Potopis Rdeče morje Sinaj


Ras Muhammed slikano pod vodoNajverjetneje se sprašujete kaj potopis počne med članki o morski akvaristiki, torej naj kar na začetku pojasnim, da sem ni zašel po pomoti. Rdeče morje je pravzaprav velik morski akvarij. Pričujoči potopis ni povsem običajna varianta potopisa niti turistični vodnik, saj podaja predvsem tiste informacije, ki so zanimive za bralce, ki se ukvarjajo z morsko akvaristiko.

Rdeče morje je obkroženo s puščavami, tako da plaže prav gotovo ne bodo očarale nikogar, ki je vajen sredozemskih plaž z borovimi gozdovi ali po drugi strani eksotičnih plaž , ki jih obdajajo palmovi gozdovi. Senco v obliki sončnikov ali umetno posajenih palm je možno najti samo na hotelskih plažah. Ko pa se potopimo pod vodo, je vtis povsem drugačen, saj ima Rdeče morje prav gotovo ene izmed  najlepših koralnih grebenov, ki so poleg tega še blizu obale in lahko dostopni direktno iz hotelski plaž.

Rdeče morje je kar precej veliko saj se razteza kar 2000 km od zaliva Eilat-Aqaba na severu do ožine Bab Al Mandeb na jugu.V pričujočem članku se bom omejil na opis obale Rdeče morja ob Sinaju, ki zajema egiptovsko obalo zaliva Gulf of Aqaba.  Omenjeni zaliv, ki je širok le 25 km, vendar globok do 1800m,  je povsem severni del Rdečega morja, ki obsega 180 km dolg del morja med Eilat-Aqaba na severu in Tiransko ožino na jugu. Prav zaradi tega je zaliv Gulf of Aqaba izjemen v mnogih ozirih. Zunanji koralni greben (fringing reef) je zelo bilzu obale. Mene še prav posebno navdušuje dejstvo, da so koralni grebeni na vzhodni obali Sinaja tako zelo blizu obale, da je potrebno od hotelske plaže plavati le 10 do 20m in že si na najbližjem grebenu. Poleg tega je koralni greben tako rekoč povsod ob obali Sinaja in ga ni potrebno iskati. Iz mojih osebnih izkušenj vam lahko povem , da kjerkoli sem na vzhodni sinajski obali stopil v morje sem naletel na koralni greben.  Kaj podobnega, ne bi mogel trditi za noben drug predel obale tropskih morij.

Ras MuhammedZrak na Sinaju ima zelo malo vlage, zato je izhlapevaje vode zelo hitro, kar je eden izmed razlogov, da je Rdeče morje eno najbolj slanih morij, v katerih je še življenje.  Slanost doseže celo 4.1%.  Suh zrak je vsaj po mojem mnenju precej bolj prijeten , kot vlažen zrak ob večini ostalih tropskih turističnih destinacij.  V Rdečem morju živi zelo veliko endemičnih vrst rib in ostalih organizmov.

Temperatura vode se, glede na podatke v literaturi, giblje od 21 stopinj Celzija pozimi do 26  stopinj Celzija poleti. Najprimernejši termin za počitnice je po mojem mnenju mesec Maj med prvomajskimi počitnicami . V začetku meseca Aprila je po mojem mnenju še nekoliko premrzlo.

Rdeče morje je za slovenske državljane tudi zelo lahko dostopno, saj imamo čarterske polete neposredno iz Ljubljane v Sharm El Sheikh na jugu Sinaja. Polet traja le 4 ure. Ugodna letalska povezava in relativno nizke cene v Egiptu nam omogočajo enotedenske počitnice na Sinaju že za 70 000 SIT po osebi, v kar sta všteta letalska karta in nočitev s polpenzionom. Za 100 000 SIT pa je že možno dobiti hotel neposredno ob obali.

Rdeče morje me je navdušilo že ob prvem obisku tega dela sveta leta 1996, ko sem potoval po celem Egiptu. Takrat sam na Sinujau bival v Dahabu, ki je po mojem mnejnu idealna počitnika lokacija na Sinaju. Simpatična, nekdaj beduinska vas,  zdaj turistično naselje, nudi tudi zanimiv večerni utrip.

HotelVrnil sem se še dvakrat. Leta 2003, med napadi Američanov na Irak,  smo bivali v Nuweibi na severu. Nuweiba ima tako kot povsod na Sinaju seveda izredno lep koralni greben, vendar razen v hotelu zvečer nimaš kaj delati. Je pa Nuweiba, zaradi bližine, dobro izhodišče za obisk Izraela in Jordanije.

 Leta 2004 smo bili na počitnicah v zalivu Shark Bay poleg mesta Sharm El Sheik.

Shark Bay

Shark Bay je zaliv v neposredni bližini letališča. Le nekaj let nazaj tu ni bilo še ničesar, danes pa se ob zalivu stiskajo hoteli eden do drugega in nekateri so kar precej daleč od obale. Na srečo nas ljubiteljev morja se večina turistov kopa v bazenih, tako da je na obali in v morju še vedno dovolj prostora. Rdeče morje je obkroženo s puščavami, tako da je vsa vegetacija v hotelskih parkih zasajena umetno in je odvisna od vsakodnevnega zalivanja. Slika na desni  prikazuje Hotel **** ob obali Shark Bay s pogledom na otok Tiran.

