Stran 1 od 6

Predstavitev meseca Novembra 2004 - Dark

OdgovorObjavljeno: 20 nov 2004 0:44
Napisal/-a Bojan

OdgovorObjavljeno: 24 nov 2004 0:17
Napisal/-a Clownfish
Akvarij Dark-a spada med akvarije, kjer lahko vidimo kako se lahko v dokaj kratkem času navaden zemljan prelevi v dokaj izkušenega morskega akvarista.

Sam akvarij spremljam že od začetkov, seveda dobivam stalna Dark-ova vprašanja kako to, kako drugo.. vendar moram priznati, da je glede na začetne zaplete glede izbora same akvarijske posode, ter kasnejših predelav (vrtanje dna že sestavljenega akvarija, predelava "prešvoh" nosilne omarice) zadeva sedaj deluje profesionalno.

Seveda je bila tudi v začetku izbira v akvarijski pokrov vgrajenih cevi napačna, vendar to dobimo ko kupimo sladkovodni akvarij v celoti z pokrovom dnom in posodo...

Navkljub različnim pogledom na ciklanje novega akvarija se je Dark sam odločil uporabiti že preizkušeno Knop-ovo metodo, ki se je tudi v njegovem primeru odlično obnesla.

Navkljub željam za še bolj pisanem in ribam polnem akvariju ga z Bojan-om uspešno bremzava tako, da se je število njegovih ribjih prebivalcev začasno ustalilo.

Ker se je glede na visoko zahtevnost izključno LPS in SPS akvarija Dark odločil za mešan akvarij z nezahtevnimi SPS in LPSL koralami, mehkimi koralami in ribami mu akvarij v tej smeri odlično uspeva.

Ker sem se sam predlagal za poletni web-camera nadzor, ter kasneje v intervencijsko ekipo za časa Dark-ovega vandranja po ZDA sem si imel čas dobro ogledat samostojno delovanje akvarija po par tednih brez vsakodnevnih posegov v akvarij. Akvarij samostojno deluje odlično, nikjer ne opaziti rjavih, zelenih ali rdečih "šmir" ali nitasth alg.

Tudi v vsem času odkar akvarij deluje Dark kljub naporom ali nehotenim zmotam ni uspel v svoj akvarij namnožiti kolonij aiptasij ali celo rdečih planarijev.

Seveda upam, da bo Dark še naprej nadaljeval tako pot, ter nam v bodoče posredoval še podobnih slik enega izmed najbolj uspešnejših akvarijev.

