17.10.2005

Ta dan sva se odpravila v bližino hotela, ki leži v kraju Pointe Aux Piments na SZ delu otoka v kraj Pamplemousses ogledat tovarno, ki so jo predelali v muzej pridelave sladkorja L'Aventure du Sucre in botanični vrt Royal Botanical Gardens, ki je posvečen Sir Seewoosagur Ramgolam-u.

18.10.2005

Ille aux Cerfs je otoček na vzhodni strani otoka. Z gliserjem smo si ogledali še slap reke Grand River South East, ki pada direktno v morje.

Mauritius - Oktober 2005

Mauritius leži v Indijskemu oceanu v bližini Madagaskarja. Potovanje tja je trajalo okoli 13ur, Ljubljana - Paris (90 minut) in Paris - Mauritius (11ur in pol) in skupaj okoli 10.500km v eno smer. Glavno mesto je Port Luis, ki leži na zahodni obali otoka. Poletje se začne decembra in traja tja do aprila. Takrat je topleje in tudi bolj vlažno vreme, s temperaturo zraka od 25 do 33°C in večjo verjetnostjo nastanka ciklonov. Od maja do novembra pa traja "hladnejše" podnebje, ko se temperatura lahko "spusti" tudi do 18°C. Za otok je značilno, da je temperatura v notranjosti otoka lahko tudi za več stopinj nižja, ter bolj oblačno in deževno vreme na južni strani otoka ter v notranjosti. Severna stran je praviloma toplejša in tudi manj oblačna, kar sem tudi izkusil na lastni koži. Na južni strani in v notranjosti otoka sem bil večkrat in vsakokrat sem se iz sončnega vremena na severu peljal v oblačno in včasih tudi deževno vreme.

21.10.2005

Ogled kraterja Trou aux Cerfs, umetno jezero (taksist mi je povedal, da ga uporabljajo za shranjevanje pitne vode) Mare aux Vacoas, nato ogled hindujskega templa Grand Bassin, slapovi Alexandra falls in Black River Gorges, ter na koncu Chamarel, kjer se nahaja 7 barvnih odtenkov zemlje in slap.

22.10.2005

23.10.2005

24.10.2005

S katamaranom na ogled otoka Gabriel, ki se nahaja na severni strani. Na pot smo se podali iz mesteca Grand Bay. Sama pot je trajala uro in pol. Pot nas je vodila mimo otoka Coin de Mire. Zaradi "čistejše" vode so tudi slike slikane na tem otoku veliko bolj čiste. Ko smo se odpravljali na izlet je bilo vreme precej slabo, na polovici poti pa nas je pričakalo sonce.

Ogled glavnega mesta Port Luis in še malo relaksiranja na plaži.

Raziskovanje podvodnega sveta pred hotelsko plažo, ali pa kot bi rekel najin taksist "relax on the beach".

Mauritius ima okoli 330km obale, ki jo skoraj večino obkroža koralni greben. Za potapljanje je najbolj primeren čas od decembra do marca, ko je voda "najčistejša". Pred hotelom je bil koralni greben oddaljen od obale okoli 100m. Če sem kdaj dvomil o moči pretoka vode v akvariju (predvsem o volumnu vode in tudi moči) sem vse dvome tukaj opustil, ker so se nad koralami lomili valovi in z vso močjo "udarjali" po koralah. Voda je bila precej plitva, tako da je bilo snorkljanje tudi precej oteženo, saj so korale rastle tako visoko, da je bilo nemogoče plavati nad njimi.

Notranjost otoka je zelo razgibana (od ravnin do strmih in zelo zanimivo oblikovanih hribov z višino čez 600m). Vode na otoku ne manjka, kar se vidi na vsakem polju (večinoma gojijo sladkorni trs), ko vsakodnevno zalivajo z zelo zanimivimi "škropilnicami". Te škropilnice so na kolesih in se peljejo po polju. Zelo veliko je tudi slapov ter rek. Na otoku največ gojijo sladkorni trs, ki ga potem v velikih količinah, najrazličnejših okusih in granulacijah izvažajo po celemu svetu. Poleg sladkorja pridelujejo tudi rum in čaj. Otok je znan tudi po izdelovanju različnih maket ladij. Cene modelov izdelanih iz lesa se gibljejo od 70€ do nekaj tisoč €. Sam sem kupil model ladije Bounty.

Raziskovanje otoka:

Ker je otok precej razgiban in velik je skoraj nemogoče celega raziskati v enem dnevu, zato sva naredila več "etap" in raziskovala otok po delčkih.

Slike so narejene s fotoaparatom Canon PowerShot A80 in z ohišjem za slikanje pod vodo Canon WP-DC900.

19.10.2005

Ogled tovarne in plantaže čaja  Bois Cheri, krokodiljega parka na jugu otoka Riviere des Anguilles, nato pečine na najjužnejši točki otoka Gris Gris, slap Rochester Falls, nato pa še polotok Le Morne, ki leži na JZ strani otoka.

 

25.10.2005
26.10.2005

Ogled cerkvice na severu otoka v mestu Cap Malheureux, plaže Pereybere, ter še malo snorkljanja pred hotelom in priprava na vrnitev domov.

Napisal Matej Bevc, November 2005

 

 

Ogled Kreolske hiše Eureka s slapovi, ter obisk ptičjega parka Casela na zahodnem delu otoka.