Začetek Tehnika Sistem za zasilno tokovanje v primeru izpada napajanja z električno energijo
Sistem za zasilno tokovanje v primeru izpada napajanja z električno energijo PDF natisni E-pošta
Prispeval Bojan Jerina   
Četrtek, 20 December 2007 00:00

V zadnjih letih je sicer dobava elektične energije v naše domove dokaj zanesljiva, ampak kljub temu nas lahko nekoč preseneti daljša prekinitev oskrbe z električno energijo. Po mojih izkušnjah krajši izpadi (do 2uri) električne energije za morski akvarij običajno niso problematični, daljši izpadi (6 ali več ur) pa so lahko usodni za organizme v morskem akvariju. Električne naprave v akvariju skrbijo predvsem  za razsvetljavo, gretje/hlajenje,  tokovanje  in filtracijo. Ob izpadu električne energije je najbolj problematično prezračevanje, za kar nekako posredno poskrbi tokovanje in tudi razne filtracijske naprave kot so na primer penilniki.

Zelo težko je napovedati po koliko urah brez električne energije se bodo v morskem akvariju pojavili problemi, saj je to odvisno od mnogih dejavnikov, predvsem pa od obremenjenosti akvarija, kar pravzaprav pomeni, da je odvisno od velikosti akvarija in organizmov akvariju.

V primeru daljših izpadov električne energije si lahko pomagamo z različnimi napravami kot so agregati in UPS sistemi. V tem članku opisujem dokaj poceni in zelo enostaven sistem, ki omogoča, da ob izpadu elektrike črpalka Tunze Turbelle® nanostream® 6055 deluje še približno 16 ur na akumulator.

 
Pasica