Prvi vtis: Črpalke Marea Stream 

Avtor: Clownfish

 

Že več kot leto dni so na ameriškem tržišču črpalke, ki "burijo duhove". Gre za črpalke azijskega prozvajalca Seio. Šlo naj bi za črpalke, ki naj bi predvsem  v manjših akvarijih zapolnile "tržno nišo" namesto Tunze Stream-a, saj ima Tunze najmanjši model serije 6000, ki da od sebe 6000L/h pretoka. Vendar so vse Tunze črpalke serije 6000 enako velike tako, da taka črpalka v recimo 100cm dolgem akvariju zavzame precej prostora. Same črpalke Seio - Marea Stream so na voljo v štirih velikostih in sicer:
model 2400 z pretokom 2400L/h električne moči   5W,
model 3200 z pretokom 3200L/h električne moči 15W,
model 4400 z pretokom 4400L/h električne moči 14W,
model 6000 z pretokom 6000L/h električne moči 26W,
 
Do pred kratkim so bile te črpalke dobavljive samo na ameriškem tržišču v 110V verziji. Pred mesecem dni pa so se pojavile tudi na evropskih tleh v 220V verziji in tudi pri nas na SloReef-u smo se hitro zganili, zbrali informacije in se odločili črpalke preizkusiti. Stvari so se hitro obrnile ko se je kar v diskusije javil George, ki je baje evropski distributer. Hitro smo zraven porinili Andreja iz trgovine Korala, ki je preko foruma na Sloreef-u zbral prednaročila po promocijski ceni z 40% popustom. 

 

Sam sem se odločil za nakup treh črpalk in sicer manjšega modela 3200 (zgornja škatla na sliki) ter modela 4400 (spodnja škatla na sliki)

Ko prinesemo domov škatlo izgleda kot še ne Kitajsko-Korejski izdelek..  cenena tudi malo deforimrana škatla..

Napisi na embalaži so v italijanščini, priložena navodila so v več jezikih a skopa, nikjer razen na embalaži ni razvidno kako se črpalka lahko zmontira v različne položaje z ali brez usmerjevalnika v horizontalni in vertikalni položaj. Prav zato ne zavrzite embalaže! Seveda v nadaljnje od prodajalca pričakujemo podrobna navodila tudi v našem jeziku.

 

 

 

 

 

 

 

 

No ko odpremo obe embalaži in vidimo, da je v njih kar precejšnje število plastičnih delov.  Priloženi so deli za različne načine pritrditve na akvarijsko steklo oziroma rob stekla akvarija. Pritrditve so narejene trdno, priseski so sicer veliki in malo povišani, kar naj bi preprečevalo prenos vibracij in zvoka iz črpalke na steklo, kar je pozitivno, prav zaradi tega pa se rado zgodi, da črpalka pri določenih postavitvah stoji malce postrani. Model 3200 ima priložene 4 priseske, model 4400 pa celo 6. Sicer so meni osebno bolj všeč priseski pri MaxiJet črpalkah, vendar pustimo tudi tem priložnost, da se izkažejo. Kot se vidi iz slike(na desni strani pod samo črpalko) je pritrdilna plošča za 4400 kar velika. Sklepam zato, ker ima verjetno tudi večji model 6000 enako. Spodnji kotni del omogoča zelo fleksibilno pritrditev same črpalke v horizontalen položaj z velikim kotom obračanja v vse smeri.

 

 

Obe črpalki tako 4400 kot 3200 skupaj (zanimivo je, da je električna poraba večje 14W, manjše pa 15W)

Še od spredaj

Kot sem že omenil se lahko črpalka montira v vertikali položaj s tem, da ima na spodnjem delu dodatni usmerjevalnik za curek. Ta zavzema2/3 same črpalke(glej zgornjo sliko).Ta se lahko obrne v vertikalni in horizontalni smeri, ter tako doseže optimalno mesto kamor naj črpalka usmeri svoj vodni curek. V iztočni odprtini ima še dodatno loputo s katero lahko izhodni vodni tok še malo razbijemo na dva curka, ki gresta malo narazen v različne smeri.Skratka rešitev, ki je po svoje zanimiva in tudi uporabna.

 

 

Če želimo črpalko postaviti v horizontalen položaj moramo odstraniti zunanje spodnje ohišje. 

Snamemo še spodnji usmerjevalnik curka in pridemo do črpalnega dela črpalke. Ta je privijačen z plastično objemko, ki drži sprednji del črpalke v katerega je vpeta os rotorja. Kot se vidi na sliki je sesalna stran sestavljena iz notranjega in zunanjega valja z režami. Dotok vode v črpalko lahko z obračanjem zunanjega valja zmanjšamo, ter tako vplivamo na pretok. Skratka še en kos odvečne plastike za katerega boste kmalu ugotovili, da je povsem odveč. No ker je sprednji del fiksiran z objemko ta valj lahko odstranile s tem pa se funkcionalnost črpalke ne bo spremenila, vodnega toka pa nikoli ni preveč.

