Kamniti koralnjaki Porites, raki samotarčki Paguritta in črvi cevkarji Spirobranchus

Avtor: Bojan Jerina

 

Najverjetneje se sprašujete, kaj me je vodilo k odločitvi , da so se kamniti koralnjaki rodu Porites znašli v istem članku skupaj s povsem drugačnimi organizmi, kot so črvi cevkarji rodu Spirobranchus in raki samotarčki rodu Paguritta. Razlog je povsem enostaven. Pred malo manj kot tremi leti sem kupil zelo lep kamen, na katerem združno živijo te omenjene vrste organizmov. Tudi v naravnem okolju omenjene vrste organizmov zelo pogosto najdemo skupaj.

Kamniti koralnjaki rodu Porites

Kamniti koralnjaki rodu Porites sodijo v družino Poritidae. Imajo zelo majhne polipe, kar pomeni da jih uvrščamo med SPS korale. Najpogostje jih najdemo kot korale , ki  preraščajo skale kot skorja, so pa lahko tudi vejaste in kupolaste oblike. Porites korale so rjave, rumene ali zelene ali pa v kombinaciji teh barv. Manj pogosto te korale vidimo v modri, roza ali vijoličasti barvi. Med zadnjim dopustom na Rdečem morju sem opazoval čudovite modre Porites korale v globini približno 5m. Odlično bi se podale v moj akvarij, pa tudi navajene so bile na malo manj svetlobe, ki je v globini 5m.

Med mojimi počitnicami na Maldivih sem v laguni videl številne skale poraščene s koralnjaki rodu Porites in barvitimi črvi cevkarji Spirobranchus. Na sliki zgoraj se to koralo vidi kot rjavo podlago s temnimi vzorci. Vsaka temna lisa je dom enega polipa.

Črvi cevkarji rodu Spirobranchus

Črvi cevkarji rodu Spirobranchus sodijo v družino Serpulidae, kar pomeni da imajo cevko narejeno iz trdnega kalcijevega karbonata, ki pa je v celoti znotraj korale.  V literaturi [2, Baensch, Marine Atlas 3]  je nevedeno, da ti črvi cevkarji živijo v združbi s kamnitimi koralnjaki Porites in koralo Millepora. Sam sem omenjene črve cevkarje zapazil tudi v drugih rodovih koral. Zelo lepo izgledajo med vejicani belo obarvanih Acropor.  Gojenje v akvariju je po nevedbah iz literature zahtevno, saj jih je potrebno hraniti s planktonom. Menim , da je v ta namen zelo primeren Aquatim. Na sliki zgoraj so vidni ti črvi cevkarji v modri, rdeči in beli barvi.

Raki samotarčki rodu Paguritta

Cevke črvov cevkarjev pogosto zasedejo raki samotarčki iz rodu Paguritta. S svojimi dolgimi antenami stalno migotajo in lovijo plankton. Za razliko od ostalih rakov samotarčkov , ki  živijo v kamp prikolici (beri hišo stalno nosijo s seboj), ti rakci živijo v velikem koralnem gradu, ki ga nikoli ne zapustijo. Na sliki zgoraj en rakec samotarček gleda iz luknje na sredini slike.

 

 

 

 

Gojenje združbe Porites,Spirobranchus,Paguritta v mojem akvariju

Leto 2002Leto 2002

Kamen poraščen s Porites in naseljen s črvi cevkarji rodu Spirobranchus in raki samotarčki rodu Paguritta sem kupil leta 2002. V trgovini so imeli večjo izbiro teh kamnov , tako da sem lahko izbral tistega , na kateremu so prevladovali najlepše obarvani črvi cevkarji.Na sliki desno so lepo vidni modri, rdeči in beli primerki teh barvitih črvov.  Kamniti koralnjak Porites je bil rjavkaste barve in je obraščal cel kamen razen zadnje in spodnje strani. Šele na koncu sem opazil na kamnu približno 10 primerkov majcenih rakcev, ki so so iz luknjic kazali svoje klešče in migali z dolgimi antenami. Kasneje sem ugotovil, da gre pravzaprav za rakce samotarčke iz rodu Paguritta.

 

Leto 2003Leto 2003

V tem času sem imel v akvariju kar precej nekvaliteno vodo ( 30 ppm NO3). Korala Porites je pričela po nekaj mesecih propadati, na njeno mesto pa so se naselile koralinske alge. Črvi cevkariji in raki samotarčki niso kazali nobenih sprememb, kljub temu da jih nisem posebej hranil s planktonom.

 

 

 

 

 

Leto 2004 - MajLeto 2004 - Maj

Korala Porites se je pričela obnavljati, vendar pa ni imela več prvotne rjave barve, ampak povsem drugačno zeleno barvo. Črvi cevkariji in raki samotarčki še niso kazali nobenih sprememb, kljub temu da jih še vedno nisem posebej hranil s planktonom.

V drugi polovici leta 2004 je propadlo precej črvov cevkarjev. Dogodek je sovpadal z doziranjem Zeolita in Biosona L bakterij, tako da je možen vzrok propadanja črvov cevkarjev tudi v tem dodatku.

 

 

 

V začetku leta 2005 korala Porites lepo napreduje, raki samotarčki Paguritta veselo migetajo z antenami, stanje črvov cevkarjev pa je bolj slabo. Pred nekaj dnevi sem jih pričel vsakodnevno hraniti s fitoplanktonom Aquatim.

Literatura

  1. Knop Daniel, Steinkorallen im Aquarium , Band 1, NTV, 2002

  2. Baensch, Marine Atlas 3, Mergus 1998

  3. Rob Toonen, Porites and "Christmas Tree Worms"

Komentarji na članek so možni na forumu