Rumeni kirurg Zebrasoma flavescens

Avtor: Bojan Jerina

 

Rumeni kirurg  Zebrasoma flavescens  prav gotovo sodi med tiste vrste koralnih ribic , katere najpogosteje gojimo v morskih akvarijih in to ne brez razloga. Ribica ima zelo simpatični izgled, ki je na splošno značilen za vse kirurge rodu Zebrasoma in je intenzivno rumene barve. Poleg izgleda pa ribico odlikuje tudi nekaj lastnosti, ki so zelo dobrodošle v koralnih morskih akvarijih. Ribica ne uničuje koral in pusti pri miru tako rekoč vse vrste nevretenčarjev in jo lahko brez pomislekov označimo z oznako »reef safe«.  S kljunato obliko gobca pa zelo učinkovito trebi razne vrste nezaželenih alg, kar je prav gotovo zelo cenjena lastnost. Prav gotovo ni naključje, da v prodajnih akvarijih za barvite korale, pogosto opazimo tudi po enega ali celo več rumenih kirurgov , kateri so v teh akvarijih zaposleni kot vzdrževalna ekipa za boj proti algam. Tu pa se spisek zaželenih lastnosti še ne konča.  Rumeni kirurg je ribica , ki je zanimiva za opazovanje, saj celi dan umirjeno plava po akvariju in med kamni išče , če je kaj primernega za pod zob. V mojem akvariju je rumeni kirurg vedno prva ribica, ki si pride ogledat vsak novi kamen ali koralo, katero postavim v akvarij ali pa samo premaknem na drugo mesto.

Osnovni podatki

Sistematika:

Red: Perciformes 

Družina: Acanthuridae

Imena: Zebrasoma flavescens  , Rumeni kirurg, Yellow tang

Maksimalna velikost: 20 cm

Geografska razširjenost

V naravi te ribice živijo v Tihem oceanu, in sicer na Havajskih otokih,  Ryukyu, Mariana, Marshall in Marcus. So pa tudi že poročali o teh ribicah v Zahodnem Atlantiku ob obalah Floride. [1]

Življenska doba

Glede na podatke iz literature in moje osebne izkušnje bi ocenil da je rumeni kirurg dokaj enostaven  za gojenje in glede na dolgo življenjsko dobo te ribice lahko računamo, da bo kar dolgo skrbel za alge v našem akvariju, če se odločimo za naselitev te ribice v akvarij. Moramo pa računati , da odrasla ribica potrebuje najmanj 300 literski akvarij. Mario je na forumu Elegancereef poročal o rumenem kirurgu , katerega lastnik že 20 let goji v morskem akvariju.Več o tem dedku, katerega si lahko ogledate na sliki desno, si lahko preberete tu.
 

Prehrana

Rumeni kirurg  je vedno pripravljen kaj pojesti, tako da večina literature svetuje, da te ribice hranimo večkrat na dan. To še najlažje doseženo na ta način , da ima ribica stalni vir alg.

Ribica cel dan išče alge po akvariju. Izredno rada je nitaste alge, katerih  pa pri meni trenutno  v akvariju ni, menim , da ravno po zaslugi te ribice. V  akvariju sem pred kratkim odkril  alge Asparagopsis taxiformis, ki so zelo trdožive , se hitro razmnožujejo in v nekaterih morskih koralnih akvarijih akvaristi z njimi bijejo kar hudo bitko. Pri meni so le na mestih , ki niso dostopna rumenemu kirurgu. Taka mesta so pod morsko vetrnico, kjer imata dom klovenski ribici in na vrhu po prelivu. Mislim , da rumeni kirurg zelo lepo kontrolira populacijo teh nezaželenih alg, saj mu zelo teknejo. Pred nekaj dnevi sem v akvarij nastanil novo koralo, kjer so na podstavku rasle te alge in rumeni kirurg je kamniti podstavek očistil v roku 5 minut. 

Sicer pa rumeni kirurg z veseljem je tudi vse vrste umetne hrane (luskasta, granule) , ne brani pa se niti zmrznjenih artemij. Nasploh lahko rečem , da ni izbirčen glede hrane.

Obnašanje rumenih kirurgov do lastne vrste

V naravi rumene kirurge najdemo kot samotarje ali pa jate rib [1]. V akvarijih rumeni kirurgi najpogosteje  živijo samotarsko življenje, saj je gojenje enega primerka te vrte v akvariju neproblematično. Na forumih pa  lahko najdeno tudi  dosti zapisov o poizkusih gojenja večjega števila rumenih kirurgov v enem akvariju. Precej težko je narediti nek zaključek iz številnih poročil, od takšnih kjer  kirurgi živijo složno v skupnem akvariju, do takšnih , kjer se neusmiljeno pretepajo.

Rumeni kirurg ima tako kot vsi kirurgi na vsaki strani repa bela trna , ki sta ostra kot skalpela in sta zelo učinkovito orožje. Izgled trna je lepo viden na sliki desno.

 

Obnašanje do drugih organizmov v akvariju


Moj rumeni kirurg, katerega v akvariju gojim dobri dve leti, ne terorizira nobene druge ribe v akvariju, prav tako ne nadleguje nobenega nevretenčarja.  Občasno je v manjših sporih s modrim kirurgom P. hepatus, vendar do sedaj brez posledic. Prejšnji lastnik ribice, kateri mi jo je prodal preko posredovanja trgovine Korala, je omenil, da je izredno agresivna do drugih rumenih ribic. V njegovem akvariju je sedaj moj relativno miroljubni rumeni kirurg takrat pred leti pokončal  maskirano zastavico  Chaetodon semilarvatus.

 

Literatura

  1. http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?id=6018
  2. Terry D. Bartelme , The Yellow Tang or Zebrasoma flavescens

Komentarji na članek so možni na forumu