Stran 1 od 2

Predstavitev meseca Januarja 2005 - TomazP

OdgovorObjavljeno: 04 jan 2005 0:06
Napisal/-a Bojan
Tomaž Pečan je pripravil izredno zanimivo predstavitev njegovega akvarija.

http://www.sloreef.com/AkvarijiMeseca/Januar2005/AkvarijJanuar2005.htm

Slika

Iskrene čestitke Tomažu za izredno uspešen akvarij in tudi zelo zanimiv opis.

OdgovorObjavljeno: 04 jan 2005 0:51
Napisal/-a Fast
Se pridružujem čestitkam.

OdgovorObjavljeno: 04 jan 2005 1:38
Napisal/-a Iztok G
Ok, ok, sam ko sem videl slikico v članku sem hotel videt vse :D ... Ko je tak lep akvarij :!:
Pohvalno

OdgovorObjavljeno: 04 jan 2005 1:43
Napisal/-a Clownfish
Pri prenosu glavne datoteke iz lokalnega računalnika na strežnik se linki na slike niso pravilno pretvorili zato se slike niso pravilno odpirale. Napaka je odpravljena. Poglejte na zgornji link še enkrat.

OdgovorObjavljeno: 04 jan 2005 2:08
Napisal/-a Clownfish
Akvarij Tomaža spremljam že od vsega začetka. Z svojo enostavnostjo postavitve, uporabljeno opremo, ter biološko-kemičnim ravnovesjem je lahko za zgled vsem nam. Kljub tej enostavnosti me ob vsakem obisku in ogledu akvarija vedno znova preseneti tako z samim izgledom kot z raznolikostjo življa.

Akvarij je gotovo med najboljšimi in najkvalitetnejšimi daleč naokrog.

Je tudi zgled vsem kako se da z doslednim upoštevanjem določenih zlatih pravil morske akvaristike z realtivno majhnimi denarnimi in tehničnimi vložki, ter malo (a pravilno) vloženega dela v sam akvarij doseči odlične življenske pogoje, ki ustrzajo tako enostavnim kot zahtevnim vrstam življa, ki naseljije njegov morski biotop.

Bravo!

OdgovorObjavljeno: 04 jan 2005 3:38
Napisal/-a Palota
Bi lahko malo bolj opisal razsvetljavo in kako je pokrov modificiran? Kakšen posnemalnik uporabljaš? LP

OdgovorObjavljeno: 04 jan 2005 10:31
Napisal/-a TomazP
Hvala za pohvalo.

Originalni Juwelov panel je v celoti odstranjen saj je preširok. Dušilka na sredini jemlje preveč prostora. Namesto njega sta iz plastike narejena dva nova panela z el. dušilkami OSRAM QTP 2x58W, ki 30W cev dvigne na 40W brez kakršnih koli težav. Prostor za dušilke je na zunanji strani pokrova nad cevmi.

Uporabljam površinski skimer za čiščenje gladine (Korala) in občasno navaden skimer na zračne mehurčke. Se mi zdi da je miniflotor (nisem 100% prepričan).

lp

Tomaž

OdgovorObjavljeno: 04 jan 2005 13:31
Napisal/-a Jasenka
TomazP, akvarij je za svaku pohvalu.
Nemam rijeći, jako je lijep, a članak je dobro napisan!

OdgovorObjavljeno: 04 jan 2005 18:01
Napisal/-a Roman
Zelo lep akvarij. Čestitke.

OdgovorObjavljeno: 05 jan 2005 0:54
Napisal/-a TomazP
Hvala vsem. Me veseli, da vam je všeč.

Sem pa sam zares bolj pristaš akvarija, ki sam živi s čim manj posegi. Mislim, da mi je to tudi uspelo. Z akvarijem imam v bistvu še manj dela kot s sladkovodnim.


