Plešoča kozica (Thor amboinensis)

Avtor: Marko Vrabec


Plešoča kozica (Thor amboinensis) sodi v družino Hippolytidae, iz katere med drugim izhajajo popularne čistilne kozice rodu Lysmata. Razširjena je v vseh tropskih morjih.

Odrasle kozice so velike le okoli 2 cm. So rjave, z leopardjimi lisami bele barve. V naravi ponavadi živijo v morskih veternicah, v akvariju pa uspevajo tudi brez njih. Živijo v skupinah po 3 in več osebkov. V trgovinah niso tako pogoste kot njihove sorodnice iz rodu Lysmata, vendar pa jih imajo po mojem občutku kar dostikrat naprodaj v trgovini Korala na Brezovici.

Po mojih izkušnjah in po navedbah v literaturi so za gojenje v akvariju precej nezahtevne. Literatura navaja, da so tako kot ostale kozice dokaj občutljive na spremembe v slanosti in pH vode, zato jih je treba ob nakupu primerno počasi aklimatizirati na domačo akvarijsko vodo. Jedo praktično vse, tudi navadno suho ribjo hrano in jih niti ni potrebno posebej hraniti, saj pobirajo koščke, ki ostanejo od hranjenja rib. Med seboj se ne prepirajo. Ker pa so tako majhne, jih lahko ogrožajo oziroma pohrustajo (pre)velike ribe.
Plešoče kozice so ime dobile zato, ker zadek stalno molijo v zrak in z njim izvajajo krožne gibe oziroma ga premikajo naprej-nazaj. Profano angleško ime zanje je "sexy shrimp", menda zato, ker tako zapeljivo migajo z ritko, znane pa so tudi pod imenoma "squat anemone shrimp" (čokata kozica) in "dancing anemone shrimp" (plešoča kozica). Slednji izraz se mi je zdel najprimernejši za poslovenjenje. V nemščini se plešoča kozica imenuje Hohlkreuz Garnele.

Te atraktivne in nezahtevne kozice vam toplo priporočam, če le v akvariju nimate prevelilih rib. Posebej primerne so za manjše (nano) akvarije.


[ODZIVI NA TA ČLANEK V FORUMU]