Novi sistem črpalk v mojem akvariju


Slika 1: Montaža črpalke Tunze Stream na mehanizem Belimo LM24

V pričujočem članku opisujem novo razporeditev črpalk za kroženje vode v mojem  akvariju. Trenutno je skupni dejanski pretok 12800 litrov na uro . Z opisanim sistemom sem zamenjal prejšnji sistem izveden z več majhnimi črpalkami MaxiJet, ki je opisan v članku Mešanje vode v mojem 400l akvariju .

Precej zaslug za moj novi sistem , ki deluje tako dobro, da je kar težko verjeti, imata tudi Darko Friš, ki mi je demonstriral delovanje Tunze črpalk in Dejan Škrinjar, ki je našel učinkoviti sistem Belimo LM24 za rotacijo črpalk.

V novem sistemu je kroženje vode zagotovljeno pretežno z uporabo ene črpalke Tunze Steam, ki omogoča regulacijo pretoka od 30% do 100%, v kombinaciji z mehanizmom Belimo LM24, pa jo je možno tudi avtomatično usmerjati. Montaža črpalke Tunze Stream na mehanizem Belimo LM24 je ponazorjena na sliki desno.

 Z regulacijo pretoka od 3500 litrov na uro do 11000 litrov na uro je dosežen učinek valov. Pretok se menja med minimalnim 3500 litrov na uro in maksimalnim 11000 litrov na uro na vsakih 5 sekund v dnevnem času. V nočnem času se valovanje izključi, kar pomeni da je pretok konstantno minimalen in sicer 3500 litrov na uro. To funkcijo sicer omogoča Tunze SingleController, vendar osebno uporabljam TunzeMultiController, ker sem v času dizajniranja sistema sklepal, da bom potreboval dve Tunze črpalki. Kasnejši testi so pokazali, da je ena Tunze črpalka v kombinaciji z Belimo LM24 boljša varianta

 

 

V novem sistemu uporabljam sledeče črpalke:

 

Tip

Mesto namestitve

Moč

Navedeni pretok

Dejanski pretok

Simulacija plime-oseke

Simulacija valov

1

Eheim 1250

v filtru 1,1 m pod akvarijem

28W

1200 l/h

800 l/h

Deluje stalno

Deluje stalno

2

TunzeStream 6000 z 18V transformatorjem

v kotu ob zadnji steni akvarija

35W

11000 l/h

11000 l/h

z Belimo LM24 mehanizmon

impulzi na 5 sekund od 30% do 100%

3

MaxiJet1000

spodaj za kamni

13W

1000 l/h

1000 l/h

Deluje stalno

Deluje stalno

Glavna sistemska črpalka, ki se nahaja v filtru, zaradi višinske razlike ustvarja le 800ll/h pretoka in nima pomembnega vpliva na kroženje vode v akvariju.

Črpalka 3 skrbi za pretok za kamenjem. Velik del pretoka se usmeri tudi skozi večjo votlino v desnem delu. Votlina je trenutno se prazna, je pa namenjena koralam, ki ne prenesejo svetlobe, zahtevajo pa kar znaten tok (Tubastrea).

Črpalke Tunze Steam in skrivnost transformatorja

Slika 2: Krmilno vezje Tunze, transformator 18V, 120VA in Multicontroller TunzeČrpalke Tunze Stream model 6000 in model 6100 omogočata elektronsko regulacijo moči, oziroma pretoka vode. Tunze 6000  ima pretok od 2500 l/h do 7000 l/h , medtem ko  Tunze 6100 omogoča pretok od 4000 l/h do 12000 l/h. Črpalka ima tri osnovne dele: transformator, krmilno vezje in motor, ki se poleg montažne opreme nahajajo v kompletu, ki ga kupimo. Podroben pregled sestavnih delov nam odkrije, da imata oba modela iste sestavne dele z izjemo transformatorja. Model 6000 ima 2x12V transformator moči 20VA, medtem ko ima model 6100 2x20V transformator moči 60VA. Razlika v ceni med obema modeloma je približno 60 Euro, prav toliko pa stane pri Tunze tudi rezervni transformator 2x20V, torej je pametno kupiti model 6000. Če nam pretok ne zadostuje lahko kupimo drugi transformator podjetja Tunze ali pa transformator kupimo kar v trgovini z elektronskim materialom http://www.ic-elect.si/trgovina , kjer bomo za njega plačali manj (približno 4000 SIT).

Imamo sledeče izbire

Tunze ima transformatorje, 12V, 16V in 20V. 16V verzija se sicer uporablja za model Turbelle electronic 7300/2 , vendar odlično deluje tudi s Tunze Stream.

V trgovini z elekronskim materialom pa bomo dobili tudi modela 15V in 18V, ki sta prav tako ustrezna. Naj ponovno opozorim, da je v trgovini potrebno povedati, da rabimo 2x15V oziroma 2X18V. 

Imamo res veliko izbiro, da dosežemo primeren pretok za naš akvarij. Načeloma velja , da je model 6000 običajno malo prešibek, model 6100 pa premočan. Črpalko sem testiral z 12V, 16V, 18V in 20V transformatorjem in za moj 400 literski akvarij ugotovil, da je 18V varianta najbolj primerna.

