Odkrit (ne)koralni greben na ustju Amazonke!

Odkrit (ne)koralni greben na ustju Amazonke!

OdgovorNapisal/-a BojanD dne 23 apr 2016 10:48

Ne moreš verjeti, pod motno vodo so odkrili nov (ne)koralni greben ("non-coral reef") na ustju Amazonke, ki obsega kar 9.500 kvadratnih kilometrov in sega 1000 km daleč, od Francoske Gvajane do brazilske zvezne države Maranhão. Nudi domovanje nekaterim res bizarnim oblikam življenja, ki so prava senzacija za biologe. Zaradi rečnega blata in malo svetlobe sicer prevladujejo kemosintetizirajoči mikroorganizmi, spužve in skorjaste rdeče alge (rodoliti). Na jugu, kjer je več svetlobe, so prisotne tudi fotosintetske alge in korale in nato vedno bolj značilni prebivalci koralnih grebenov, ki potrebujejo veliko kisika in svetlobe.
To je prvi znani kemosintetizirajoči greben, ki porablja amonijak in žveplo kot primarni vir energije na grebenu namesto svetlobe, ki je vir energije za pimarno biološko produkcijo na običajnih koralnih grebenih. Na Dan Zemlje lahko sicer povem tudi, da je tudi ta ekosistem že ogrožen zaradi zaradi izlivanja nafte ipd., zakisanja oceanov, ki je posledica naraščanja ogljikovega dioksida v atmosferi - kdo je za to odgovoren pa je sedaj sprejet globalni znanstveni konsenz: vrsta Homo sapiens.

► "An extensive reef system at the Amazon River mouth."Science Advances. Vol 2, No. 4 April 2016
Uporabniški avatar
BojanD
 
Št.: 494
Pridružen: 04 dec 2004 1:34
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. 44; morska 38 let

Re: Odkrit (ne)koralni greben na ustju Amazonke!

OdgovorNapisal/-a BojanD dne 25 apr 2016 0:04

Poročajo, da na tem "koralinskem"* grebenu živi 60 vrst spužev in 73 vrst rib, ter še druge skupine in vrste morskih organizmov, kot so raki, iglokožci, mehkužci, mnogoščetinci ipd..Kot tečeno, tu ni koral, zato to ni koralni greben.
* = imenovan po rdečih koralinskih algah - samo predlog.
Uporabniški avatar
BojanD
 
Št.: 494
Pridružen: 04 dec 2004 1:34
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. 44; morska 38 let


Vrni se na Ogroženi morski biotopi in morski organizmi

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 6 gostov

cron