Protopalythoa psammophila

Protopalythoa psammophila

OdgovorNapisal/-a vegimatej dne 10 maj 2012 23:59

Danes sem pogledal še v Mega Zoo v Celovcu in sem malo podebatiral o teh koralah, ki so pri nas najpogostejši prebivalec v čebričkih. Kot zanimivost bi napisal, da so te vrste koral umaknili iz prodaje, ker so visoko nevarne za zastrupitev in jih praktično ne smejo prodajat več. A je še kdo naletel na tako novico?? Je baje zelo nevarno ob kontaktu z očmi,...,( če si obrišemo roke v brisačo in si npr. tretja oseba obriše oči z njo ali kako drugače pride v telo,...)

V bistvu pa sem se trudil, da bi našel kakšen določen polip zoohantusa, ki ga Borut želi imeti v svojem sistemu,... Brez uspeha :?
Uporabniški avatar
vegimatej
 
Št.: 542
Pridružen: 24 apr 2011 15:56
Kraj: Retnje ( Tržič )
Izkušnje: akv 1998, morski od 2011

Re: Protopalythoa psammophila

OdgovorNapisal/-a BojanD dne 11 maj 2012 1:27

vegimatej Napisal/-a:.... Kot zanimivost bi napisal, da so te vrste koral umaknili iz prodaje, ker so visoko nevarne za zastrupitev in jih praktično ne smejo prodajat več. A je še kdo naletel na tako novico?? Je baje zelo nevarno ob kontaktu z očmi,...,( če si obrišemo roke v brisačo in si npr. tretja oseba obriše oči z njo ali kako drugače pride v telo,...)
:?

da je njihova sluz strupena, vemo dolgo časa, a ni veliko podatkov o tem; tudi sam sem precej šaril z rokami po akvarijih, velikokrat so me opikali ognjeni črvi in ježki in še kaj neznanega, a od teh polipov še nisem opazil kakšnih težav, niti na sebi niti ne na ribah. Vemo pa, da je nekemu akvaristu poginil pes, ki je bil zraven, ko je dobil pošiljko. Njegov veterinar je potem ugotovil, da imajo ti zoantidi enega najmočnejših strupov na svetu, imenuje se palitoksin: http://en.wikipedia.org/wiki/Palytoxin
Izolirali so ga znanstveno šele leta 1971, a smrtonosni učinek je poznan domorodcem že stoletja.
Torej je previdnost tu res na mestu; mnogi akvaristi se sploh ne zavedajo včasih, kako strupene živali imajo v akvariju; nekateri pa se zavedajo, a se namenoma igrajo s tem, ker jih ravno nevarnost privlači (primer modroobročkasta pritlikava avstralska hobotnica , Hapalochlaena sp., ki je lahko smrtonosna ob dotiku s kožo!))...vendar je to nevarno, ker lahko pride v stik z akvarijem nepoučena oseba in je nesreča tu. Vem za en primer v Ljubljani, ko je enega (že pokojnega) trgovca z ribami "dotaknila po koži" ena strupena žival v morskem akvariju, sploh niso ugotovili zanesljivo, katera, a človek je moral na urgenco).
Uporabniški avatar
BojanD
 
Št.: 494
Pridružen: 04 dec 2004 1:34
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. 44; morska 38 let

Re: Protopalythoa psammophila

OdgovorNapisal/-a Ales dne 11 maj 2012 9:01

Meni ni naredila nič, čeprav sem jo prekladal z golimi rokami...
Ales
 
Št.: 830
Pridružen: 24 jan 2008 13:10
Kraj: NG - Čepovan
Izkušnje: morska akv. od 2008

Re: Protopalythoa psammophila

OdgovorNapisal/-a vegimatej dne 11 maj 2012 10:00

Ales Napisal/-a:Meni ni naredila nič, čeprav sem jo prekladal z golimi rokami...He, he,... Po moje vsak preklada z golimi rokami ( tudi jaz :oops: ). Baje je problematično, če ta strup nekak zaužiješ čez usta, sluznico, odprto rano. BojanD hvala za širšo razlago.

Lp!
Uporabniški avatar
vegimatej
 
Št.: 542
Pridružen: 24 apr 2011 15:56
Kraj: Retnje ( Tržič )
Izkušnje: akv 1998, morski od 2011

Re: Protopalythoa psammophila

OdgovorNapisal/-a Bojan dne 11 maj 2012 11:31

Ta strup je predvsem značilen za rod Palythoa (tiste manjše kolonijske vetrnice , ki imajo v sredini dugačno barvo in so zelo lepih barv: rdeče, vijoličaste, modre, roza, oranžne) imajo pa ga tudi nekatere sorodne vrste, med katere sodijo tudi Protopalythoa spp. )

Na nekaterih Tihomorskih otokokih z njimi namažejo konice kopij, da paralizirjo živali ali sovražnike, podobno kot v Amazonskih gozdovih uporabljajo žabe podrevnice.

Preko rib, ki jedo te kolonijske vetrnice, lahko strup pride tudi v prehrambeno verigo.

Ne glede na to, da veliko akvaristov brez poblemov prijema te kolonijske vetnice z golimi rokami, se priporoča uporaba rokovic ali vsaj kontrola, da ni nobenih poškodb na roki (niti majhne praske), s katero prijemamo te korale.

V zadnjih letih je kolonijske vetrnice rodu Palythoa res mnogo redkeje videti v trgovinah, medtem kot to so ostale vrste kolonijskih vetrnic še vedno kar pogosto v prodaji.
Uporabniški avatar
Bojan
 
Št.: 9306
Pridružen: 12 nov 2004 16:44
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. 34let, morska 16let


Vrni se na Morske vetrnice

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost