Kamniti koralnjaki rodu Tubastraea

Avtor: Bojan Jerina

 

Slika 1: Tubastrea faulkneri z odprtimi polipiKamniti koralnjaki rodu Tubastrea sodijo v družino Dendrophylliidae. Med koralami rodu Tubastrea je prav gotovo v akvarijih najbolj razširjena vrsta Tubastrea faulkneri, katero prikazuje slika na desni strani.

Tubastrea faulkneri

V novejši literaturi to vrsto najdemo pod imenom Tubastrea faulkneri. [1, Knop], [2,Sprung]. V starejši literaturi sem zasledil tudi poimenovanje Tubastrea aurea [4].

Opis

Tubastrea faulkneri ima precej velike polipe, zato jo uvrščamo med LPS korale. Skelet je intenzivno oranžne barve, polipi pa intenzivno rumene barve, kot je lepo razvidno na sliki desno. Po barvi spominjajo na sonce, tako da je eno od angleških imen te korale tudi Sun coral. Pri prebiranju angleške literature zasledimo še številna druga angleška imena , kot so Orange Cup coral, Orange Sun Polyp, itd.

V akvariju so te korale podnevi večinoma zaprte in takrat vidimo le njihov oranžni skelet. Dnevna podoba te korale je vidna na sliki spodaj. Korala se odpre šele, ko se ugasnejo luči ali pa tudi v primeru, če ji zadiši njena priljubljena hrana. Naj kot zanimivost navedem, da se v mojem akvariju te korale odprejo tudi podnevi, nekaj minut po tem , ko izvedem redno dnevno mešanje Zeolita.

Geografsko področje

KoraloTubastrea faulkneri v naravi najdemo v Rdečem morju, Indijskem in Tihem oceanu, kot tudi v Karibih, torej v vseh tropskih morjih. Osebno sem videl precej teh koral v skalnih razpokah na koralnih grebenih ob obali Rdečega morja. V naravi jih vedno najdemo v senčnih legah, ker pač nimajo simbiotskih zoksantel in torej niso življenjsko odvisne od sončne svetlobe.

Gojenje v akvariju

Slika 2: Tubastrea faulkneri podnevi, ko so polipi zaprtiIntenzivna oranžna barva  je glavni vzrok, da se odločimo za nakup teh koral. Na tem mestu bi želel poudariti, da je gojenje teh koral zelo nezahtevno, če jih hranimo vsaj trikrat tedensko. Glede prehrane niso izbirčne. Tekne jim praktično vse od odtajanih zamrznjenih artemij do koškov škampov, prav nič pa se ne branijo niti luskaste hrane TetraMarin. Po drugi strani bi lahko gojenje teh koral ocenili tudi kot zelo zahtevno, saj nimamo prav nobene možnosti, da bi jih uspešno gojili v akvariju, če jim ne zagotavljamo redno prehrano. 

Literatura priporoča, da se te korale namesti v senčni del akvarija. Najboljše mesto za namestitev teh koral naj bi bila navpična stena v senčnem delu akvarija, kar dejansko pomeni v votlini. Res je , da v naravi te korale živijo ravno na takšnih mestih, vendar pa je potrebno upoštevati, da je potrebno korale hraniti najmanj trikrat tedensko in je torej zelo pametno koralo  namestiti na takšno mesto, da je tem lažje dostopno za hranjenje. Glede na te izkušnje, sem jaz mojo koralo Tubastrea faulkneri že po dveh tednih preselil iz senčnega dela pod Montiporami na pozicijo povsem na vrhu akvarija. Pozicija je mogoče res malo manj primerna , sem pa čas hranjenja skrajšal z 10  na 1 minuto.

Tubastrea micrantha

Slika 3: Tubastrea micrantha

Polipi korale vrste Tubastrea micracantha so po obliki in velikosti podobni polipom Tubastrea faulkneri. Polipi so temno zelene ali rjavkaste barve, kolonije pa oblikujejo drevesu podobne strukture. Na koralnem grebenu ob obalah Rdečega morja sem videl precej teh koral, ki rastejo na navpičnih stenah koralnega grebena.

Literatura [5] navaja , da je gojenje te vrste v akvariju precej zahtevno. Priporoča se namestitev na mesto z močnim vodnim tokom.

Literatura

  1. Sprung Julian, CORALS a Quick Reference Guide, Oceanographic Series, 1999

  2. Knop Daniel, Steinkorallen im Aquarium , Band 1, NTV, 2002

  3. Erhardt Harry, Moosleitner Horts, Marine Atlas 2,Mergus, 1997

  4. Dr. P.V. Loiselle, Hans A. Baensh, Marine Aquarist Manual, Tetra Press 1991

  5. http://www.wetwebmedia.com/dendrophylliidae.htm

Komentarji na članek so možni na forumu