Podvodna fotografija v akvariju

Avtor: Bojan Jerina

 

Prav gotovo ste že brali o fotografiranju akvarija, pa tudi podvodna fotografija na koralnih grebenih je pogosto obravnavana tema. Danes sem se v želji, da bi pretestiral svoj novi fotoaparat Olympus C-7070 in podvodno ohišje Olympus PT-27, posvetil najverjetneje ne preveč pogosto obravnavani fotografski tehniki, ki jo najbolje opisuje kar naslov "Podvodna fotografija v akvariju".

V dobrih 10 minutah podvodnega fotografiranja v akvariju, sem uspel narediti kakih 20 vsaj po mojem mnenju precej dobrih slik. Kjlub temu, da sem prvotno imel le namen preizkusiti ohišje, preden se odpravim na naslednje potovanje, pa sem bil s fotografijami zelo zadovoljen in sem pravzaprav ugotovil da je  podvodna fotografija povsem uporabna tehnika za fotografiranje akvarija. Bil sem celo tako zelo zadovoljen s fotografijami, da sem se odločil omenjeno fotografsko tehniko opisati  v pričujočem članku.

Omenjena fotografska tehnika je še zlasti uporabna v dveh primerih.

Na sliki desno je prikazana fotografija organizmov od zgoraj navzdol. Predvsem školjke rodu Tridacna izgledajo bistveno lepše, če jih gledano z vrha, pa je to fotografiranje uporabno tudi za trgovce, ki želijo prodajane organizme prikazati v tem lepših barvah.

Drugi primer, ko se podvodna fotografija v akvariju izkaže kot zelo uporabna tehnika, so "Macro" posnetki organizmov, ki niso blizu prednje stene akvarija in se jim z fotoaparatom zunaj vode ne moremo dovolj približati. Leva in desna slika spodaj prikazujeta slike dveh koral rodu Seriatopora, ki se nahajata ob zadnji steni akvarija,  s funkcijo "Super Macro"

Podvodno ohišje Olympus PT-27

Preden sem pričel s podvodno fotografijo organizmov v akvariju  sem podvodno ohišje PT-27 najprej pretestiral v banji.

Brez fotoaparata sem zaprto ohišje potopil v sladko vodo in ko sem se prepričal , da  nikjer ne pušča sem vanj namestil fotoaparat in ohišje skupaj s fotoaparatom testno potopil v banjo.

Ohišje s fotoapratom plava na vrhu vode (je malenkostno lažje od vode). Na spodnji strani ohišja je navoj za namestitev uteži. Z namestitvijo uteži je fotoaparat malenkostno težji od vode, kar pomeni, da se počasi potopi na dno, če ga izpustimo iz rok.

 

 

Podvodno fotografiranje akvarija

Najprej sem preveril delovanje tipk , raznih vrtljivih gumbov in sprožilca in bil prijetno presenečen, nad enostavnostjo rokovanja s fotoaparatom pod vodo. Podvodno ohišje PT-27 je povsem prilagojeno fotoaparatu C-7070  in ima prav vse tipke kot fotoaparat , katerih pa ni malo. Pričakoval sem , da bo pritiskanje na vse te številne tipke sila štorasto. Sem pa ugotovil, da je pravzaprav celo lažje upravljati s fotoaparatom v ohišju, kot brez ohišja.

Glede na relativno majhno velikost akvarija so fotografije narejene v Macro ali Super Macro načinu slikanje. Bliskavice nisem uporabljal . Barve vseh organizmov na slikah v tem članku pa so skoraj povsem take kot v resnici.

Slika: Plerogyra sinuosa , ISO 400, Macro

 

Slika: polipi  Sarcophyton  , ISO 400, Super macro

 

Slika:Tri korale rodu  Montipora  , ISO 400, Macro

 

Komentarji na članek so možni na forumu