Začetek do 99 liitrov Akvarij meseca Marec 2012
Akvarij meseca Marec 2012 PDF natisni E-pošta
Sobota, 17 Marec 2012 00:00

Akvarij 60 litrov, 40X43X36

akvarij-december-2011

 

Predstavljam 60 litrski biotop Jadransko morje


Misel, da bi ''naše'' ribe lahko imel doma, je pri meni prisotna že od nekdaj.
Zadnja leta tudi precej časa prebijem pod vodo (poleg skrbi za ribe je druga obsesija ravno kontra - podvodni ribolov).
Poleti 2010 sem med ribolovom slučajno naletel na školjko Lima hians, ki je ena redkih pri nas (če ne edina), ki zna plavati.Takrat sem mislil, da sem našel neko čudo, tako da sem se odločil, da napolnim majhen 15l akvarij in jo vzamem. Po enem mesecu je začelo smrdeti, pa sem ga podrl.Vse od takrat sem razmišljal, da bi takratni sladkovodni akvarij napolnil z morjem.

.

 

 

  

 


Dimenzije: Š-40 cm x G-43 cm x V 36 cm - 60 litrov Zagon akvarija: 1.10. 2011

Razsvetljava: PL T5 18W  Tokovanje: 1x750 l/h

Hlajenje : 2x 8cm ventilator krmiljen preko kontrolerja + sistem za dolivanje izhlapele vode

 

 

 

 

 

 

akvarij-december-2011-vAkvarij decembra 2011

 

 

Ravno je minilo 3 leta odkar sem prvič namočil komolce v akvarij.
Po nekaj sladkovodnih pa imam zdaj le teh 60L morja doma.
Misel, da bi ''naše'' ribe lahko imel doma, je pri meni prisotna že od nekdaj.
Zadnja leta tudi pecej časa prebijem pod vodo (poleg skrbi za ribe je druga obsesija ravno kontra - podvodni ribolov).
Poleti 2010 sem med ribolovom slučajno naletel na školjko Lima hians, ki je ena redkih pri nas (če ne edina), ki zna plavati.Takrat sem mislil, da sem našel neko čudo, tako da sem se odločil, da napolnim majhen 15l akvarij in jo vzamem. Po enem mesecu je začelo smrdeti, pa sem ga podrl.Vse od takrat sem razmišljal, da bi takratni sladkovoni akvarij napolnil z morjem.
No konec septembra 2011 sem se kar čez noč odločil, in naslednji dan so bili vsi organizmi oddani, akvarij pa prazen.
01.10.2011 sem akvarij napolnil z morjem ter dodal pesek in kamenje (vse to sem pred tem vzel direktno iz morja, ter v škafih prenesel domov).Že naslednji dan sem začel dodajati prve organizme, ribe po enem tednu.

oktober-2011Akvarij oktobra 2011

 

Ideja je tudi bila, da bi sestavil sistem z minimalno tehniko in stroški zagona in vzdrževanja, ter čisto po neki svoji logiki (ker ni ravno veliko informacij glede jadranskega akvarija - vsaj pri nas).
Malo o vzdrževanju; vodo menjavam direktno iz morja, in sicer 30% na teden oz. max. 10 dni, vsakih par dni očistim stekla ter občasno očistim črpalko. Pod akvarijem imam 15L akvarij z osmozno vodo, ki se preko 12V črpalke in plovnega stikala avtomatsko doliva v akvarij. Kmalu bom pričel z izdelavo in testiranjem malo boljšega hlajenja za poletje, in sicer po principu zmrznjenih plastenk, le da hlajenje ne bo nenadzorovano, temveč bom krmilil z obstoječim kontrolerjem od ventilatorjev.
Hrano si tudi pripravljam sam (sveže kalamare, školjke, repke škampov nasekljam in oblikujem kroglice, ter zamrznem), občasno pa hranim z živo hrano, kot so postranice, razni črvi in mikroorganizmi (v kepah alg, podobne mahovini, kar mrgoli raznih mikrorakcev ipd, tako da občasno vzamem kupček teh alg in jih dam v akvarij - ribe in ostali organizmi imajo takrat pravo fešto!)

 

Počasi se učim glede na svoje izkušnje, informacije iz knjig, ter po nasvetih ljudi, ki se na jadranske organizme razumejo.V precejšnjo pomoč mi je prijazen gospod iz Srbije, ki res nesebično deli svoje izkušnje (39 let se ukvarja z jadranskim akvarijem), in ni ga organizma, ki mi ga ne bi znal identificirat, ter reči kakšne besede o njem. Informiram pa se tudi po italijanskih in hrvaških forumih.

Organizme večinoma iščem z masko, občasno najdem tudi kaj ''peš'' na obali, včasih pa se tudi v ribiških mrežah kaj najde.
Čez kakšen mesec se bo morje že dovolj segrelo, tako da bom lahko dodal kakšnega novega. Iskanje tudi ni enostavno, ker iščem samo manjše organizme zaradi velikosti akvarija, ter take, ki se bodo vklopili z obstoječimi. Tako da je z vsakim novim dodanim še težje najti naslednjega, kar je tudi izziv.

Actinia equinaKonjska vetrnica / Actinia equina

Cereus pedunculatusSončna vetrnica / Cereus pedunculatus

Calliactis parasiticaStražna vetrnica / Calliactis parasitica

Lysmata seticaudata-2Lysmata seticaudata

 

Protula tubulariaApnenasti cevkar / Protula tubularia

Sabella disciferaSabella discifera v ospredju, ter Sabella spallanzani v ozadju

 

Predstavil:

Dejan Gabrič (labrax), Marec 2012


 

Diskusije na forumu SLOreef

Zadnjič posodobljeno Nedelja, 18 Marec 2012 10:07
 
Pasica