Samogradnja: Reaktor za odstranjevalec fosfatov

Avtor: Avtor: Dinko Zavrl Džananović

 

Uvod in teorija delovanja:

Nizki nivoji fosfatov so eden od pogojev za zmanjšano rast alg in lepše barve koral. Fosfate aktivno odstranjujemo na več načinov, en od načinov je uporaba odstranjevalca za fosfate. Tak medij kupimo v obliki blata, drobnih kroglic ali finega peska. Da lahko njegovo delovanje kar se da kontroliramo in izkoriščamo, pa potrebujemo reaktor v katerega tak medij damo. Ne glede na to, da ob si besedi reaktor predstavljamo slino komplicirano pripravo, tako po zgradbi, kot po načinu delovanja, je reaktor za odstranjevalec fosfatov pravzaprav zelo enostavna priprava, katere princip delovanja je ta, da voda počasi teče skozi medij, ki veže nase fosfatne skupine. Edina parametra, ki se pri tej pripravi kontrolirata, sta pretok in količina medija – odstranjevalca.

Večji kot je pretok manj fosfatov se odstrani ob prehodu skozi določeno količino medija in več kot je medija bolj se voda prečisti. Človek bi pomislil, da je velika količina medija torej dobra stvar in čim več kot je medija bolj se bo voda čistila. V teoriji to res drži, a se zaradi ovir, ki se v praksi pojavijo, nebi mogli bolj motiti. Hiter padec nivoja fosfatov ali izpust medija v sistem ima lahko zelo negativne posledice za korale, saj lahko začnejo odmirati (*). Druga slaba lastnost je ta, da ob veliki količini medija težko kontroliramo izpust medija v sam sistem, saj je medij vsebuje tudi zelo fine delce. Enako velja za velik pretok. Torej je potrebno ujeti neko ravnovesje. Po mojih izkušnjah, naj se v reaktorju nebi nahajalo več kot 0.5dl medija na 100 litrov vode bruto, pri normalno obremenjenem akvariju. Torej nam od parametrov, ki jih moramo nastaviti ostane še pretok. Tega nastavimo glede na potrebe, če pretok ni vezan na kalcijev reaktor ali podobno opremo. Najprej začnemo z majhnim pretokom in ga na nekaj dni povečujemo, dokler ne dosežemo želenih vrednosti. Če pa je reaktor vezan na kalcijev reaktor, kjer pretoka na moremo poljubno nastavljati brez nastavljanja parametrov, ki jih tak poseg potegne za sabo, se poslužimo metode postopnega vstavljanja medija v reaktor. Tako rešitev imam tudi jaz in ob menjavi medija, dodajam po 0.5dl na teden. Za orientacijo naj povem, da imam sam pretok nastavljen na 1ml/s.

Medij je potrebno menjati, saj se po določenem času nasiči. Na koliko časa moramo to narediti piše v priloženih navodilih za vsako znamko medija posebej, ali pa to ugotovimo z rednim spremljanjem nivojev fosfata v akvariju.

Izdelava reaktorja:

Za izdelavo reaktorje sem uporabil zelo malo delov. Večino delov ima na zalogi vsako gospodinjstvo z akvarijem. Dele, ki sem jih uporabil, lahko po želji zamenjate z drugimi, vam lažje dostopnimi. Vse razen teoretične osnovne zgradbe, je namreč prepuščeno domišljiji in spretnostim posameznika. Pri izbiri komponent je potrebno paziti le na to, da so vse nestrupene in ne izpuščajo ničesar v vodo.

Proizvajalci medijev priporočajo, da se pred in za medij namesti akvarijska vata. Sam to smatram kot nepotrebno in celo ovirajoče, saj nam to onemogoča mešanje medija.

Izbira posode:

Sam sem za posodo uporabil merico, ki jo dobimo ob nakupu paličnih mešalnikov. Ko se je prejšnji pokvaril je ta merica ostala neizkoriščena. Njena dobra lastnost je označen volumen. To nam omogoči doziranje medija brez mazanja dodatne posode in konča pakiranje medija v najlonske nogavice. Poleg tega vedno vemo koliko medija imamo v reaktorju. Posoda mora biti zgoraj odprta in dovolj široka, da lahko medij na nekaj dni premešamo s kakšno plastično paličico. Pri tem moramo paziti, da ne mešamo premočno, saj lahko medij uide iz reaktorja. Pretok skozi medij mora biti majhen, zato je široka posoda nujna. Načrtno sem iskal večjo posodo, da lahko vrečko z aktivnim ogljem po potrebi hitro prestavim v aktivni način uporabe.

Druge potrebščine:

- Uvodnica: Uvodnico sem dobil iz starega kamna za prezračevanje. Lahko uporabimo kar klasično kabelsko uvodnico ali kakšen člen za sestavljanje cevk.
- Mrežica iz najlonske nogavice
- Držalo za reaktor: Držalo sem dobil iz kompleta Marea 4400. Poleg uporabljenega držala v kompletu dobimo še kar nekaj držal, ki so prvotno namenjena držanju črpalke. Namesto uporabljenega držala lahko uporabimo tudi takega na priseske. V tem primeru morajo biti priseski dovolj močni, da jih je odlepi.
- Silikonska cevka 5mm. Lahko uporabimo tudi trdo cevko.
- Ventil
- Sekundno lepilo
- Vrtalni stroj
- Sveder primernega premera
- Rešetka za zaščito zajema vode črpalk MaxiJet
- Zaščitni pokrovček iz plastenke za kis ali gumijast zamašek za epruvete z luknjo za cevko.

Sestavljanje:

1. V dno posode izvrtamo luknjo, ki se tesno prilega uvodnici.
2. Čez luknjo napnemo dvakrat prepognjeno najlonsko nogavico in čez nogavico v luknjo vtaknemo uvodnico, ki je ne pritisnemo do konca.


3. Obrežemo nogavico okoli uvodnice in nanesemo sekundno lepilo. Uvodnico nato pritisnemo do konca v izvrtano luknjo.
4. Nato s sekundnim lepilom zalepimo držalo za reaktor.


5. Ko se lepilo strdi na/v uvodnico nataknemo kratko cevko, ventil in nato še daljšo cevko, ki povezuje reaktor z akvarijem/kalcijevim reaktorjem.
6. Če je zajem vode v akvariju ali prelivu na konec cevke nataknemo majhno košarico, ki jo lahko naredimo iz rešetke, ki jo dobimo pri nakupu črpalke za zaščito mesta za vsesavanje in notranjega pokrovčka plastenke kisa. Taka košarica je primerna tudi za uporabo na zajemu vode kalcijevega reaktorja.Sestavljena košarica

Zaključek

Zadnje čase smo priča tudi bolj kompleksno zgrajenim reaktorjem, ki so mnogokrat povsem brez potrebe komplicirani in včasih celo omejeno uporabni. Nekateri reaktorji imajo dovod vode izveden preko črpalk z majhnim pretokom. To je nepotrebno razen v primerih, ko ni primernega padca ali prostora za izvedbo natege oz. obstaja kakšen drug razlog, da natege ni smiselno izvesti.

Ob obilici materiala, ki ga imamo doma, bi se bilo škoda ne poigravati z domišljijo in izdelati reaktorja za 0,00€.Več o tej temi piše v članku Moja opažanja vpliva koncentracije fosfatov na korale, ki bo izšla v drugi številki revije AKVARIJ

Komentarji na članek so možni na forumu