Znanstveniki pozivajo k reformi akvarijske morske trgovine

Znanstveniki pozivajo k reformi akvarijske morske trgovine

OdgovorNapisal/-a BojanD dne 06 jul 2010 21:00

[CITES ni zaščitil ogroženih koralnih rib, ključnih vrst koral ali modroplavute tune, populacije nezadržno izumirajo premosorazmerno z naraščanjem potreb trgovine.] 6.7.2010, Bojan Dolenc

Slika

Mednarodna zakonodaja CITES ni zaščitila koralnih grebenov in rib. Ti so tako zdesetkani zaradi hitro rastočega tržišča z morskimi organizmi za potrebe akvaristične trgovine. V ZDA pripravljajo reforme, ki naj bi omogočile, da bo ta trgovina bolj odgovorna, ekološko sprejemljiva in bolj humana?
To je videnje problematike 18-stih strokovnjakov, vključno z morskim ekologom iz Washington-ske državne Univerze, Brian-om Tissot-om; članek o tem so objavili v reviji Marine Policy. Med ostalimi avtorji je veliko akvaristično znanih imen, vsi ki imamo morski koralni akvarij, poznamo ime avtorja legendarne knjige Aquarium Corals = Eric Borneman; znana imena so med biologi recimo Andrew Bruckner, Ph.D in Andrew Rhyne, Ph.D itd.. Iz podatkov programa Združenih narodov (United Nation's conservation monitoring program) avtorji navajajo, da akvarijska trgovina odstrani iz naravnih habitatov letno 30 miljonov koralnih rib in 1,5 miljona
živih trdih koral; ne seznamu te trgovine je okoli 1500 vrst rib; od teh (pre)številne poginejo med transportom, kar sili trgovce, da operirajo s še večjim številom rib, da nadoknadijo visoke izgube med njimi. To je povzročilo, da je nekaj znanih akvarijskih rib praktično izumrlo ("virtually extinct" ), taka je vsem znani zebrasti morski kraljiček ali zebrasta pižamca (Pterapogon kauderni), ki je endemična za Indonezijsko otočje; njena usoda je bila zapečatena na začetku 90 let (prejšnjega stoletja), ko je postala izjemno popularizirana in prodajanja akvarijska vrsta (tudi avtor tega prevoda članka je bil zaradi lahke nabave te vrste , ki je bila naprodaj za majhen denar in neinformiranosti o dejanskem stanju na terenu, med gojitelji te vrste v akvariju).

Ta številka revije Marine Policy je izšla kot posledica spoznanj na srečanju več kot 40 znanstvenikov s tega področja na lanskem kongresu ("2009 International Marine Conservation Congress" ). Tu so tudi spoznali , da CITES ne preprečuje, prej omogoča katastrofalno izumiranje modroplavute tune ali ključnih vrst koral na koralnih grebenih in da tako ne gre več naprej.

Avtorji predlagajo bistveno strožje zakone za posamezne vrste, da se vključi na seznam večje število vrst, drugačne postopke carinjena in uvoza in tudi strožje ukrepe v samih državah, kjer te živali lovijo, da bi jih zaščitili na licu mesta. ZDA predstavljajio skoraj polovico te trgovine, upajo pa, da bodo sledile tudi druge države.

* Tissot BN, et al.* (2010) - How U.S. ocean policy and market power can reform the coral reef wildlife trade. Marine Policy (2010), doi:10.1016/j.marpol.2010.06.002

Abstract

* As the world's largest importer of marine ornamental species for the aquaria, curio, home decor, and jewelry industries, the United States has an opportunity to leverage its considerable market power to promote more sustainable trade and reduce the effects of ornamental trade stress on coral reefs worldwide.Evidence indicates that collection of some coral reef animals for these trades has caused virtual elimination of local populations, major changes in age structure,and promotion of collection Practices that destroy reef habitats. Management and enforcement of collection activities in major source countries such as Indonesia and the Philippines remain weak. Strengthening US trade laws and enforcement capabilities combined with increasing consumer and industry demand for responsible conservation can create strong incentives for improving management in source countries.This is particularly important in light of the March 2010 failure of the parties to the Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) to take action on key groups of corals.

*= Brian N.Tissot, Barbara A.Best, Eric H.Borneman, Andrew W.Bruckner, Cara H.Cooper, Heather DAgnes, Timothy P.Fitzgerald, Amanda Leland, Susan Lieberman, Amy Mathews Amos, Rashid Sumaila, Teresa M.Telecky, Frazer McGilvray, Brian J.Plankis, Andrew L.Rhyne, Glynnis G.Roberts, Benjamin Starkhouse, Todd C.Stevenson
Uporabniški avatar
BojanD
 
Št.: 494
Pridružen: 04 dec 2004 1:34
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. 44; morska 38 let

Re: Znanstveniki pozivajo k reformi akvarijske morske trgovine

OdgovorNapisal/-a Bojan dne 07 jul 2010 7:08

Tudi po mojem mnenju CITES do sedaj ni kaj dosti naredil. Kreiranje nekih seznamov v praksi kaj dosti ne pomaga. Bistveno bolj pomembno je kako se deli CITES dovoljenja.

Modroplavutna tuna verjetno ni povezana z akvaristično trgovino. Je pa zanimivo, da sem osebno v vseh primerih, katere sem si ogledal v praksi opazil pozitiven vpliv akvarističe trgovine na ohranjanje koralnih grebenov. Razlaga je pa v vseh primerih enaka. Z ohranjanjem zdravega koralnega grebena in prodajo nekaj koral za potrebe akvaristike, se svojo družino lahko preživi enako kot z rastreljevanjem koralnih grebenov. Opazil sem da je zlasti Američani ,ki so najbolj aktivni na področju ohranjanja koralnih grebenov po svetu, ne glede na to, da pri njih stanje ni najboljše in pojedo bistveno več kot prebivalci ob obalah koralnih grebenov in se vozijo z avtomobili, ki niso energetsko varčni, često ne razumejo , da morajo tudi ljudje v deželeh, kjer so še ohranjeni koralni grebeni, tudi jesti.

Se pa seveda strinjam, da je možno tudi s predpisi še mnogo izboljšati in res lahko mnogo naredijo s svojim odnosom tudi trgovine in kupci. Menim , pa da rešitev ne bi smela biti usmerjena v še več dragih papirjev, s kateri služijo že tako ali tako preskrbljeni vladni uradniki, ampak bi morali biti usmerjeni predvsem k ljudem, ki nabirajo organizme in jim omogočiti večji del pogače. Po mojih zadnjih podatkih domačin dobi 0,2 EURA za kirurga, ki se v Europi prodaja za 50 EURO.

Glede zaščitenih koral pa je tako, da v naših akvarijih odlično uspevajo in vsaj v našem lokalnem področju Slovenije je tako,da več ali manj vzgojimo več koral, kot so potrebe trga, tako da ni kakšne večje odvisnosti od uvoza. Uvoz je več ali manj vezan le na nekaj fragov novih vrst. Časi kupovanja koral, ki so nato umirale ali pa se kupovali kar skeleti koral so v naši slovenski morski akvaristiki že mimo.
Uporabniški avatar
Bojan
 
Št.: 9306
Pridružen: 12 nov 2004 16:44
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. 34let, morska 16let


Vrni se na Ogroženi morski biotopi in morski organizmi

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 7 gostov

cron