Napad požeruhov na korale rodu Montipora


Slika1: gološkrgarKamnite koralnjake rodu Montipora sem podrobno opisal v članku 07.01.2004 Kamniti koralnjaki rodu Montipora, pričujoči članek pa opisuje napad škodljivcev neznane vrste na korale omenjenega rodu.

Opis škodljivca

Neznana vrsta škodljivca je najlepše prikazana na sliki 1 desno. Očitno gre za vrsto gološkrgarja za katero sumim, da je specializirani jedec koral rodu Montipora, saj so se ti primerki v mojem akvariju lotili le koral tega rodu. Napadli so vrsti Montipora Delicatula in Montipora Digitata. 

Ti škodljivci so zelo majhni, saj praviloma merijo v dolžino kakih 5mm, pri čemer je največji odkriti primerek v mojem akvariju meril v dolžino 7 mm. Njihova barva se lepo ujema z belo barvo skeleta požrtih koral, tako da jih je težko opaziti, če nisi pozoren. Obstaja tudi možnost, da sem vse primerke iz akvarija odstranil še preden so dosegli končno velikost odraslih osebkov.

Opis napada

Pred kakim mesecem sem opazil, da je približno 1cm2 oranžne Montipore Delicatule bele barve in povsem brez polipov. Sledeči dan sem na isti korali opazil, da je bele barve in brez polipov še dodatnih 3cm2 , no opazil pa sem tudi kakih 10 primerkov omenjenih gološkrgarjev na robu požrtega dela.

Z uporabo sesalne naprave sem vse škodljivce posesal iz Montipore Delicatule in enega celo poslikal za arhiv, tako da ga je možno videti na sliki 1. Drugi dan sem našel še nekaj škodljivcev in jih seveda odstranil. Tretji dan sem opazil nekaj škodljivcev na Montipori Digitati, kjer so tudi požrli nekaj vršičkov, no nekako po enem tednu mi je uspelo očistiti vse. Trenutno 1 mesec po napadu ni sledu o novih primerkih, tako da upam, da je napad uspešno zatrt.

Slike spodaj prikazujejo Montiporo Delicatulo pred napadom, en dan po napadu in en mesec po napadu, ko se je že povsem zacelila. Zaporedje slik 2,3 in 4 je zanimivo tudi zato, ker je možno iz zaporedja slik opaziti kako hitro raste omenjena korala, saj je med prvo in zadnjo sliko samo 5 tednov.

Slika 2: Montipora Delicatula en teden pred napadomSlika 3: Montipora Delicatula en dan po napaduSlika 4: Montipora Delicatula en mesec po napadu