Slika 2 prikazuje montažo in povezavo krmilnega vezje Tunze, transformatorja 18V, 120VA in Multicontroller-ja Tunze.120VA transformator zadostuje za priključitev dveh črpalk, če se bom v prihodnosti morda odločil še za eno črpalko. Prav tako je tudi Multicontroller Tunze namenjen priključitvi dveh ali celo štirih črpalk, no deluje pa tudi z eno.

Vprašanja o izbiri Tunze Črpalk

Ko sem se odločil, da bom uporabil Tunze črpalke z možnostjo regulacije, so se mi pričela postavljati nova vprašanja v navezavi z izbiro modela, števila in pozicije teh črpalk v mojem akvariju. Podobna vprašanja mučijo večino bodočih uporabnikov, če sklepamo po vprašanjih v forumih in ker menim, da sedaj poznam odgovore na večino vprašanj, sem jih zbral v sledečem poglavju.

1.) Kaj izbrati, Turbelle electronic ali Turbelle Stream ?

Turbelle Stream zagotovi močnejšo kroženje vode. Najšibkejši model Tunze Stream 6000 ima deklarirani pretok 7000 litrov na uro pri  moči 15W v primerjavi z najmočnejšim modelom Tunze electronic 7400/2, ki ima deklarirani pretok 4000 litrov na uro pri moči 44 W. Seveda pretoka nista povsem primerljiva, saj je na izhodu Tunze electronic hitrost vode bistveno višja kot pri črpalkah Tunze Stream, vendar pa sem ugotovil, da za kroženje vode v akvariju hitrost vode na izhodu iz črpalke nima večjega pomena ali z drugimi besedami črpalka Tunze 6000 s 15W ustvari močnejše kroženje kot črpalka Tunze electronic 7400/2 z 44W. To me je navedlo na izbito Tunze Stream.

Tunze Stream črpalke imajo eno veliko pomankljivost. Ni priporočljivo, da jo povsem ustavimo pri avtomatičnem krmiljenju, ker v tem primeru mala ribica lahko vstopi v črpalko, katera jo lahko poškoduje, ko se ponovno vključi. Tunze Stream črpalka tudi pri minimalnem pretoku ustvarja tako močan tok, da ne moremo izvesti simulacije plimovanja, če črpalko povsem ne ustavimo.

2.) Kolikšno moč ali z drugimi besedami, kateri model izbrati.

Odkritje skrivnosti, da so obe črpalke Tunze Stream pravzaprav enake in enostavno zamenjava transformatorja spremeni model nam že da odgovor,da se je najbolj ekonomična varianta nakup modela 6000(12V) , nato pa zamenjamo transformator in dobimo model točno po naši želji in to za nižjo ceno, kot če bi kupil model 6100(20V).

Ista logika velja tudi za družino 7200/2 (12V), 7300/2 (16V) in 7400/2 (20V).

3.) Kakšno simulacijo valovanja potrebujemo ?

Tunze MultiController podpira več načinov simulacije valovanja, vendar je pravzaprav zanimiva funkcija plimovanja , v kombinaciji s simulacijo valov in posebni nočni režim delovanja. Te tri funkcije lahko delujejo istočasno in najbolj popolno simulirajo delovanje v naravi.

Za omenjeno funkcionalnost potrebujemo dve črpalki, ki ju namestimo na dve nasprotni strani akvarija. Simulacija plimovanja izmenično na 6 ur vklaplja eno ali drugo črpalko in na ta način spremeni smer toka vode, kot je značilno za plimovanje. Simulacija valov na vsakih 5 sekund spremeni moč iz 30% na 100% in obratno, kar je odlična simulacija udarjanja valov. V nočnem času se valovi umirijo, kar pomeni ,da se moč črpalke zmanjša na 30% konstantno. Vse omenjene funkcije podpira  Tunze MultiController, pri čemer lahko  vse prametre, ki sem jih navedel 6ur, 5 sekund, 30%, 100% tudi spremenimo s potenciometri, če to želimo.

Osnovni problem, ki me je navdahnil, za nadaljnje raziskovalno delo, pa je dejstvo da sem izbral črpalko Tunze Stream, ki jo ni priporočljivo izključevati , brez tega pa funkcija plimovanja odpade, ker mi ni všeč ideja,da so male ribice stalno v nevarnosti, da jih zmelje mesoreznica.

S preizkušanjem v mojem akvariju pa sem ugotovil, da je črpalka Tunze 6X00 tako močna, da sama ustvari kroženje vode v celem akvariju. Znaten tok vode ustvarja tudi vlečna sila v pumpo in ne samo potisna sila vode iz izhoda pumpe. S spremembo usmeritve črpalke lahko celotni vodni tok obrnem v obratno smer in imam funkcijo plimovanja, obenem pa mi črpalke ni bilo potrebno izključiti. Več o tej briljantni rešitvi  še sledi v nadaljevanju.

4.) Koliko črpalk potrebujemo ?