 

Sam črpalni del je sestavljen zanimivo in "inovativno". Vidi se zanimivo oblikovan rotor, ter notranji del okrog katerega se vrti rotor. Vse je razstavljivo in dokaj trdno narejeno. Čiščenje bo enostavno.

 

Rotor je dokaj velik, os je keramična in primerno debela za tak rotor, pričakoval sem, da bo keramična puša po celi dložini rotorja, vendar gre za dve puši debeli cca 4mm, ki sta na obeh koncih rotorja. Kljub temu se os dobro prilega rotorju, tesni in se v sam rotor z lahkoto vstavi. 

 

Čas je, da gre črpalka v vodo! 

Najprej zmontiram veči model 4400. 

Glej ga zlomka.. zaradi montipore črpalka noče v celoti v akvarij.. Škoda je lomiti montiporo.. črpalko bom postavil horizontalno. Slika s strani akvarija..

Še slika od spredaj

Črpalka je pritrjena sledi odštevanje ter vklop...

Hmm. Črpalka je pri vklopu dokaj glasna.. jasno zrak.. No tudi po par minutah delovanja je vsak vklop dokaj glasen. Torej črpalka ne bo primerna za vawebox oziroma simulacijo valovanja z popolnim izklopom in vklopom. Treba bo še preizkušati.

Prvi vtis.. Črpalka daje vizuelno glede na prejšnjo črpalko NewJet1200 močnejši tok, ki je tudi širši vse smeri. Doseg curka je takole ne oko približno 120cm. Test z roko "pokaže" močan iztok. Potrebne bi bile bolj natančne meritve z merilcem pretoka. Ker tega ni je splošen vtis zelo pozitiven.

Preizkusimo še malo manjšo črpalko model 3200. Najprej jo pritrdim vertikalno.(lahko bi jo tudi obrnili, da bi bili priseski spodaj)

Lepo se vidi kotni nosilec, ki omogoča usmerjanje črpalke v širokem kotu. Pokaže se manjša pomankljivost.. 220V kabel. Če bi črpalko z nosilcem pritrdil tako, da bi prišel nosilec spodaj težave z 220V kablom nebi bilo.

Prvi vtis: čeprav malo manj močna črpalka ima brez dodatnih nastavkov le malo manjši pretok kot večja 4400 z nastavkom.

Kljub temu sem se odločil, da malo preveč štrli naprej ter poizkusim še skupaj z ohišjem in usmerjevalnikom iztoka.

Še slika od strani akvarija.. Nažalost je montipora le v napoto.. 

Takoj jo je treba na strani "fragirat" in črpalka v vertikalni legi bo na mestu.

Še pogled od spredaj v kompletu

Večja - zadaj desno koralna farma :))

 

Slika celega akvarija zaradi primerjave velikosti Marea Stream 3200 in Tunze Stream 6000.

 

Črpalke Marea imajo na zgornji strani moder vrtljiv pokrovček. Z njim lahko v sesalno komoro spuščamo zrak. Sicer mi ni jasno zakaj, saj tako postane tako sesalna odprtina kot črpalka zelo glasna. Vendarle je za tiste, ki prisegamo na mehurčkanje in imamo akvarij za dvemi vrati od spalnice pogojno uporabna. Kljub vsemu je varianta z razpršilcem pritrjenim pod črpalko stream tišja, dobimo manjše mehurčke, ki jih je več.

 

 

Splošen vtis obeh črpalk. Črpalke dajejo dober širok curek vode, ki pa je kot smo že na forumu ugotovili tudi glede na moč pretoka primernejši za manjše akvarije (kot je moj). Po moji oceni je za model 4400 primeren akvarij dolžine do 130cm, za črpalko 3200 pa do100cm. Seveda se lahko uporabi tudi več črpalk. V mojem primeru bi tako potreboval vsaj 4 črpalke Marea Stream 4400, da bi dobil primerljiv tok kot ga ustvari Tunze Stream 6000 z "navitim" transformatorjem na cca 20V. Z zadnje slike je razvidno, da je Tunze Stream večji tako od modela 3200 kot tudi od modela 4400. Tudi s strani skladnosti z akvarijem črpalke stream vertikalnem položaju delujejo dosti bolj "normalno" kot Tunze stream. V mojem akvariju bo MareaStream 3200 nadomestil NewJet 1200, ki sem ga že dosedaj uporabljal kot pomožno črpalko za pomoč Tunze Stream pri toku ob sprednjem steklu akvarija.

 

Napisal: Clownfish September 2005

Diskusije na temo Marea Stream črpalk so že potekale na sledečih povezavah:

Začetna diskusija        Naročilo črpalk       Povezava do prodajalca Marea Stream črpalk

Nadaljnja diskusija glede komentarjev na članek so možna na forumu