Razstava Jadranska odkrivanja

Avtor: Smiljan Zavrtanik

 

Dolgo sem razmišljal o naslovu razstave. Nakar sem se odločil za tega, ki se še najbolj približuje vzgibom, ki so me privedli do izvedbe razstave. Najprej je tu Jadran, kot zibelka dogajanja in mesto odkrivanja detajlov, ki so skriti pogledu večine opazovalcev podvodnega sveta, ker so le ti zazrti v pričakovanju fokusiranja  predvsem velikih in opaznih posebnosti posameznega njegovega dela. Izjava večine njih je, da v njem nimaš kaj videti oz. v njem ni življenja.

 

Kot je Mali princ dejal : bistvo je očem skrito ali pač. Potrebno je znati opazovati naravo, ki v svojih prelesnih strukturah  in pojavnostih skriva  zaklade, ki samo čakajo, da jih naključni opazovalec opazi, vidi in  prepozna.

 

S pričujočo razstavi sem hotel pav to. Obiskovalcem sem hotel pokazati te, od narave dane bisere, ki sem jih našel v Jadranskem morju in poglede, ki jih vidi pozorni opazovalec vodnih globin.  Pa naj bo to le detajl meduze, polža ,črva, mahovnjaka ali pa je to skriti pogled prebivalca globin, ki nas v strahu opazuje iz zasede oz. skrivališča. Hotel pa sem se tudi izogniti banalnim posnetkom podvodnih prebivalcev. Z drugačnim pogledom in  načinom prikaza sem jih želel povzdigniti na višjo raven običajnega  obeleževanja in pri gledalcih vzbuditi zamišljanje. Upam, da sem na nek način tudi uspel.

 

Vsi posnetki so nastali v zadnjih dveh letih in niso računalniško obdelani v smislu izrezov, manipulacij z dodajanji ali odvzemanji. Nekateri so samo očiščeni nesnage v obliki suspenza ali odseva zaslonke. Vsi posnetki so v naravnih barvah in formatu.

 

Posnetki so nastali z aparatom Nikon 90x v ohišju Underwave, objektiv Nikorr 105makro, z bliskavicema Seacam 200 posneti na film Fuji Provia 100 v različnih krajih in globinah Jadrana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avtor razstave.

 

Smiljan Zavrtanik

 

Vprašanja  so možna na forumu