Helmut Göthel
Farbatlas Meeresfauna, Fische
Zbirka: Ulmer Naturführer Meeresfauna
ISBN: 3800136767
336 strani
Cena: 29,90 EUR pri
Ulmer Webshop-u (brez poštnine in davka)

Cena v Knjigarni Konzorcij: 8.686. SIT

 


 

Knjiga ima 336 strani formata A5. Na vsaki strani se skrivata po dva, za laika dokaj podrobna opisa. Opisanih je čez 390 vrst rib, ki jih najdemo v Indijskem oceanu, s poudarkom na Rdečem morju, in Maldivih. Knjigo sestavlja tudi 419 fotografij. Kvaliteta fotografij je povečini dobra. Nekatere vrste, ki so bodisi manj atraktivne, redkejše ali pa aktivne le ponoči, imajo precej slabše fotografije. Ena od fotografij je tako razmazana, da se pravzaprav skoraj ne vidi, kaj predstavlja. Vendar je to zgolj osamljen primer. Zmoti tudi dejstvo, da pri nekaterih ribah, pri katerih se obarvanost razlikuje op spolu ali starosti ni slik, ki bi prikazovale vse vzorce.

Vsaka vrsta je predstavljena z eno ali več kvalitetnimi fotografijami, latinskim in nemškim imenom, značilnostmi, opisom kako jo ločimo od podobnih vrst, opisom življenjskega prostora, navadami in kar je najbolj zanimivo, skoraj vse vrste imajo tudi odstavek o njihovih potrebah v akvariju. Mnogo rib ima recimo napisano le: Nicht geeignet (neprimeren), Wenig attraktiv ali Nicht unproblematisch. Ta sestavek (če že obstaja), načeloma ni napačen ali zavajajoč, je pa dokaj zastarel in občasno da kakšen nasvet, ki se ga že dolgo nihče več ne drži. Lahko bi bil celo zavajajoč za neizkušene začetnike.

Vsak razred, nadred, red in družina ima svoj opis. Večinoma so ti opisi sestavljeni iz značilnosti in raznih zanimivostih povezanih s predstavniki. Najbolj natančno so predstavljene kostnice, manj natančno pa hrustančnice. Modra zato, ker jih dokaj redko srečamo.

Knjiga se začne z zemljevidom, na katerem so označeni koralni grebeni v vzhodnem indijskem oceanu, nadaljuje s poglavji ki obsegajo: nekaj nasvetov za določanje vrst in kratko sistematiko, splošni opis koralnega grebena na različnih lokacijah po oceanu, vrste koralnih grebenov, strupene in nevarne ribe, kulinarično zanimive ribe, spalne navade rib, spremembe spola pri ribah in življenjske združbe na grebenu (karpoza, simbioza, komensializem…)

Splošni vtis je dober. Na začetku me knjiga sicer ni preveč navdušila, morda za to, ker v njej nisem našel obsežnejših informacij povezanih z akvaristiko. To pa niti ni namen te knjige, saj nekako ne spada v akvaristično literaturo. Zato nakupa za namene akvaristike ne priporočam, razen če iščemo določevalno literaturo. Sicer pa v knjigi mnogih akvaristično zanimivih rib sploh ni. Knjige sicer nisem kupil, mislim pa, da je nakup iz tega razloga zgrešena investicija.

Priročnik je tudi zaradi svojega formata uporaben na potovanjih. Priporočal bi ga predvsem potapljačem in snorklarjem. Ima zelo nazorne opise, s katerimi tudi brez odličnega znanja nemščine lahko precej zanesljivo določimo ribo.

Dinko Zavrl Džananović

[ODZIVI NA TA ČLANEK V FORUMU]