Stran 1 od 1

Članek 2007 št.2., Fotografiranje akvarija

OdgovorObjavljeno: 26 nov 2007 22:42
Napisal/-a Bojan
Slika

V tej niti so zaželjene pripombe in vprašanja ne temo tega članka.

Imamo lep akvarij in v njem se ravnokar dogajajo zanimive stvari. Želimo jih pokazati še komu drugemu, ki ga ravno ta trenutek ni tukaj, ali pa ohraniti čimbolj svež spomin nanje. Želimo tudi, da bi bili o teh zanimivostih obveščeni bralci revije Akvarij.

Vzamemo torej kamero in med množico načinov fotografiranja, ki nam jih ponuja, nastavimo način »Akvarij«...???... No, kamere z nastavitvijo »Akvarij« sicer še nisem videl in je verjetno še nekaj časa ne bom. Fotografiranje akvarija ima nekatere posebnosti in zahteve. Če jih poznamo in upoštevamo, lahko z vsako kamero naredimo dobre fotografije (pa če ima nastavitev »Akvarij« ali pa ne). Večina zapisanega v tem članku velja tudi za fotografiranje terarijev, insektarijev, ipd..

Avtor:Benjamin Tome

OdgovorObjavljeno: 27 nov 2007 0:10
Napisal/-a Bojan
Po mojem mnenju je članek o fotografiranju akvarija zelo poučen in zanimiv tako za sladkovodne kot morske akvariste. Upam , da bo tem več naših članov prebralo ta članek, saj za revijo Akvarij potrebujemo kvalitetne slike vaših akvarijev, rib in nevretenčarjev.

Benjamin se očitno res spozna na fotografijo akvarija, kar dokazuje tudi izredna slika na naslovnici revije. Ko se zagledam v naslovnico, se mi zdi kot da imam pred seboj pravi akvarij, tako zelo lepo izostrene so ribice in rastline na fotografiji.

Re: Članek 2007 št.2., Fotografiranje akvarija

OdgovorObjavljeno: 27 nov 2007 10:31
Napisal/-a TimberHoffWandy
Bojan Napisal/-a:Vzamemo torej kamero in med množico načinov fotografiranja, ki nam jih ponuja, nastavimo način »Akvarij«...???... No, kamere z nastavitvijo »Akvarij« sicer še nisem videl in je verjetno še nekaj časa ne bom.


Tu bi pripisal, da ima Canon PowerShot S5 IS to funkcijo, a jo nisem preizkušal, tako da nevem koliko je uporabna, če sploh je.

OdgovorObjavljeno: 27 nov 2007 10:42
Napisal/-a TomazP
Me veseli, da imamo tokratno temo prav o fotografiranju. Fotografiranje akvarija se kar precej razlikuje od fotografiranja ostalih stvari tako, da je tovrstna tema zelo dobrodošla.

Re: Članek 2007 št.2., Fotografiranje akvarija

OdgovorObjavljeno: 27 nov 2007 23:35
Napisal/-a Bojan
TimberHoffWandy Napisal/-a:Tu bi pripisal, da ima Canon PowerShot S5 IS to funkcijo, a jo nisem preizkušal, tako da nevem koliko je uporabna, če sploh je.
Po mojem mnenju gre tu tudi nekoliko za metodo pospeševanja prodaje. Novi digitalni fotoaparati si z lahkoto zapomnijo različne sete nastavitev in ni težko narediti fotoaparat z 10 ali še več različni preddefiniranimi seti nastavitev. Če ima aparat prednastavitev za tisti motiv, ki kupca zelo zanima , mu fotoaparat bolj seže k srcu in se lažje navduši za nakup.

Sicer pa sem tudi jaz kupil fotoaparat, ki pozna način fotografiranja:

UNDER WATER MACRO (oziroma slika klovenčka) in

UNDER WATER WIDE (oziroma slika jate ribic).

Mi je bil takoj všeč.

Fotografiranje celega akvarija je kar zahtevno in vsaj po mojih izkušnjah ni možno narediti ustrezne ene prednastavitve za vse tipe akvarijev. Lahko pa si pomagaš tako, da naštudiraš optimalne nastavitve za svoj akvarij in si jih shraniš kot nastavitev za svoj akvarij.

OdgovorObjavljeno: 27 nov 2007 23:41
Napisal/-a Bojan
Na žalost se lahko ravno na prvih dveh straneh članka o fotografiji tudi vidi kako izgleda, če tiskar barve ne nastavi optimalno. V bistvu je nastavil preveč rdeče barve. Vsaj fotografija morskega akvarija je tako precej nerealna. Problem je v tem , da tiskar ne ve kakšne so prave barve in bi moral biti veš čas tiskanja, ki pač traja kar nekaj dni, prisoten , nekdo ki pozna prave barve, da bi korigiral nastavitve.
Na na nobeni drugi strani ni takšne večje napake.

Tu so še slike v približno pravih barvah, da se jih lahko primerja s tistimi v reviji.

Slika

Slika

Seveda so te slike v bistveno slabši kvaliteti kot v reviji, ampak za barvno primerjavo so pa uporabne.

