Razsvetljava mojega  400 l akvarija


Razsvetljava ima v morskem koralnem akvariju zelo pomembno vlogo, saj večina koral pridobiva hrano od simbiotskih alg zooksantel, katere pa potrebujejo dovolj svetlobe. V mojem akvariju je razsvetljava izvedena s šestimi cevmi T5, HO, 54 W, tako da lahko izračunano, da je skupna moč žarnic 324 W, oziroma 0,8 W na liter vode.

Žarnice so montirane 15 cm nad gladino, kar je sicer višje kot običajno, vendar pa to omogoča boljše odvajanje toplote. Dodatna prednost visoko montiranih žarnic je tudi v dejstvu, da se zelo redko zgodi, da bi na njih špricnila slana voda.

Gornja slika prikazuje razmestitev žarnic z različnimi spektri svetlobe nad akvarijem. Povsem spredaj je žarnica JBL SOLAR ultra NATUR 9000K, katera ima poln spekter svetlobe z nekoliko poudarjenim modrim delom spektra. Žarnici JBL SOLAR ultra MARIN blue oddajata svetlobo, ki za človeško oko deluje nekako modro-vijoličasto. Značilnost teh žarnic je tudi precej velik delež UV-A svetlobe.  OSRAM LUMILUX žarnice tipa 860 imajo svetlobni spekter podoben dnevni svetlobi in so zelo ekonomična izbira, saj je cena teh žarnic zelo nizka. Žarnica JBL SOLAR ultra MARIN day 15000 K ima za razliko od dnevne svetlobe precej poudarjen modri del spektra.

Merjenje osvetljenosti

Za razumevanje je  potrebno poznati enote:

Lumen, celoten svetlobni tok, je podatek, ki ga podaja proizvajalec za neko žarnico.

Luks je merska enota, ki pove koliko svetlobe pade na definirano površino.

Moj primer: Žarnica T5, HO, 54W, Osram OSRAM LUMILUX tipa 860 proizvede približno 4500 lumnov. Če bi imel nad akvarijem 6 takih žarnic, bi skupaj proizvedle 27000 lumnov. Površina gladine mojega akvarija je 130 cm X 60 cm, oziroma 0,78 kvadratnega metra. Ker imam reflektorje za T5 žarnice in zaprt pokrov, računam, da večino svetlobe uspem spraviti v akvarij in dobim 27000 lumnov na 0,78 kvadratnega metra , kar pomeni povprečno osvetljenost na vodni gladini 34600 luksov. Seveda je dejanski rezultat nekoliko nižji, ker se nekaj svetlobe izgubi (absorbira) preden pride v vodo.

Za merjenje osvetljenosti sem uporabil amaterski Luksmeter ELVOS LM-1010. Poudariti je potrebno, da LUKS načeloma ni primerna enota za merjenje osvetljenosti v akvariju, saj bazira na krivulji svetlobne občutljivosti očesa. Oko je najbolj občutljivo na rumeno-zeleni del spektra in precej malo občutljivo na modri in rdeči del spektra. Občutljivost človeškega očesa nima nobene povezave s potrebami klorofila, tako da meritev luksov povsem neupravičeno zanemarja modro svetlobo. Verjetno je že marsikdo opazil, da imajo modre žarnice zelo malo lumnov, kar pa seveda ne pomeni, da proizvedejo malo svetlobe. Pregled kataloga podjetja Osram nam pokaže, da imajo žarnice tipa 67 (modre) skoraj 4x manj lumnov kot žarnice tipe 860 (dnevna svetloba). Moj inštrument in najverjetneje tudi večina ostalih, pa ne upošteva krivulje občutljivosti človeškega očesa in nameri žarnici MARIN blue skoraj enako luksov kot žarnici OSRAM 860. Povsem nepravilno, ampak če merimo svetlobo v morskem akvariju, je to celo dobrodošlo. Moramo pa se zavedati, da merimo nekaj, kar ni povsem skladno z definicijo LUKSa.

Meritve v mojem akvariju

Kot sem že omenil, je moj akvarij osvetljen s T5 lučmi, ki skupaj z reflektorji zavzemajo celoten prostor nad akvarijem po višini in širini, kar pomeni da je svetloba precej enakomerne intenzitete nad celotno gladino. Na sredini akvarija je osvetljenost 30 000 luksov in začne padati šele kakih 20 cm od levega, desnega roba. Intenziteta se tudi nekoliko zniža od sredine proti prednji steni in proti zadnji steni, ampak to so že nepomembne malenkosti.

Izredno zanimive in pomembne pa so meritve glede na globino. Pravzaprav vse pove spodnja slika, naj pa vseeno pripomnim, da se moje meritve ujemajo z navedbami v knjigi Steinkorallen im Aquarium, kjer avtor prav tako ugotavlja, da se intenzivnost svetlobe v globini 20 cm prepolovi. Naj omenim, da ta navedba velja za vse tipe žarnic (HQI, T5, T8). Spodnja slika prav tako prikazuje, da sem poizkusil korale, ki potrebujejo veliko svetlobe, postaviti na mesto tem bližje vodni gladini.

Trajanje osvetlitve

Vseh šest žarnic je priključeno na elektronske dušilke z regulacijo moči (DIM). Računalnik, ki skrbi za program danenja in mračenja ima dva kanala. Na prvi kanal sta priključeni obe žarnici MARIN blue, na drugi kanal pa vse ostale.

Program

  1. od 7 do 7.30 se enakomerno  veča intenzivnost kanala 1 (vse močnejša modra svetloba)

  2. od 7.30 do 8.00 se enakomerno veča intenzivnost kanala 2 (počasi dobivamo čedalje bolj belo svetlobo)

  3. od 8.00 do 20.00 je maksimalna svetloba (12 ur)

  4. od 20.00 do 20.30 se enakomerno niža  intenzivnost kanala 2 (počasi dobivamo čedalje bolj modro svetlobo)

  5. od 20.30 do 21.00 se enakomerno niža  intenzivnost kanala 1 ( modra svetloba počasi slabi)

Literatura

  1. Knop Daniel, Steinkorallen im Aquarium , Band 1, NTV, 2002