Stran 1 od 3

Predstavitev meseca Aprila 2005 - Mark

OdgovorObjavljeno: 08 apr 2005 23:40
Napisal/-a Clownfish
V tem mesecu predstavljamo akvarij MARK-a (Marka Černeta iz Postojne).

Slika

Več na spodnji povezavi:

http://sloreef.com/AkvarijiMeseca/April ... il2005.htm

Marko vam bo z veseljem odgovoril na vsa vprašanja glede akvarija in njegovih prebivalcev.
Omenimo naj, da je MARK tudi zelo vešč ribji "zdravilec" saj je tudi iznajditelj "mehurčkaste metode" za zdravljenje rib.

OdgovorObjavljeno: 09 apr 2005 4:31
Napisal/-a Romunov
Zdravo Marko, long time no see.
Kar k poslu. Koliko časa imaš že ježka? Si mogoče opazil, da sta postala "lena" (lenost je koncept vrste Homo sapiens mimo gredĂ©) ko sta že nekaj časa jedla alge, oz alg na videz ni bilo več?

OdgovorObjavljeno: 09 apr 2005 13:16
Napisal/-a Jasenka
Lep pozdrav Mark!
Imam jedno uprašanje, tj. nekoliko njih.
Vidim da imaš P. imperator i Forcipiger flavissimus. Kako se oni ponašaju spram koralja i ostalih sitnarija u akvariju.
Imaš li možda problema da čupkaju polype?

OdgovorObjavljeno: 09 apr 2005 18:27
Napisal/-a Fast
Zanimiva predstavitev, malce drugačnega akvarija, kar gre na roko predvsem ljubiteljem rib.
Nekako smo >>nafilani<< z amerikaniziranimi akvariji, do vrha polnih skal.
V ozadju modrina deluje kot potapljaški pogled v oceanu, sem gledal Nemo-ta :) .

Me pa zanima, če te rdeče alge rastejo po vseh kamnih ali samo po nekaterih?

Sicer pa se vidi na prvi sliki predstavitvene strani, da res skrbiš in veliko časa posvetiš avariju.

Mark, le tako naprej in še veliko uspehov ti želim.

OdgovorObjavljeno: 09 apr 2005 20:35
Napisal/-a Roman
Lep in lepo vzdrževan akvarij.
Tudi sam sem imel ribji akvarij in mi nitratov ni nikoli uspelo spraviti pod 30mg/l, kljub temu, da sem vsak teden zamenjal 10-15% vode, uporabljal SERA biodenitrator, skimer, oglje, mehanski in žvepleni filter. Res sem imel malo več rib in večje velikosti a vseeno so tvoji parametri vode odlični. Kako ti je uspelo ribe zdresirati, da ne jejo nevretenčarjev, kajti moje so pojedle vse kar jim je prišlo pod zob.

OdgovorObjavljeno: 09 apr 2005 23:49
Napisal/-a Mark
romunov Napisal/-a:Zdravo Marko, long time no see.
Kar k poslu. Koliko časa imaš že ježka? Si mogoče opazil, da sta postala "lena" (lenost je koncept vrste Homo sapiens mimo gredĂ©) ko sta že nekaj časa jedla alge, oz alg na videz ni bilo več?


Pozdravljen romunov, res se že dolgo nisva videla.
Glede jezka, imam že približno 4 mesece in ne bo ravno držalo, da sta postala lena, ko je zmanjkalo alg. Takoj po vnosu je bila za njima na kamenju bela črta. Vsako jutro sem natančno videl, kje sta se čez noč gibala. Kasneje jih je lakota minila, čeprav je bilo puhastih rdečih alg še vedno v izobilju, dokler jih nisem ročno odstranil, ampak še vedno jih je ostalo dovolj za herbivore.

OdgovorObjavljeno: 10 apr 2005 0:01
Napisal/-a Mark
jasenka Napisal/-a: Vidim da imaš P. imperator i Forcipiger flavissimus. Kako se oni ponašaju spram koralja i ostalih sitnarija u akvariju.
Imaš li možda problema da čupkaju polype?

P. imperator je cufal rjavo jadransko veternico, dokler ni bila stalno stisnjena. Zanimivo, rdeče se ne dotakne. Občasno 'potipa' tudi sarcophytona, ampak samo kadar se zapre in čisti. Spodaj, na dnu akvarija imam zavarovanih z mrežo še nekaj polipov, ki jih bom odkril šele, ko se razširijo. Trdih koral SPS, xenije, discusome, pachyclavularije se ne dotakne.
F. falvissimus ni problematičen glede polipov, pocufal mi je samo vse črve cevkarje (in jadranske polže).

