Mislim, da slike ne potrebujejo komentarjev.

 

Maldivi - oktober 2004

Potovanje na Maldive je trajalo s čakanji na letališčih preko 24 ur. Z Brnika sva se odpravila zgodaj zjutraj in pot nadaljevala v Frankfurt (približno eno uro), iz Frankfurta potem naprej na Sri Lanko - Colombo (približno deset ur) in nazadnje Male - glavno mesto Maldivov (ura in pol), skupaj sva preletela okoli 11.000 kilometrov v eno smer. Nazadnje še 3 ure s hitrim čolnom do otoka Sun Island, ki leži v južnem Ari atolu, ki je od glavnega mesta oddaljen nekaj čez 100km. Nazaj grede sva se namesto s  čolnom vrnila z "vodnim" letalom (bila sva edina gosta na otoku, ki bi se na ta dan morala vrniti s čolnom in je bilo za njih verjetno to ceneje), ki je za to pot potreboval pol ure. Časovna razlika med Maldivi in Slovenijo je +3ure, Sri Lanko pa +4ure.

 Vreme na Maldivih krojita dva monsuna in sicer sušni, ki traja od decembra do marca (severovzhodni monsun ali iruvai) in bolj vlažni, ki traja od maja do novembra (jugozahodni monsun ali hulhangru). Vmesna obdobja (sredina aprila in konec novembra) so bolj mirna z bolj "čisto" vodo - potapljanje in snorkljanje. V času mojega obiska je bil en dan bolj oblačen, drugače so pa bile nevihte, ki pa po nekaj minutah prenehajo in nebo je zopet jasno. Temperatura zraka je bila okoli  27°C zjutraj in okoli 31°C popoldne, kar pa ne pove veliko, saj je tudi zelo visoka vlažnost (od 80% do 90%) in je občutek "vročine" še večji. Voda je bila na nekaterih mestih pretopla, zato si se za ohladitev moral malo naplavati v bolj globoko morje, ali pa zapreti v klimatizirano sobo. Zanimivo je, da se mivka čez dan ne segreje, kot se navadno kje v Grčiji, kjer moraš tudi za nekaj korakov do vode skakati, ampak je prijetna za hojo. Pri hoji je potrebno biti pazljiv, ker je na obali precej kosov odmrlih koral, na katerih se lahko mimogrede porežeš. V bližini otoka je tudi lokalni koralni grebenček. Vreme se lahko zelo hitro spremeni. Kar naenkrat se pooblači in začne deževati, čez 20 minut je pa zopet brez oblačka in še bolj soparno.

Otok je tudi precej velik 1600m v dolžino in 380m v širino. Na otoku je 350 sob. Prebival sem v super deluxe sobi, ki ima 25m2 površine, klimo, minibar, sef, TV, telefon, kad, bide, zunanji tuš. Na otoku je več restavracij. V glavni je prostora za 1000 oseb, potem je tu še italijanska in tajska restavracija, restavracija kjer so imeli jedi z žara, tako da je bilo hrane dovolj. Obroki so bili v glavni restavraciji, tisti, ki so pa bivali v "water" bungalovih pa v tajski restavraciji. Na izbiro je bilo vedno dovolj različnih vrst hrane. Za doplačilo (ponavadi 25$ na osebo), si lahko večerjal tudi v kakšni drugi restavraciji. Za romantično večerjo (mizo ti nesejo na katerikoli del otoka, dobiš še bakle in privatnega kuharja) pa je treba doplačati 165$. Za vsako stvar, ki jo naročiš, je bilo potrebno podpisati račun, ki ga je bilo potrebno plačati pred odhodom iz otoka.

Slike so narejene s fotoaparatom Canon PowerShot A80.

 

Slikano s fotoaparatom za enkratno uporabo, zato so slabše kvalitete. Slikal pa sem jih v okolici vodnih bungalovov, kjer je bilo tudi največ morskih psov (podnevi niso bili veliki) in na drugi strani, kjer je italijanska restavracija, kjer so postavljene tudi stopnice za v vodo. Tu je bilo tudi največ raziskovalcev morskega življenja.

Nekaj najpogostejšiv vrst rib, ki sem jih zasledil: Chaetodon auriga, Chromis viridis, Chrysiptera parasema, Dascyllus trimaculatus, Dascyllus melanurus, Acanthurus leucosternon, Rhinecanthus aculeatus, Labroides dimidiatus, Zanclus canescens,... 

Napisal Matej Bevc, november 2005