Začetek Tehnika
Tehnika
Sistem za zasilno tokovanje v primeru izpada napajanja z električno energijo PDF natisni E-pošta
Prispeval Bojan Jerina   
Četrtek, 20 December 2007 00:00

V zadnjih letih je sicer dobava elektične energije v naše domove dokaj zanesljiva, ampak kljub temu nas lahko nekoč preseneti daljša prekinitev oskrbe z električno energijo. Po mojih izkušnjah krajši izpadi (do 2uri) električne energije za morski akvarij običajno niso problematični, daljši izpadi (6 ali več ur) pa so lahko usodni za organizme v morskem akvariju. Električne naprave v akvariju skrbijo predvsem  za razsvetljavo, gretje/hlajenje,  tokovanje  in filtracijo. Ob izpadu električne energije je najbolj problematično prezračevanje, za kar nekako posredno poskrbi tokovanje in tudi razne filtracijske naprave kot so na primer penilniki.

Zelo težko je napovedati po koliko urah brez električne energije se bodo v morskem akvariju pojavili problemi, saj je to odvisno od mnogih dejavnikov, predvsem pa od obremenjenosti akvarija, kar pravzaprav pomeni, da je odvisno od velikosti akvarija in organizmov akvariju.

V primeru daljših izpadov električne energije si lahko pomagamo z različnimi napravami kot so agregati in UPS sistemi. V tem članku opisujem dokaj poceni in zelo enostaven sistem, ki omogoča, da ob izpadu elektrike črpalka Tunze Turbelle® nanostream® 6055 deluje še približno 16 ur na akumulator.

 
Izbira žarnic T5 za morski akvarij PDF natisni E-pošta
Prispeval Bojan Jerina   
Nedelja, 27 November 2005 00:00
Pred nekaj dnevi  sem posodobil razsvetljavo nad svojim morskim koralnim akvarijem. Pravzaprav sem le dopolnil sistem šestih T5 54W žarnic, tako da moj akvarij sedaj razsvetljuje osem T5 54 W žarnic. Pri tej zamenjavi sem naredi  pregled razpoložljivih T5 žarnic  na trgu in tudi poizkusil praktično najti primerne kombinačije žarnic za morski koralni akvarij , pa bi želel zbrane informacije in izkušnje deliti tudi z vami v pričujočem članku. Slika zgoraj ponazarja, da sem se odločil za kar precej modro svetlobo.

Razsvetljava ima v koralnem akvariju zelo pomembno vlogo, saj večina koral pridobiva hrano od simbiotskih alg zooksantel, ki potrebujejo veliko svetlobe. Pomebno se je zavedati, da moramo zagotoviti dovolj svetlobe in tudi dovolj kvalitetno svetlobo. Članek bo v celoti posvečen kvaliteti svetlobe (svetlobnemu spektru), ki ga lahko dosežemo z različnimi kombinacijami T5 žarnic.

 
Notranji preliv v mojem akvariju PDF natisni E-pošta
Prispeval Bojan Jerina   
Nedelja, 25 Januar 2004 00:00
V morskem akvariju je sesanje vode iz gladine zelo dobrodošlo, saj preprečuje nastajanje oblog na vodni gladini. Kljub temu, da obstajajo tudi druge možnosti preprečevanja oblog na vodni gladini, pa je prav preliv najpogostejše uporabljena in po mojem mnenju tudi najustreznejša rešitev.

Preliv, opisan v tem članku, je prirejen za dotok vode v filter pod akvarijem. V teh primerih je osnovni problem klokotanje, ki ga povzroča pretok vode. Klokotanje vode se uspešno prepreči z dušilcem zvoka, ki je v mojem primeru narejen po sistemu Durso.

Izdelava notranjega preliva je zelo enostavna. Del akvarija se pregradi. V ta namen sem v mojem primeru uporabil kar steklene stene, ki segajo od dna pa do 6 cm pod vrhom akvarija. Na vrhu preliva se namesti grabljice skozi katere se pretaka voda, obenem pa se prepreči, da bi v preliv potegnilo tudi kako neprevidno ribico.

 
Samogradnja: Uporaba elektronskih predstikalnih naprav z zatemnilnikom PDF natisni E-pošta
Prispeval Bojan Jerina   
Ponedeljek, 19 Januar 2004 00:00

Elektronske predstikalne naprave za krmiljenje fluorescentnih žarnic se vse pogosteje uporabljajo v akvarijski razsvetljavi. O prednostih elektronskih naprav pred klasičnimi dušilkami je že veliko napisanega, tako da te teme ne bom ponovno načenjal v tem članku. Najverjetneje pa ste že opazili, da imajo nekateri modeli elektronskih naprav za krmiljenje fluorescenčnih žarnic možnost regulacije moči in s tem posredno tudi količine svetlobe, ki jo generirajo.

Možnosti uporabe teh modelov elektronskih naprav za akvarijsko razsvetljavo opisuje pričujoči članek. Zadnji del članka tudi podrobno opisuje samogradnjo postopnega svitanja in postopnega mračenja

 
Razsvetljava mojega 400 l akvarija PDF natisni E-pošta
Prispeval Bojan Jerina   
Sobota, 10 Januar 2004 00:00

Razsvetljava ima v morskem koralnem akvariju zelo pomembno vlogo, saj večina koral pridobiva hrano od simbiotskih alg zooksantel, katere pa potrebujejo dovolj svetlobe. V mojem akvariju je razsvetljava izvedena s šestimi cevmi T5, HO, 54 W, tako da lahko izračunano, da je skupna moč žarnic 324 W, oziroma 0,8 W na liter vode.

Žarnice so montirane 15 cm nad gladino, kar je sicer višje kot običajno, vendar pa to omogoča boljše odvajanje toplote. Dodatna prednost visoko montiranih žarnic je tudi v dejstvu, da se zelo redko zgodi, da bi na njih špricnila slana voda.

 
Varnost in metode zaščite pred električnim udarom v akvarijskem okolju PDF natisni E-pošta
Prispeval Bojan Jerina   
Ponedeljek, 15 December 2003 00:00
Akvarijska oprema, kot so svetila, črpalke, grelci, je najpogosteje napajana z izmenično napetostjo 220V, katera je v vlažnem, mokrem akvarijskemu okolju  zelo nevarna. Nižja, varna napetost, je še vedno precej redko v uporabi. Človeško telo je različno občutljivo na električno napetost. Občutljivost je odvisna od vrste parametrov, kot je narava dotika z vodnikom, predvsem pa od vlažnosti in debeline kože. Najbrž ni potrebno posebej poudarjati, da je akvarijsko okolje prav zaradi vode smrtno nevarno, če pridemo v stik z električno napetostjo 220 V. Povsod boste naleteli na opozorilo, da je potrebno izklopiti vse električne naprave, preden posegate z roko v akvarij. Menim, da je veliko akvaristov, ki se tega enostavnega varnostnega pravila ne držijo, saj je precej nepraktičen, zato je pametno poskrbeti tudi za druge varnostne ukrepe. 
Zadnjič posodobljeno Petek, 25 November 2011 15:28
 


Pasica