Labroides phthirophagus iz Papahanaumokuakea Marine National

Labroides phthirophagus iz Papahanaumokuakea Marine National

OdgovorNapisal/-a BojanD dne 27 avg 2016 12:16

Še 2 dobre novice iz morske akvaristike: tudi "nemogoča za gojenje" havajska čistilna ustnača (Labroides phthirophagus) je bila razmnožena v ujetništvu. Večine osebkov te vrste živi na območju morskega rezervata Papahanaumokuakea Marine National Monument, za katerega je pa ravno včeraj svet obšla čudovita novica, da je ameriški predsednik Obama z odlokom razširil ta rezervat na 1,5 miljona kvadratnih kilometrov in je sedaj to največji morski rezervat na planetu Zemlja!
Slika
http://www.reef2rainforest.com/2016/08/ ... -mic-drop/
Medtem ko celo navadna čistilna ustnača (Labroides dimidiatus) ne velja za ribo za začetnike, ker pogosto skoči iz akvarija že prvo noč po naselitvi, ali pa pogine kasneje, ker nima ustrezne prehrane ali skrivališč za nočno spanje, pa havajska velja za povsem neprimerno za gojenje v akvariju, ker je še bolj občutljiva. A ta primer kaže, da če se akvarist zelo potrudi v zagotavljanju vrstnih potreb, se marsikaj da narediti v dobro ribe tudi v akvariju.
Eno navadno čistilko sem tudi sam imel dolga leta v akvariju, o tem pisal na akvazinu in imam fotke in opis na Sloreefu, pred njo pa so mi 3x skočile iz akvarija (imel sem odprti tip koralnega akvarija zaradi svetlobe). Zelo slabe izkušnje sem imel tudi z mandarinkami (Synchiropus splendidus) in jasno je, da so take vrste primerne za res zelo izkušene akvariste, ki že vnaprej vedo, kje so problemi z njimi. Za mandarinke ali mlade pižamce (Pterapogon kauderni) je potrebno gojiti več deset kg živečega kamenja ali pa poleg kotačnikov in artemij še kopepodne rakce in še kakšen zooplankton povrhu - brez tega jih je nemogoče držati v ujetništvu. Ustnače pa rabijo ustrezna skrivališča, ker se vsako noč zabubijo v sluzast kokon in če teh pogojev nimajo, skočijo iz akvarija ali se v paniki kam zataknejo. Tudi hranjenje je velik problem in prav tako v praksi potrebuje s paraziti okužene ribe, sicer najkasneje v 30 dneh pogine od lakote. Kljub temu baje vsak teden pride preko akvarijske trgovine v akvarije ameriških akvaristov na stotine te endemične vrste, kar je dobesedno genocid nad ogroženo vrsto, ki igra v ekosistemu vlogo kot pravimo strokovno ključne vrste (uravnava populacijo parazitov, brez njih bi ogromno rib poginilo).
Vzreditelj Montalvo pravi, da imajo ličinke kratko življensko dobo in na stopnji mladic ne rabijo "čistiti" parazite z rib. Hranil jih je z navpliji kopepodnih rakcov in kotačniki golidicami Brachionus (te gojimo za ličinke klovnov), nato so mladice zagrabile obogateno artemijo, samooke (Cyclop-Eeze) in običajno luskasto hrano za morske ribe. Sedaj pa še malo optimizma (?), Montalvo pravi, da upa, da se bodo mladice naučile tudi kot odrasle jesti ta gojeni zooplankton (namesto parazitov)? Samo potem to ne bodo več čistilne ustnače, morda celo ne bodo znale jesti parazitov z večjih rib? Pravi uspeh bo, če mu res uspe vzgojiti take havajske čistilke, ki bodo znale jesti tako gojeni zooplankton kot parazite iz okuženih rib.
Feeding Hawaiian Cleaner Wrasse
Rising Tide Breeds Hawaiian Cleaner Wrasse
Blog › Just say no to cleaner wrasses
Uporabniški avatar
BojanD
 
Št.: 494
Pridružen: 04 dec 2004 1:34
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. 44; morska 38 let

Vrni se na Ogroženi morski biotopi in morski organizmi

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 4 gostov

cron