predškrgarji

školjke, polži, glavonožci

predškrgarji

OdgovorNapisal/-a Romunov dne 08 avg 2005 17:01

Ker sem pred kratkim omenil predškrgarje, sem se odločil, da napišem kako besedo ali dve več.

Prednik današnjih polžev (Gastropoda) je bil „klasičen“ (literatura ga imenuje posplošena oblika mehkužca) mehkužec z glavo, nogo, organi in seveda plaščevo votlino, ki je bila locirana „zadaj“ (posteriorno). Tokom evolucije pa so polži pridobili novo podobo. Visceralni del (organi) so se skupaj s hiško in plaščevo votlino zasukali v nasprotni smeri urinega kazalca za 180°. V prid temu priča več dokazov, med drugim tudi prekrižanje živčnih vrvic, ki sedaj oblikujejo nekakšno osmico. Pod predškrgarje smatramo predvsem „polžke s hiško“. Pri pljučarjih (kopenski polži) in zaškrgarjih (barviti goli polži - ti dve skupini skupaj imenujemo Euthyneura) pa je prišlo do detorzije za približno90° v desno, kar postavi pljučarjeve hiške (če jo imajo) prečno na akso telesa, škrge pa so spet zadaj. Da ne bo zmede, kopenski polži dihajo kar s kožo plaščeve votline (zatorej pljučarji) in nimajo škrg.

Na tej sliki si lahko ogledate posplošenega mehkužca, z glavo, nogo (sivkasta barva), visceralni del (svetlejši del) in pa seveda plaščeva votlina, ki se na skici nahaja desno. Tisto zeleno pero so škrge (gills).

(Sliko sem izbrisal, a je še vedno lahko dosegljiva na zgornjem linku, saj nimam dovoljenja, da jo objavim tu.)

Ker je prišlo do premika plaščeve votline, kjer imajo med drugim tudi škrge, so se le-te premaknile naprej, in so prehitele srce - zatorej predškrgarji.

Do torzije pride že pri ličinkah, ne pa preobraženih živalih. Iz jajc se razvije trohofor ličinka (tako kot imajo tudi nekateri kolobarniki in še nekatere druge skupine, tiste, ki zanima več, si lahko nekaj malega preberejo tu), ki je še nezavita. Do torzije pride šele pri naslednji stopnji, ko se razvije veliger larva. Torzija poteka v dveh stopnjah in vas ne bom mučil z detajli.

Zakaj je do torzije prišlo obstaja več teorij. Naj jih omenim samo nekaj.
Ker so škrge premaknjene naprej, jih tako težje zamaže sediment, ki bi ga lahko razburkala noga. Pokazali so tudi, da imajo predvsem polži lovci v plaščevi votlini poseben čutilni del (osfradij, po domače pa bi ga imenovali nos), s katerim locirajo plen. Če imaš tako stvar za hrbtom, ne koristi najbolje, ka-li?

Ker se je hiška premaknila naprej, bi se z rastjo le-te žival lahko pretehtala naprej, zato so to evolucijsko rešile na več način, kar priča zelo raznolik izbor polžjih hišk.

Viri:
http://www.earthlife.net/inverts/images ... ollusc.gif
http://www.ucmp.berkeley.edu/phyla/trochophore.gif
http://www.ucmp.berkeley.edu/phyla/lophotrochozoa.html
Ruppert, Fox, Barnes, 2004. Invertebrate zoology. Thomson learning, CA, USA.
Zadnjič spremenil Romunov, dne 09 avg 2005 10:09, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Romunov
 
Št.: 1428
Pridružen: 30 nov 2004 23:45
Kraj: Sv. Vid nad Ljubljano

Re: predškrgarji

OdgovorNapisal/-a Clownfish dne 09 avg 2005 2:23

Zanimivo..
Torej ga zadaj stisneš pa se zaduši.. Kljub temu da ima usta prosta..
Uporabniški avatar
Clownfish
Administrator
 
Št.: 8768
Pridružen: 13 nov 2004 1:22
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. morska 17let

OdgovorNapisal/-a Romunov dne 09 avg 2005 10:12

To je pri posplošeni živali, ki pa seveda ne živi (več). Pri "navadnih" požkih, kot sem že napisal, dihalni organ, oz škrge, najdemo direktno nad glavo.

Lep primer so polžki iz rodu Trochus. Če ga pogledaš od blizu, ima nad glavo tako "gubo". Nad tisto gubo se skrivajo škrge. Na eni strani voda vstopa, na drugi pa izstopi. Če se ne motim, gre od leve proti desni.

Naprimer žuželke imajo tudi usta, pa ne dihajo z njimi. Prav tako pajki (ki niso insekti). Kar spomnimo se kako se klop zarije v kožo, pa vseeno preživi.
Uporabniški avatar
Romunov
 
Št.: 1428
Pridružen: 30 nov 2004 23:45
Kraj: Sv. Vid nad Ljubljano

OdgovorNapisal/-a Gorazd dne 09 avg 2005 13:10

Če grejo plini skozi rit ven, zakaj ne bi šli še noter?
Uporabniški avatar
Gorazd
 
Št.: 418
Pridružen: 19 apr 2005 11:26
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a Romunov dne 09 avg 2005 13:52

Pri morskih kumarah je to več kot res. :)
Uporabniški avatar
Romunov
 
Št.: 1428
Pridružen: 30 nov 2004 23:45
Kraj: Sv. Vid nad Ljubljano


Vrni se na Mehkužci

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost

cron