Za akvarije od 250 litrov do 1000 litrov je po mojem mnenju odgovor, da potrebujemo samo eno vključeno črpalko, kar pomeni da za zgoraj opisano simulacijo uporabimo dve črpalki Tunze electronic ali pa eno Tunze Stream z Belimo LM 24 za rotiranje črpalke.

Slika 3: Montaža LM24Belimo LM24

Belimo LM 24 je najmanjši model napravice, ki je namenjena krmiljenju zapore v ventilacijskih ceveh, čeprav izgleda, kot bi bila narejena posebej za obračanje akvarijskih črpalk. No na slano vodo ni odporna, tako da moramo vseeno paziti, da po njej ravno ne šprica morska voda. Mehanizem je močan in omogoča vpetje cevi premera do 18mm. Cev nato lahko obrača za kot 95 stopinj ali manj s hitrostjo 1 kotna stopinja na sekundo. Obračanje je možno v obe smeri (levo in desno) za krmiljenje in napajanje pa lahko uporabimo 220 V AC ali 24 V DC-AC, seveda odvisno od modela.

Našel sem elegantno rešitev, da sem plastično cev premera 16mm povezal z montažno opremo za Tunze črpalko, naredil še stojalo iz vodoodporne vezane plošče za Belimo LM24 in že je vse lepo delovalo. Slika 4:Izdelek je prikazan na sliki 3 in sliki 4 desno. Konstrukcija je dobolj trdna, da je obenem tudi edina pritrditev celotne črpalke, kar je vidno na sliki1 povsem na začetku članka.Črpalko Tunze Stream se samo obesi na montažno letev.

 

Opis celotne rešitve

Za izdelavo funkcije primovanja, valovanja in nočnega režima umirjene vode za morske akvarije od 250 do 1000 litrov torej priporočam rešitev, za katero potrebujemo:

1x Tunze Stream 6000 (200 EURO),

1x 2x? V transformator po potrebi, (15 EURO)

1x Belimo LM24 (65 EURO),

1x Tunze SingleController s Fotocelico (50 EURO)in

krmilnik za Belimo. (od 15 EURO).

 Krmilnik za Belimo je lahko v najenostavnejši varianti tudi enostavno dvokanalno časovno stikalo, katero sem opisal že v članku Uporaba elektronskih predstikalnih naprav z zatemnitvijo (DIM) . V kolikor uporabimo predalano trikanalno časovno stikalo, se celo izognemo potrebi po fotocelici, ker lahko relejski izhod nadomesti fotocelico. V primeru uporabe enostavnega časovnega stikala, ne boste mogli izrabiti funkcije natančnega pozicioniranja črpalke, ker pač tako časovno stikalo običajo ne podpira preklope s sekundno resolucijo.

Če seštejemo zgornje stroške  s še nekaj drobnega materiala, ugotovimo, da je cena sistema približno 350 EURO, kar je zelo ekonomična varianta glede na to, da dobimo res odličen sistem. Moram ga še enkrat pohvaliti, čeprav s pohvalami v tem članku res ne varčujem.

Krmiljenje z akvarijskim krmilnikom

Za krmiljenje Belimo LM24 sem uporabil svoj akvarijski krmilnik in koristno izrabil tudi funkcijo, da lahko zaradi počasnega vrtenja 1 kotno stopinjo na sekundo črpalko pozicioniran na poljubno pozicijo in s tem pravzaprav še bolj natančno simuliram učinke plimovanja. Prilagam kar odlomek programa iz katerega je vse jasno za tiste ki razumete BASIC.

if (((HOUR MOD 12) = 7 ) AND (MINUTE = 0 ) AND (SECOND < 20 )) then goto WAVE_F
if (((HOUR MOD 12) = 7 ) AND (MINUTE = 30) AND (SECOND < 20 )) then goto WAVE_R
if (((HOUR MOD 12) = 8 ) AND (MINUTE = 0 ) AND (SECOND < 40 )) then goto WAVE_R
if (((HOUR MOD 12) = 8 ) AND (MINUTE = 40) AND (SECOND < 30 )) then goto WAVE_F

if (((HOUR MOD 12) = 1 ) AND (MINUTE = 0 ) AND (SECOND < 20 )) then goto WAVE_R
if (((HOUR MOD 12) = 1 ) AND (MINUTE = 20) AND (SECOND < 20 )) then goto WAVE_F
if (((HOUR MOD 12) = 2 ) AND (MINUTE = 0 ) AND (SECOND < 30 )) then goto WAVE_F
if (((HOUR MOD 12) = 2 ) AND (MINUTE = 40) AND (SECOND < 10 )) then goto WAVE_R

Nekaj razlag je vseeno potrebnih.

WAVE_F pomeni rotacija proti prednji steni, WAVE_R pomeni rotacija proti zadnji steni.

HOUR MOD 12 pomeni, da se program ponavlja na vsakih 12 ur.

(HOUR MOD 12) = 7 ) AND (MINUTE = 30) pomeni da se premik začne ob 7 in 30 minut

SECOND < 20 pa pomeni, da premik traja 20 sekund, kar v praksi izvede rotacijo za  20 kotnih stopinj.