Izdelava stojala za akvarij

Avtor: Clownfish

 

K pisanju tega članka me je spodbudila živahna debata glede različnih načinov izvedbe stojal za akvarije. Ker sem izdelal že par takih stojal imam že praktične izkušnje in te sem strnil v izdelavo tega zadnjega stojala na katerem stoji moj sedanji akvarij v kuhinji. Pa začnimo!

 

V začetku leta 2004 sem se lotil priprav za postavitev novega akvarija. Ker je akvarij malo drugačen od klasičnih akvarijev, saj ima sprednje steklo ukrivljeno je bilo potrebno narediti tudi malce drugačno stojalo za akvarij. Pred izdelavo sem tuhtal kako in kaj, si risal primere v Corel-u in 3Dstudiu in se nazadnje odločil za varianto, kjer je stojalo narejeno iz okvirja na eni strani fiksirane v zid z navojnimi palicami, ki se zaključijo v sosednjem prostoru ter na sprednji strani naslonjeno na 4 montažne noge, ki se dajo vsaka posebej regulirati. Pri izdelavi okvirja si nisem pomagal z nobenimi orodji za simulacijo obremenitev. Naredil sem tako kot sem mislil, da bo prav, jasno pa sem dodal še mnogokratnik varnosti. Pritrditev na zid, ter s tem prenos polovice teže direktno na nosilni zid je prav tako idealna rešitev za prostore kjer so tla slabo nosilna. Sam tega problema nimam vendar sem na vsak način hotel vezati stojalo na zid ter imeti spredaj možnost regulacije višine na vsaki nogi poleg tega je bila tudi zahteva, da se morajo dati noge selektivno odstraniti kljub skoraj polnem akvariju.

Takole je izgledal akvarij ob dovozu iz Nemčije in seveda dva pogumna pomagača za ročni prenos akvarija v delavnico.

Levo Tomaž desno Aleksander... Jasno študirata kam bi sama postavila tak akvarij :)

Okvir je izdelan iz pravokotnih profilov. Prečni nosilci, ki prenašajo težo so iz železnih profilov dimenzij 50x30mm, vmesne povezave med temu nosilci pa iz železnih profilov dimenzij 40x30mm.

Ker je moral biti izdelan okvir dokaj natančno zvarjen sem si pred izdelavo na kos iverice naredil šablono. Po razrezu sestavnih delov sem se previdno lotil varjenja, ter sproti ravnal deformacije nastale zaradi varjenja. Tudi po koncu dela je pela macola in ravnala okvir.

Slike že zvarjenega in zbrušenega ter 2x z temeljno barvo pobarvanega okvirja. Kasneje je bil okvir dodatno pobarvan še z belo pokrivno barvo.

 

Po pripravi ostalih pritrdilnih elementov je sledila montaža.

Na zid sem si natančno označil kje naj bi bila konstrukcija pritrjena.

Najprej sem prevrtal 4 luknje skozi steno. V sosednjem prostoru sem okrog odprtin izdolbel grobi omet, ter namestil kvadratne ploščice železa dimezij 8x8cm. Matice na tej strani sem zavaril na ploščice, ter navojne palice na matice tako, da se navojne palice nebi mogle vrteti. vse skupaj sem prebarval z temeljno barvo, ter zid zagipsal in spravi v prejšnje stanje..

( Jasno žena se je ves čas držala za glavo)...Nauk: pošljite ženo na izlet vi pa boste imeli mir!

Nato sem na zid pričvrstil še nosilec iz U profila podložen z 3x4cm podložnimi profili. Nosilec je bil najprej pritrjen z 4 pomožnimi vijaki nato pa še z maticami na navojne palice.

Na strani akavrija sem nosilec privijačil najprej z navadnimi maticami potem pa dodatno še z maticami z plastičnim varovalom. Nad temi maticami so vdini še dodatni vijaki z katerimi sem poprej pričvrstil nosilec na zid. Na zgornji strani so vidne izvrtine kjer je okvir pritrjen na nosilec.

Nato sem se lotil že prej pripravljenega okvirja. Na zgornji strani se vidi kje je okvir malo odrezan prav zaradi pritrditve bulkheadov

Še prej sem si pripravil potrebno orodje.. Jasno brez obvezne macole ni šlo. Z njo prepričaš vsako stvar, da imaš ti vedno prav!

Na desni strani se vidi podložne ploščice za pod noge, ter dele navojnih palic, ki pridejo v noge. Črni vijaki služijo pritrditvi nosilnega okvirja na zidni nosilec.

Detajl podložne noge. Podložna ploščica je z vijakom pritrjena na tla, vanjo pride navojna palica z maticami za regulacijo višine nato noga, ki se na vrhu pritrdi na okvir.

Tako je prvi pogled postavljenega okvirja v ozadju še eno nepogrešljivo orodje "Wasevaga"...

Še slika od spredaj

Na pritrjen okvir sem dodal še podložno ploščo iz 18mm debele vodoodporne vezane plošče. Ta plošča ima ob robu še dodaten rob iz istega materiala. spodaj je plošča pobarvana v belo barvo zaradi odsevnosti in boljšega pregleda v prostoru pod akvarijem.

Sledi privijačenje plošče na okvir.. vijakov je preveč ampak.. "od viška glava ne boli!" pa še ponoči se lepše spi!

Res je preveč vijakov saj plošča nikamor ne more ane? No ziher je ziher.. na koncu se vidi odprtina za bulkheade v sump..

Na to podložno ploščo pride še 1cm stiropora in akvarij

Takole je "padel" akvarij na pripravljen okvir.

In takole je potem padel gor še akvarij.. slikano 14 dni po postavitvi okvirja

Po kasnejšim meritvah sem ugotovil, da se je na izolaciji "plavajoči estrih" povesil za 2-5mm. Jasno vzel sem ključ v roke in poln akvarij z lahkoto dvignil ter postavil v "livel".

Pri tuhatnju kako naj vse skupaj izvedem sem moral upoštevati tudi dejstvo, da bo treba sem pa tja tudi zamenjati talno oblogo. In res sem moral že čez par mesecev to storiti.

Takrat iz akvarija preventivno odstranil cca 200L vode nato pa preprosto odstranil eno nogo razvil zavit topli pod pod akvarij, pričvrstil nogo nazaj, ter tako naredil z vsemi štirimi nogami.

Pri postavitvi in ideji kako izvesti stojalo še posebej zidni nosilec mi je bil v veliko pomoč Tomaž Pečan (podjetje Reflekta d.o.o.) zato se mu ob tej priložnosti zahvaljujem. Seveda so z predlogi sodelovali tudi drugi člani Sloreef-1.

 

Napisal: Clownfish November 2005

Nadaljnja diskusija glede komentarjev na članek so možna na forumu