Jasenka, čestitke za članek v reviji More

lp

Tomaž

OdgovorObjavljeno: 05 jan 2005 3:34
Napisal/-a Palota
Zelo lep akvarij. Sam imam isti akvarij in isti cilj (4 ribe, vetrnica, korale).
Imam pa še nekaj vprašanj. Kakšna pumpa mora biti za tvoj posnemalnik? Ali mora biti takšna, kjer je možno nastavljat pretok? Kako bi se obnašala MJ 1000? Jaz trenutno madež na gladini odstranjujem s tokom iz pumpe ob gladini, vendar precej škropi in moram pogosto čistiti cevi. Ali imaš odsevnike? Misliš, da bi bilo dovolj svetlobe s tremi T8 30W cevmi z odsevniki za tvoj akvarij. Ali uporabljaš kaj oglja? LP

OdgovorObjavljeno: 05 jan 2005 10:29
Napisal/-a TomazP
Uporabljam Renino črpalko 580l/h katero sem kupil v Korali. Za površinski skimer popolnoma zadostuje pa še tiha je. Edino kar priporočam je, da se zamenjajo priseski na črpalki za večje. Zadeva lepo deluje in ni nobenega škropljenja. Mislim, da je bolje imeti za površinski skimer šibkejšo črpalko ker se ga da lepše nastavit. V primeru, da imaš premočno, se ti lahko maši zaščitni koš površinskega skimerja oz. imaš neenakomeren vlek skozi preliv. Jaz teh težav nimam. Sem pa slišal, da so jih nekateri imeli z močnejšo črpalko.

Odsevnike imam in sicer Juwelove. Jih bom pa v kratkem zamenjal, saj mi jih je kondenz že kar precej uničil. So pa odsevniki obvezni saj na ta način bistveno povečamo osvetlitev akvarija.

Iz izkušenj ti lahko povem, da je 3x30W premalo. Lahko ti uspevajo mehke korale pa tudi vetenice. Sam imam 4x40W pa bi dodal še kakšno cev, če bi imel prostor.

Oglje ne uporabljam redno. Do sedaj sem ga 3x uporabil. Pa še to nekaj dni pred menjavo vode.

Glede uporabe skimerja pa sem opazil naslednje:

Pri daljši uporabi (enkrat sem imel vklopljenega en mesec) sem opazil, da so imele trde korale še lepšo bolj izrazito barvo. Rast mehkih stvari predvsem zoantusov, palitoj pa je povsem zamrla. Če skimerja ne uporabljam pa gre rast v korist mehkih stvari. Tako ga sedaj samo občasno vklopim. Morda se bo kdo vprašal kako, da ga ima večina akvaristov stalno vklopljenega. Res je. Imajo pa bolj pogost režim menjave vode in tudi večjo obremenjenost akvarija.

lp

Tomaž

OdgovorObjavljeno: 05 jan 2005 11:26
Napisal/-a Fast
Palota,
se strinjam s Tomaz.P,za poovršinski skimer ne rabiš MJ1000,ali se ti bodo reže mašile ali pa ti bo vleklo zrak.Prilagam link kako preprosto narediš površinski posnemovalnik z malo domišljije ali pa iznajdljivostjo.
http://www.seahorse.org/library/articles/DIY/preSkimmer.shtml
Tok ob gladini ti madež samo odriva na drugo stran.

Bi pa bilo primernjše, če bi svoje vprašanje postavil v kakšno drugo nit,da se teme ne mešajo,saj je ta namenjena Tomažu.P in vprašanjem ki se tičejo njegovega akvarija.

OdgovorObjavljeno: 05 jan 2005 11:29
Napisal/-a Jasenka
Hvala, TomazP!

OdgovorObjavljeno: 05 jan 2005 16:13
Napisal/-a TomazP
Palota, vseeno si poglej površinski skimer, ki je na voljo v Korali. Za tak denar še materiala skoraj ne nabaviš. Da o času izdelave in ličnosti ne govorim. Pa še prav lepo se ga da nastavit.

lp

Tomaž