Članek: Recenzija knjige Reef Secrets

Knjige, revije, spletne strani, knjižnice, TV oddaje

Članek: Recenzija knjige Reef Secrets

OdgovorNapisal/-a Bojan dne 03 mar 2005 1:37

Tema je namenjena odzivom na recenzijo knjige REEF SECRETS, objavljene v sledečem članku

http://sloreef.com/bojan/Recenzija_ReefSecrets/Recenzija_ReefSectets.html
Uporabniški avatar
Bojan
 
Št.: 9306
Pridružen: 12 nov 2004 16:44
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. 34let, morska 16let

OdgovorNapisal/-a Regal Angelfish dne 14 dec 2006 13:23

Knjigo sem nabavil in prebral. Vsekakor je težko v kratkem opisati in pojasniti večino stvari, ki so potrebne za ustvarjanje koščka naravnega ekosistema v "stekleni škatli".

Avtorja se dotakneta vseh nujnih naslovov za reef akvarij. Mogoče pa sem zelo zahteven in zvedav. Pogrešal sem namreč več konkretnejših informacij, mogoče tehnoloških rešitev. Tako ni navedenih različnih vrst pretočnih črpalk (mogoče rešitev ustvarjanja močnih tokov, ki so potrebni za živa bitja-tudi z vidika dobrega počutja), ni navedeno ali nakazano avtomatsko krmiljenje samega akvarija (od luči do dodajanja vode...).

Zelo pa me je presenetil podatek o uporabi testov. Nisem zasledil, katere sta uporabljala avtorja, vendar npr. za nitrat je podatek, da vrednost testa okoli 1, pomeni dejansko 16x koncentracijo v morju(sicer odvisno kje-laguna ali odprto morje)!

Dobro in sistematično je opredelil posamezne družine živali in njihovo potencialno nevarnost za lastnika z vidika strupov, ki jih imajo take živali. Pregledno je predstavil tudi (ne)kompatibilnost živali, ki (ne)gredo skupaj, kar se mi zdi zelo pomembno. Tu sem pogrešal še kakšno njuno izkušnjo, kajti ko prebiral tovrstvo literaturo, določene lastnosti za neko žival niso fiksne in se od situaije do situacije spreminjajo...

V poglavju Storing Guide je navedenih res ogromno različnih živali. Tudi osnovnih podatkov je precej, malo sem pogrešal za nekatere živali konkretnejši podatkek o velikosti najmanjšega volunma akvarija potrebnega za gojenje.

Vsekakor sem pogrešal poglavje o morebitnem razmnoževanju vsaj nekaterih nezahtevnih vrst živali-rib (npr. klovenčkov)....
Pogrešal sem tudi poglavje o boleznih in zdravljenju. Delno razumem, zakaj ga avtorja nista vključila. Namreč, če uspemo vsem živim bitjem zagotoviti dobre pogoje bivanja, bolezni ni oziroma, so organizmi sami sposobni preživeti in ozdraviti.

Zanimivo mi je bilo skozi celo knjigo slediti, ali se bo avtor opredelil do problema izlova živali in nabiranja živečega kamenja iz narave. To je zapisal v zadnjem poglavju in se z njim strinjam.
Zagotovo pa je to res velik problem ne samo za naravno okolje, ampak tudi za preživljanje ljudi, ki se s tem služijo vsakdanji kos kruha ali skodelico riža.

Menim, da je knjiga uporabna za začetnika, da si pridobi osnovo in da pri izdelavi lastnega akvarija razmišlja celostno in ne samo, da bo imel akvarij, v katerem bodo plavale ribe, ki so mu vizualno všeč. Ni ravno knjiga, ki bi jo začetnik prebral in z njo dobil dovolj info, da bi si ustvaril reef akvarij.
Uporabniški avatar
Regal Angelfish
 
Št.: 188
Pridružen: 26 nov 2006 12:13
Kraj: Medvode
Izkušnje: morska od 2006


Vrni se na Literatura in ostali viri informacij

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 2 gostov