Shark Bay Slika na desni  prikazuje, kako se Egipčani uredili plavajoči pomol, da turisti ne bi hodili po koralah na poti v morje. Na sliki se lepo vidi spremembo barve morja na mestu, kjer se nahaja koralni greben.

Del, ki je sliki viden nekako sivkaste barve je območje zelo nizke vode od 0,5 do 1,5m. Tu prevladujejo lagunski organizmi. Organizmi v tem predelu niso nagneteni eden zraven drugega, tako da je možno hoditi ne da bi uničevali korale, če gledamo pod noge in ni preveč valov. Tu najdemo intenzivno roza ali vijoličasto obarvane Pocillopore, beto Xenio, Tubiporo Musico z belimi polipi, ...

Na mestu, kjer je meja med sivo in modro barvo na sliki, pa se nahaja koralni greben, ki sicer v Shark Bayu ni posebno visok. Globina vode pade na kakih 5 do 10 m. Koralni greben je povsem naseljen s koralami, ob koralnem grebenu pa plava množica koralnih ribic. 

V Rdečem morju živi zelo veliko endemičnih vrst rib in ostalih organizmov.

Med ribicima prevladujejo oranžne družabne zobčaste pirke vrste Pseudanthis squamipinnis. Ribice živijo v velikih jatah, ki jih vodijo dominatni samci. Zasledil sem celo teorijo, da je Rdeče morje dobilo svoje ime zaradi rdečkaste (oranžne) barve ribic. Prav povsod je tudi precej zebrastih kirurgov Acanthurus sohal, ki so endemični v rdečem morju. Zvečer, ko se stemni na površino priplavajo številne strupene plamenke, tako da ponoči ni varno skakati v morje, brez potapljaške opreme in luči.

FosiliVseh vrst rib, ki jih lahko vidimo v Rdečem morju seveda ni mogoče opisati v enem članaku. Pravzaprav se vidi večina rib v knjigah o ribah koralnih grebenov.

Školjke Tridacna so prisotne povsod v razmeroma velikem številu, prav tako pa tudi kamniti koralnjaki najrazličnejših rodov in barv.

Mene je osebno precej  presenetilo, da je hrib ob obali zaliva Shark Bay , kjer je zgrajen hotel, poln fosilov skeletov koral. Slika desno  prikazuje tipičen pogled na izkope v strmini hriba, ki so več 10 m nad vodno gladino.

 

 

 

 

Polžki NeritesZnačilnost Sinaja so polžki Nerites, ki so najrazličnejših barv. Za nastanitev v morskem akvariju niso preveč primerni, saj ponoči radi pridejo na suho, kar pomeni da se sprehajajo po sobi v okolici akvarija.

 

 

 

 

 

 

 

 

Seveda pa ni potrebno, da smo ves čas zaprti v hotelu. Lahko se odločimo za najrazličnejše izlete, ki jih organizrajo razne lokalne ali tuje agencije. Zelo enostavno je potovati tudi v lastni organizaciji. Na Sinaju je možnost avtobusnega prevoza ali najem taksija. Cena taksija za en dan je približno 50 EURO.

Mangrove ChannelRas Muhammed

Taksi je po mojem mneju najprimernejše prevozno sredstvo za obisk narodnega parka Ras Muhammed. Obstaja sicer tudi množica ladjic, ki vozijo v omenjeni park, vendar je po moji oceni taksi primernejši. Ladijski prevoz ima nekaj prednosti , v kolikor se potapljate, saj je lažje tovoriti potapljaško opremo z ladjo.

V narodnem parku Ras Muhammed si lahko ogledamo slano jezero, kanal, v katerem rastejo mangrove in številne lokacije za snorklanje in potapljanje.

Slika na desni strani prikazuje kanal, v katerem rastejo mangrove. Nihče ne bi pričakoval mangrove v puščavi. Življenje v tem kanalu je tudi sicer zelo zanimivo, še posebej barvaste rakovice. Njihova posebnost je, da imajo eno kleščo nekajkrat večjo od druge, tako da imaš občutek, da imajo le eno.

Prav gotovo pa so glavna znamenitost narodnega parka koralni grebeni in bogastvo raznih rib in ostalih organizmov. Med številnimi mesti, ki jih lahko obiščete bi priporočal zlasti Shark Observatory.

 

Fragi

Suvenirji

Papirus je najpopularnejši egiptovski suvenir, vendar pa ni ravno značilnost Sinaja.

Potovanje od Hotela do Brnika skupaj s čakanjem na letališču traja le kakih 6 ur. Kratek čas potovanja nam omogoča, da prinesemo iz morja tudi kakšen  živi suvenir. Potrebno je poudariti, da je nabiranje koral in školjk na Sinaju strogo prepovedano. Na letališču je precej stroga kontrola. Morski akvaristi prav gotovo niso vzrok uničevanja življenja v Rdečem morju.