Re: Članek 2007 št.2., Fotografiranje akvarija

OdgovorObjavljeno: 27 nov 2007 23:42
Napisal/-a Clownfish
Pri starem digitalcu Olympus C4000 sem si nastavil svoj profil pri katerih nastavitvah najbolj optimalno zajamem sliko akvarija.
No digitalec Conon G7 pa ima že vgrajeno prednastavitev za Aquarium, vendar mi ne ustreza. Še vedno nisem uspel nastaviti najbolj optimalnih parametrov, da bi tudi Canon kljub temu, da gre za 5 let mlajši in tehnološko bolj napreden aparat naredil tako realistične in dobre slike kot stari C4000.

OdgovorObjavljeno: 27 nov 2007 23:58
Napisal/-a Bojan
Pri meni se je kvaliteta fotografij akvarija precej izboljšala, ko sem iz starega Olympus-a C4000 prešel na novejšega Olympus-a C7070.

Bom pa moral povabiti Benjamina, da še on naredi kakšno fotografijo mojega akvarija, da vidim kaj se lahko došeže, če se fotografiranja loti pravi mojster. :)

OdgovorObjavljeno: 28 nov 2007 10:16
Napisal/-a TomazP
S starim Canon G2 so mi uspele kar dobre slike akvarija z uporabniškimi nastavitvami. Z G7 pa še nisem slikal akvarija. Moram si enkrat vzeti čas in poizkusiti, da vidim primerjavo. V osnovi ne vidim kakšnih izjemnih razlik v kvaliteti med obema modeloma razen hitrosti delovanja in programske razširjenosti. Število pikslov praktično ne igra nobene vloge (z izjemo materiala za tisk). Ne glede na tehniko pa je pri zahtevnejših scenah še vedno fotograf tisti, ki naredi sliko.

OdgovorObjavljeno: 02 dec 2007 23:45
Napisal/-a Bojan
V članku je navedeno, da svetila pri fotografiranju ne smemo namestiti pred ogledno steno, ampak večinoma le le od zgoraj in ob strani. Kako pa postavimo svetila, če stranske stene akvarija niso dostopne? Ali svetilo lahko postavimo pred ogledno steno pod nekim kotom, tako da svetloba pada delno s strani, seveda pa prihaja skozi ogledno steno. Kakšen kot se priporoča v takšnih primerih, če so seveda dopustni?

Pri fotografiranju mojega akvarija imam kar nekaj svetlobe od zgoraj. Kam naj namestim dodatni vir svetlobe, če ob straneh ni prostora ?

OdgovorObjavljeno: 04 dec 2007 22:05
Napisal/-a Benjamin
Fleš skozi prednje steklo:
Nazadnje sem to poskušal pri fotograiranju Davidovega paludarija in bil spet razočaran. Fleš je bil izven vidnega polja in pod kotom cca 15-20 stopinj (glede na ravnino stekla). Tri stvari se zgodijo:

- pride do nekake bleščave na/v steklu, kot nekakšna meglica
- svetloba odbita od oglednega stekla osvetli predmete pred akvarijem, ki zato odsevajo v steklu.
- drobni delci prahu na zunanji površini stekla se prav bleščijo (če šipa ni brezkompromisno očiščena).

Verjetno bi pa šlo, če bi od objektiva pa vse do stekla akvarija naredil nekakšen črn tulec oz. zaslonko, skozi katero bi fotografiral. Ampak to bi šlo pri fotografiranju od blizu. Za fotografiranje od daleč bi bil to ogromen tulec. Imam take neposrečene fotke, pa žal niso na nobenem strežniku. Predlagam pa da vseeno poskusiš, morda pa bo pri tebi šlo.

Fleši od zgoraj, in kako to narediti poleg akvarijske razsvetljave - več možnosti je:

- Če lahko akvarijsko razsvetljavo dvignemo više, s tem naredimo prostor za difuzorje in fleše.
- Lahko odstranimo odsevnike s fluorescenčne razsvetljave in fleše z difuzorji postavimo nad cevmi
- Če smo pa res zelo omejeni s prostorom, pa takole. Med vodno površino in cevi postavimo difuzor (čimtanjše mlečno pleksi steklo, ali poseben difuzorski tekstil za fotografe). Fleše postavimo na difuzorsko steklo, a obrnjene navzgor. Strop pokrova mora biti bel (da odbija svetlobo), ali pa ga vsaj za fotografiranje prevlečemo z alu folijo. Svetloba flešev torej sije navzgor, se odbije od svetle površine pokrova, gre mimo fluorescenčnih cevi in skozi difuzor v akvarij. V tem primeru rabimo malo močnejše fleše, ali bolj odprto zaslonko.
- Četrta možnost je enaka kot tretja, le brez difuzorjev. Svetloba se vsaj delno (odvisno od primera) razprši tudi z odbojem od pokrova.

To so le osnovne smernice, prilagajamo se trenutni situaciji in eksperimentiramo.

OdgovorObjavljeno: 05 dec 2007 0:02
Napisal/-a Bojan
Hvala za nasvete.