OdgovorObjavljeno: 10 apr 2005 0:11
Napisal/-a Mark
Fast Napisal/-a: Me pa zanima, če te rdeče alge rastejo po vseh kamnih ali samo po nekaterih?

Rdeče alge se najprej pojavijo v razpoki kamenja, ko se tam dovolj zgostijo se začno po vrhu hitro širiti. Za rast ne potrebujejo podlage, čeprav so nanjo delno pritrjene. širijo in gostijo se na vse strani, podobno kot špageti Clovnfish-a, le da so zelo tanke. Če se ne ukrepa pravočasno prekrijejo vse. Za rast potrebujejo zelo malo svetlobe, ker uspevajo tudi na temnih predelih akvarija.

OdgovorObjavljeno: 10 apr 2005 0:28
Napisal/-a Mark
roman Napisal/-a:Lep in lepo vzdrževan akvarij.
Tudi sam sem imel ribji akvarij in mi nitratov ni nikoli uspelo spraviti pod 30mg/l, kljub temu, da sem vsak teden zamenjal 10-15% vode, uporabljal SERA biodenitrator, skimer, oglje, mehanski in žvepleni filter.

Po zadnjih meritvah, ki sem jih naredil 06/04/2005 je nitrata pod 0,2mg/l oz. bližje ničli (Salifert). Zadnja menjava 50l vode 21/03/2004. Kako mi to uspeva še sam nevem, vsi 'triki' so opisani v predstavitvi.

roman Napisal/-a:Kako ti je uspelo ribe zdresirati, da ne jejo nevretenčarjev, kajti moje so pojedle vse kar jim je prišlo pod zob.

P. imperator je bil po mojem mnenju ulovljen zelo mlad in kar nekaj časa preživel v akvariju, kjer razen briketov ni bilo ničesar. Ko je prišel k meni so bili naravni nagoni po hranjenju skoraj pozabljeni. Predvidevam, drugače si neznam razlagati, ali pa mu hranjenje 2-3x na dan zadostuje.

OdgovorObjavljeno: 10 apr 2005 9:10
Napisal/-a Romunov
V akvarij sem dodal najprej enega in potem še enega, katera sta prvi teden po vnosu kar lepo redčila alge, kasneje postala lena.

Jaz sem samo tvojo besedo uporabil. :)

Kot sem že povedal v neki drugi diskusiji, ima veliko alg razne snovi, ki zelo uspešno odganjajo herbivore. To, da se uspešno razraščajo je definitivno eden od znakov.

Mogoče je ježkoma zmanjkalo hrane, pa varčujeta z energijo.

OdgovorObjavljeno: 11 apr 2005 11:47
Napisal/-a Jasenka
Mark zahvaljujem na tako iskrenom i detaljnom odgovoru 8)

OdgovorObjavljeno: 14 apr 2005 16:21
Napisal/-a Bojan
Mark , hvala za res izčrpen in lepo napisan opis tvojega akvarija. Mogoče je res malo drugačen od dosedajnih akvarijev meseca, ni pa zato nič manj zanimiv. Smisel rubrike Akvarij meseca je predstaviti tem več različnih akvarijev, ki uspešno delujejo in tvoj akvarij prav gotovo sodi med uspešne morske akvarije.

OdgovorObjavljeno: 14 apr 2005 22:49
Napisal/-a Clownfish
Mene najbolj presenečajo odlični pogoji v akvariju oziroma res neverjetnin rezultati meritev raznih parametrov, kljub veliki obrmenjenosti akvarija z ribami.
Rast par vrst trdih koral priča o pravilnosti rezultatov meritev.

OdgovorObjavljeno: 14 apr 2005 23:47
Napisal/-a Mark
Clownfish Napisal/-a:Mene najbolj presenečajo odlični pogoji v akvariju oziroma res neverjetnin rezultati meritev raznih parametrov, kljub veliki obrmenjenosti akvarija z ribami.
Rast par vrst trdih koral priča o pravilnosti rezultatov meritev.


Tudi mene presenečajo dobri rezultati meritev in rast trdih koral, čeprav se še vedno bojujem z algami. Sem pa vsaj našel ime nadloge Asparagopsis taxiformis in odličen članek, ki se popolnoma ujema z mojimi zapažanji.
http://www.aquatouch.com/algae.htm

OdgovorObjavljeno: 26 apr 2005 18:51
Napisal/-a Dinko van plati
Kakšen grelec uporabljaš?