal le zaradi tega ker je taka izvedba drugačna od strndardnih.. ki jih najdemo na netu..

Gorazd Napisal/-a:A ja - pa še - cvetoča omarica ni Juwelova (njihov je samo pokrov), se tudi meni zdijo njihove omarice dokaj slabe in jim ne bi zaupal nošenje akvarija.


No mislil sem samo povdariti, da je iveral skoraj popolnoma zgrešen material za morske akvarije.
Tudi sam sem nahitro oblekel stojalo v iveral, ki se je na mnogo mestih že krepko napihnil... jasno iveral sem uporabil ker sem hotel pod akvarijem vse skupaj na hitro zapreti, poleg tega je bilo vse skupaj hitro narejeno in zelo poceni..
Uporabniški avatar
Clownfish
Administrator
 
Št.: 8767
Pridružen: 13 nov 2004 1:22
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. morska 17let

OdgovorNapisal/-a Gorazd dne 11 nov 2005 16:29

Dobro, priznam. Gre za drugačne noge (sestavni del omarice). Nivo se spreminja z vrtenjem izvijača. Verjetno bi bilo z matico in francozom drugače. Veeno pa gre za velike obremenitve saj nogic ne dviguješ vseh hkrati, kar pomeni, da nekaj časa akvarij stoji na eni nogi (tisti, ki si jo prvo odvil).

Res je, da zidanje s siporeksom pomeni manj prostora pod akvarijem, a pri akvariju 1,5m to pomeni še vedno 1,3m pod akvarijem. Po globini imam pozidano samo zadnjo steno, torej je notranji prostor ožji samo za 10cm.
Je pa ta način dokaj enostaven in precej lažji vsaj za nas, ki ne znamo variti. Niveliranje je dokaj enostavno med zidavo samo z lepilom, kasneje pa se vsaj po mojih izkušnjah ne poseda. Stik z tlemi je zelo velik in teža porazdeljena.
Uporabniški avatar
Gorazd
 
Št.: 418
Pridružen: 19 apr 2005 11:26
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a Bojan dne 11 nov 2005 22:15

Ni kaj. Zelo nazorna razlaga.

Način pritrditve v steno na zadnji strani je posebnost te rešitve, ki ima vsaj po mojem mnenju dobre in slabe lastnosti.
Uporabniški avatar
Bojan
 
Št.: 9306
Pridružen: 12 nov 2004 16:44
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. 34let, morska 16let

OdgovorNapisal/-a TomazP dne 12 nov 2005 0:04

Moje mnenje je, da je Juwelova omarica zelo posrečena in dovolj estetska varianta. Tudi glede nosilnosti ni nobenih težav. Žal pa je akvarij dober samo za sladkovodne namene, za morske pa se pokaže kar nekaj pomanjklivosti vključno z samim akvarijem.

lp

Tomaž
Uporabniški avatar
TomazP
 
Št.: 809
Pridružen: 28 nov 2004 0:41
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gorazd dne 14 nov 2005 10:42

Ja Juwelova omarica je dokaj estetska, je pa zato po mojem manj uporabna. Pri akvariju je vedno dovolj opreme, ki je najbolje spravljena v omarici pod akvarijem. V sladkovodnem akvariju vedno uporabljam zunanji filter (pri morskem akvariju je vsega še več), ki je tudi dobro če je spravljen v omarici, da o odpornosti na vodo sploh ne govorim.
Uporabniški avatar
Gorazd
 
Št.: 418
Pridružen: 19 apr 2005 11:26
Kraj: Grosuplje


Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 0 gostov