OdgovorObjavljeno: 25 nov 2004 1:30
Napisal/-a Dark
Menim, da bo 'navaden zemljan' v kratkem času (v mojem primeru v dobrem letu) zelo težko postal uspešen morski akvarist. Nekoliko lažje bo uspel tisti, ki že ima izkušnje v sladkovodni akvaristiki, je izredno motiviran in mu ni žal ne časa in še zlasti ne denarja za svoj konjiček.
Sam sem navdušen potapljač in se pogosto odpravim z družino na počitnice na katerega izmed koralnih grebenov. Tudi večino evropskih in ameriških akvarijev sem že obiskal.
S soprogo sva pred letom in pol preselila v večje stanovanje in sklenila kupiti večji akvarij in gojiti diskuse. Po daljšem razmisleku in obisku trgovine Vogelfarm v bližini Gradca pa sem začel resneje razmišljati o morskem akvariju. Od odločitve, do realizacije je minilo dobrega pol leta, medtem pa sem intenzivno prebiral literaturo in brskal po internetu. Na Akvazinu sem zvedel veliko novega in spoznal nekaj morskih akvaristov in z nekaterimi spletel prijateljske vezi. Že na srečanju akvaristov prejšnje leto sem v predstavitvi svojega akvarija povedal, da je moj akvaristični boter Bojan Jerina, ki mu včasih rečem, da se z njim pogovarjam po telefonu več kot s komerkoli. Pogosto ga v Ljubljani tudi obiščem in občudujem njegov akvarij. Zelo veliko mi je z nasveti pomagal tudi Dejan Škrinjar, poleti, v času moje odsotnosti, je prevzel video nadzor nad akvarijem in jeseni, med mojim bivanjem v ZDA, reševal akvarij. Daljše odsotnosti lastniku morskega akvarija predstavljajo še dodaten problem.
Kljub temu, da sem velik ljubitelj rib, sem se po tehtnem premisleku in nasvetih 'morskih prijateljev' odločil, da bom imel koralno ribji akvarij. Zato sem veliko časa namenil izbiri filtracije in se odločil za kombinacijo Berlinske, Monaške in algne metode. Le nakup Juwelove akvarijske posode ni bil najboljši, kar pa mi je uspelo urediti z nekaterimi modifikacijami. Še vedno pa sem mnenja, da so Juwelove akvarijske posode dizajnersko odlične. Če bi se o nakupu posode odločil danes, bi izbral Shuranovo. Akvarij krasi dnevni prostor in prizadeval sem si, da bi bilo podnožje stilsko enako drugemu pohištvu, kar me je stalo veliko živcev, časa in denarja, s končnim izdelkom pa sem vrhunsko zadovoljen.
Precej časa sem namenil tudi izbiri in nakupu tehnike, pri čemer mi je bil v veliko pomoč g. Martin Höller iz Vogelfarme, ki ima veliko znanje, za svetovanje pa mu ni nikoli žal časa. Filter s penilcem Shuran, črpalke Tunze, HQI luči Aqua Medic in Shuranov kalcijev reaktor s CO2 so resnično zelo dobri in veliko pripomorejo k stabilnemu akvariju. Tudi z nakupom zelo dobrega živega kamenja sem imel veliko srečo.
V nemškem prostoru je mogoče najti veliko odlične literature, pri čemer v zadnjih letih izstopa Daniel Knop, ki je poleg tega še urednik revije Koralle - z Bojanom sva se na revijo naročila. Knop je avtor, po mojem mnenju, do sedaj najboljšega uvajanja morskega akvarija, ki se je pokazal tudi v mojem primeru kot odličen. V Sloveniji je njegova metoda skoraj nepoznana.
V svojem akvariju bom imel poleg rib..., tako mehke (menim, da so v slovenskem prostoru premalo cenjene) kot trde korale, ker pa se akvarij slej kot prej zapolni, bom sedaj, ko imam v akvariju ustvarjene dobre pogoje, kupoval samo zelo barvite primerke. Pa še nekaj: če mi bodo organizmi preveč zrasli, mi jih bo trgovec odkupil.
Torej: za uspešni morski akvarij potrebujemo veliko veselja, študija, denarja, časa, razumevanje družine ter nenazadnje 'morske' prijatelje, kot sta Bojan in Dejan. Hvala! Menim, da je slovenska morska akvaristika počasi pričela loviti korak z tozadevno razvitejšimi evropskimi državami. Tudi novi forum SLOreef potrjuje mojo trditev. Bojan in Dejan iskrene čestitke!

OdgovorObjavljeno: 01 dec 2004 1:13
Napisal/-a Atos
Prvo, cestitke i uspeha zelim novom forumu, ja Slovenski tesko razumem ali se nekaoko snalazim....pozdrave iz Makedonije.

Akvarij je zaista prekrasan , sad idem pogledati bolje detalje

OdgovorObjavljeno: 01 dec 2004 1:34
Napisal/-a Atos
E sad sam video Schuran Picco, mozes li mi reci kako si podesio, koliko CO2 balonica u minutu cirka, vidim da si malo zatvorio ulazni ventil. Moj je takodje Picco, imam problema sa podesavanjem neznam je li to mozda prevelika boca za CO2(6 litara) i neadekvatni ventil pa nemogu fino podesiti, ipak i tako drzi Ca na 400mg/l ali nema neke potrosace Ca za sada. Filter rack R si pretvorio u sump je li tako, izvadio si van roll i ostalo sto dolazi?

OdgovorObjavljeno: 01 dec 2004 2:07
Napisal/-a Bojan
atos Napisal/-a:Prvo, cestitke i uspeha zelim novom forumu, ja Slovenski tesko razumem ali se nekaoko snalazim....pozdrave iz Makedonije.


