Alf Jacob Nilsen, Svein A. Fossa
REEF SECRETS
T.F.H , 2002
ISBN: 1-890087-67-X
240 strani
Cena: $26 pri Amazon.com, oziroma 6300 SIT, ko se prišteje vse stroške poštnin in davke.

Naročiti jo je možno tudi preko povezave na SLOreef

 
 

Knjiga me je izredno pozitivno presenetila, ker pravzaprav zaradi nizke cene od knjige nisem prav veliko pričakoval. Fotografije so izredno kvalitetne. Na 240 straneh formata A4 je podano, za na prvi pogled ne preveč debelo knjigo, zelo veliko informacij. Knjiga je prav gotovo primerna za začetnike , mislim pa, da bodo tudi izkušeni akvaristi našli v tej knjigi marsikaj novega in tudi zanimivega.

Knjiga se prične z osnovnimi podatki o potrebni razsvetljavi, kvaliteti vode in o valovanju. V teh poglavjih izkušeni akvaristi ne bodo našli mnogo novih podatkov , so pa vseeno zanimiva za prebrati.

V tretjem poglavju  "AQUASCAPING" nam avtorja podata nekaj zanimivih rešitev za zlaganje živečega kamenje v akvariju, poleg tega pa najdemo še pregled organizmov , ki se kot slepi potniki na živem kamenju, lahko naselijo v naš akvarij.

Po mojem mnenju je nabolj zanimiv del knjige četrto poglavje "BIOTOPES", ki je v celoti posvečeno tematiki, kako delček narave tembolj verno poustvariti v akvariju. Avtorja sta se, te meni vedno zanimive problematike, lotila na zelo izviren način. Najprej opišeta prav konkretno izkušnjo iz potapljanja ali snorkljanja po delu določenega tropskega morja, nato pa sledi dokaj podroben opis, kako videno poustvariti še v akvariju. Obravnavata primerne dimenzije in obliko akvarija, postavitev skal in na koncu se ustrezne organizme za nastanitev v tak habitat.

Najdaljše je šesto poglavje STOCKING GUIDE, ki zavzema malo več kot 100 strani in opisuje posamezne vrste nevretenčarjev in rib. Seveda nisem strokovnjak za vse vrste nevretenčarjev in rib , ampak kolikor sem lahko presodil, so resnično navedene potrebne in pravilne informacije. Slike obravnavanih organizmov se zelo kvalitetne in lastniku knjige lahko služijo tudi kot identifikacijski pripomoček . Posebno bi želel poudariti, da je opis organizmov v knjigi izredno dobro organiziran in na teh 100 straneh dobimo zelo veliko koristnih informacij o večini v akvarijih pogosto gojenih ribah in nevretenčarjih. Organizacija tega dela knjige bi lahko služila še marsikomu, kot zgled za preglednen in kompakten prikaz podatkov o nevretenčarjih in ribah.

To pa še ni vse, kar najdemo v tej knjigi. Je pa dovolj, da lahko vsem začetnikom in izkušenim akvaristom priporočam, da knjigo dodajo svoji zbirki akvaristične literature.
 

Bojan Jerina

[ODZIVI NA TA ČLANEK V FORUMU]