Začetek Organizmi
Organizmi
Gospice Chromis Viridis in Chromis atripectoralis PDF natisni E-pošta
Prispeval Bojan Jerina   
Ponedeljek, 23 Julij 2007 00:00
Na koralnih grebenih lahko zelo pogosto opazujemo velike jate raznobarvnih, živahnih koralnih ribic. Tudi v naravnem okolju sicer najdemo ribice, ki živijo samotarsko življenje ali pa plavajo v parih , vendar pa se precej vrst zadržuje v jatah in prav te jate ribic dajo koralnemu grebenu svojevrsten čar. Verjetno je prav zeleno-modra gospica Chromis viridis tista vrsta, ki jo morski akvaristi najpogosteje poizkušajo gojiti kot jato.
Zadnjič posodobljeno Petek, 25 November 2011 16:54
 
Rumeni kirurg Zebrasoma flavescens PDF natisni E-pošta
Prispeval Bojan Jerina   
Ponedeljek, 12 December 2005 00:00
Rumeni kirurg  Zebrasoma flavescens prav gotovo sodi med tiste vrste koralnih ribic , katere najpogosteje gojimo v morskih akvarijih in to ne brez razloga. Ribica ima zelo simpatični izgled, ki je na splošno značilen za vse kirurge rodu Zebrasoma in je intenzivno rumene barve. Poleg izgleda pa ribico odlikuje tudi nekaj lastnosti, ki so zelo dobrodošle v koralnih morskih akvarijih. Ribica ne uničuje koral in pusti pri miru tako rekoč vse vrste nevretenčarjev in jo lahko brez pomislekov označimo z oznako »reef safe«.  S kljunato obliko gobca pa zelo učinkovito trebi razne vrste nezaželenih alg, kar je prav gotovo zelo cenjena lastnost. Prav gotovo ni naključje, da v prodajnih akvarijih za barvite korale, pogosto opazimo tudi po enega ali celo več rumenih kirurgov , kateri so v teh akvarijih zaposleni kot vzdrževalna ekipa za boj proti algam. Tu pa se spisek zaželenih lastnosti še ne konča.  Rumeni kirurg je ribica , ki je zanimiva za opazovanje, saj celi dan umirjeno plava po akvariju in med kamni išče , če je kaj primernega za pod zob.
 
Modri kirurg Paracanthurus hepatus PDF natisni E-pošta
Prispeval Bojan Jerina   
Sobota, 10 September 2005 00:00

Paracanthurus hepatus je ena najbolj pogostih ribic , katere gojimo v slovenskih morskih akvarijih. To niti ni presenetljivo. Ribica je zelo lepe modre barve, zelo pogosto je na razpolago v trgovinah z morsko akvaristiko, pa tudi gojenje te ribice je razmeroma enostavno. O teh ribicah smo tudi že kar precej napisali na forumu SLOreef, ampak menim, da tudi malo bolj obširen opis te ribice v članku ne bo odveč.

Modrega kirurga pogosto poimenujejo kor najbolj modra stvar na svetu. Mlade ribice so povsem modre barve pri odraslih osebkih pa hrbet in trebuh rahlo posivita, vendar to ne velja za vse primerke.

Ribico uvrščamo v družino Acanthuridae, med takoimenovane kirurge, za katere sta značilna kot skalpel ostra trna na obeh straneh repa.

 
Rumena skrinjarica Ostracion Cubicus PDF natisni E-pošta
Prispeval Bojan Jerina   
Sreda, 04 Februar 2004 00:00

Rumena skrinjarica je po mojem mnenju najbolj simpatična ribica od vseh morskih in sladkovodnih vrst. Kljub temu, da trenutno v akvariju nimam nobenega primerka te vrste, pa imam kar nekaj izkušenj z gojenjem teh ribic v akvariju. Rumene skrinjarice v naravi najdemo v Indijskem oceanu, zahodnem delu Tihega oceana, kot tudi v Rdečem morju.

Mlade rumene skrinjarice imajo obliko, ki je skoraj popolnoma spominja na kocko. Iz kockaste oblike telesa štrlijo ven le usta in zadaj rep. Ko ribice odraščajo, še vedno obdržijo oglato obliko, zaradi katere so tudi dobile ime skrinjarice, vendar pa je telesna oblika čedalje bolj podolgovata, kar pomeni da se oblika spremeni iz kocke v kvader. Barve telesa in barve pik pa tudi oblike pik so precej različne, tako da se vsaj meni pogosto pojavi dvom ali gre res za isto vrsto ribe.

Zadnjič posodobljeno Petek, 25 November 2011 16:34
 
Rdeča sedlasta klovnska ribica PDF natisni E-pošta
Prispeval Bojan Jerina   
Sreda, 04 Februar 2004 00:00

Rdeče sedlaste klovnske ribice v naravi živijo na področju morij okoli Jugovzhodne Azije (Tajska, Malezija, Indonezija). Literatura navaja precej različne podatke o največji velikosti odraslih ribic te vrste , kar pomeni od 8 cm do 12 cm.

Rdeča sedlasta klovnska ribica je edina odrasla klovnska ribica, ki nima za klovne tako značilnih prog. Plavuti in telo so rdeče-oranžne barve s temno (črno) liso na zadnjem delu telesa. Temna lisa je čedalje večja, tem starejše so ribice in pri popolnima odraslih ribicah prekriva skoraj celo telo. Z odraščanjem tudi barve nekoliko izgubijo na intenzivnosti, tako da se po mojem mnenju najlepši ravno pol odrasli primerki.

 
Entacmaea Quadricolor PDF natisni E-pošta
Prispeval Bojan Jerina   
Torek, 06 Januar 2004 00:00
Entacmaea Quadricolor  v naravi domuje v Indijskem in Tihem oceanu in  je kar precej razširjena vrsta. Domuje tudi v številnih akvarijih po svetu in mislim, da imajo povsem prav akvaristi, ki to vrsto navajajo kot najprimernejšo za gojenje v morskem akvariju.
Zadnjič posodobljeno Petek, 25 November 2011 16:57
 


Pasica