Atos, me zelo veseli, da smo dobili prvega gosta iz Makedonije. Upam , da boš našel kaj zanimivega. Tebi na čast bom poizkusil instalirati

Македонски jezik za forum.

Upam, da bo delovalo.

OdgovorObjavljeno: 01 dec 2004 2:11
Napisal/-a Atos
Kad bi to moglo bilo bi zaista velika cast za men. Ipak dovoljno je da se razumemo. Hvala na dobrodoslici

OdgovorObjavljeno: 01 dec 2004 2:24
Napisal/-a Dark
atos Napisal/-a:Akvarij je zaista prekrasan , sad idem pogledati bolje detalje. E sad sam video Schuran Picco, mozes li mi reci kako si podesio, koliko CO2 balonica u minutu cirka, vidim da si malo zatvorio ulazni ventil. Moj je takodje Picco, imam problema sa podesavanjem neznam je li to mozda prevelika boca za CO2(6 litara) i neadekvatni ventil pa nemogu fino podesiti, ipak i tako drzi Ca na 400mg/l ali nema neke potrosace Ca za sada. Filter rack R si pretvorio u sump je li tako, izvadio si van roll i ostalo sto dolazi?


Hvala lepa za čestitke. Pretok v Shuranovem kalcijem reaktorju imam nastavljen na 40 ml na minuto in 50 mehurčkov CO2 na minuto. Ventil je JBL-ov in omogoča natančno nastavitev. Filter rack R je v zadnjem delu akvarijskega podnožja in ga nisem predeloval, spredaj na sliki pa je algni filter iz pleksi stekla. Prisrčni pozdrav v Makedonijo.

OdgovorObjavljeno: 01 dec 2004 2:36
Napisal/-a Atos
Vidim vec nesto na makedonski, hvala, zaista srdecna dobrodoslica.Hvala na pozdravima takodje. Dark jesam li dobro razumeo Rack R je pozadi i ustvari se nevidi? Mozes li da slikas da vidim kako funkcionira. Ja imam dobre veze u Schuran.

OdgovorObjavljeno: 01 dec 2004 18:34
Napisal/-a Jasenka
Dark, akvarij je jako lijep!
Baš je poseban i zanimljiv s toga što je kutni (ako dobro vidim). Sve u svemu, vidim da je taj akvarij ukras u domu!

OdgovorObjavljeno: 01 dec 2004 23:20
Napisal/-a Dark
jasenka Napisal/-a:Dark, akvarij je jako lijep!
Baš je poseban i zanimljiv s toga što je kutni (ako dobro vidim). Sve u svemu, vidim da je taj akvarij ukras u domu!


Jasenka najlepša hvala za prijaznost. Akvarij je resnično pravi okras našega doma.

OdgovorObjavljeno: 15 dec 2004 1:16
Napisal/-a Atos
Dark, ali premala je , jel moze malo veca?

OdgovorObjavljeno: 15 dec 2004 1:16
Napisal/-a Dark
atos Napisal/-a:Vidim vec nesto na makedonski, hvala, zaista srdecna dobrodoslica.Hvala na pozdravima takodje. Dark jesam li dobro razumeo Rack R je pozadi i ustvari se nevidi? Mozes li da slikas da vidim kako funkcionira. Ja imam dobre veze u Schuran.


Atos, dodajem sliko Racka R. Prisrčni pozdrav!

Slika

OdgovorObjavljeno: 19 dec 2004 1:49
Napisal/-a Bojan
Danes sem si v živo ogledal Darkov akvarij in moram takoj pripomniti , da je v resnični 3D podobi še bistveno lepši kot na slikah. Pravzaprav sem kar nekoliko žalosten , da slike ne morejo ponazoriti kristalno čiste vode, valovanja mehkih koral in predvsem živahnosti raznobarvnih ribic.

Dark s svojim akvarijem dokazuje, da je z dobro tehniko, možno gojiti tudi kar precej veliko število dobro nahranjenih ribic in pri tem ne ogroziti čistost vode.

OdgovorObjavljeno: 19 dec 2004 23:37
Napisal/-a Dark
19. november 2004

Slika

19. december 2004

Slika