Nezaželjeni ploščati črvi Convolutriloba retrogemma

Avtor: Bojan Jerina

 

Vrtinčarji vrste  Convolutriloba retrogemma so majhni ploščati črvi, ki sodijo med najbolj nezaželjene prebivalce v akvariju. Običajno dosežejo velikost od 2 do 5mm in so rdečkasto rjave barve. Pravzaprav so povsem simpatični in nihče jih ne bi preganjal, če se ne bi razmnoževali neverjetno hitro, tako da lahko v kratkem času povsem prekrijejo pesek in kamne v akvariju, tako da  akvarij dobi precej neestetski videz. 

To vrsto vrtinčarjev pogosto zasledimo tudi pod splošnim imenom ploščati črvi (Eng: flatworms) ali pa jih poimenujemo planarije. Kadar uporabljamo izraz ploščati črvi, se moramo zavedati, da med ploščate črve sodi ogromno število  povsem različnih vrst, od katerih nekatere celo jedo korale, druge (večji primerki) ogrožajo polžke, obstaja pa tudi zelo veliko število povsem neškodljivih in nenadležnih vrst.

V pričujočem članku se bomo posvetili le eni vrsti ploščatih črvov Convolutriloba retrogemma, ki je prikazana na sliki zgoraj. Pravzaprav je kar težko pojasniti kako to vrsto ločiti os ostalih vrst ploščatih črvov. Večinoma akvaristi o tej vrsti diskutiramo kot ploščatih črvih rdeče rjave barve, ki se hitro množijo. V članku [2] lahko opazite, da je ta vrsta lahko tudi precej drugačne barve.V telesih teh ploščatih črvov se nahajajo simbiotske alge, ki tudi precej vplivajo na samo barvo teh organizmov. Shimek navaja, da je eden od znakov , ki nam lahko pomaga pri identifikaciji te vrste, trojni rep. Glej sliko !

Ti ploščati črvi načeloma niso škodljivi in nikogar ne ogrožajo, razen v primeru ko poginejo in se sprosti strup iz njihovih trupel. V očeh običajnjih akvaristov pa ti mali ploščati črvi postanejo nepriljubljeni že preden poginejo, saj se v nekaterih akvarijih izredno hitro množijo in njihovo ogromno število pokvari izgled akvarija. To je tudi osnovni razlog zakaj večino akvaristov zanima predvsem  kako se znebiti te nadloge. 

Kako se znebiti te nadloge ?

Biološke metode

V literaturi in forumih najdemo številna poročila o ribah in ostalih organizmih, ki naj bi se prehranjevali s temi ploščatimi črvi in na ta način uspešno kontrolirali populacijo. 

Med ribami se pogosto omenja usnjače: Pseudocheilinus hexataenia, Macropharyngodon meleagris, Halichoeres chrysus, kot tudi mandarinke Synchiropus splendidus. Mnenja o tem ali te ribe res uspešno zatrejo invazijo teh nadležnih ploščatih črvov  so različna. Pri nekaterih je delovalo, pri drugih pa ni bilo niti najmanjšega učinka. Osebno ne poznam nikogar, ki bi s temi ribami rešil problem invazije  teh ploščatih črvov. 

Kot zelo učinkoviti jedci teh ploščatih črvov se navajajo gološkrgarji rodu Chelidonura varians, katere pa je v Slovenji zelo težko dobiti. 

Vpliv slanosti

Nekateri akvaristi navajajo , da  slanost  1,026 ali večja tem ploščatim črvom  precej škodi, nižja slanost (1,021) jim pa zelo prija. Če vas torej muči inavazija te nadloge, je smiselno preveriti slanost. Jaz se z višanjem slanosti (do 1,026) te nadloge nisem uspel znebiti. 

Salifert Flatworm Exit (FWE)

Osebno sem se teh ploščatih črvov rešil z uporabo kemične metode s preparatom Flatworm Exit proizvajalca Salifert, zato bom v nadaljevanju bolj podrobneje opisal svoje izkušnje z uporabo proizvoda FWE za uničenje teh ploščatih črvov. 

Priporočam hitro ukrepanje, v roku 1 tedna ali pa še prej.

Razlog je v tem , da je uničenje majhnega števila
teh nadlog bistveno lažje in manj rizično kot uničenje cele armade planarij.

V primeru hitrega ukrepanja:
- bo  manj dela s sesanjem,
- postopek bo krajši in enostavnejši in
- rizik, da
se uniči občutljive Acropore ali  da pogine kaka riba bo bistveno manjši

Postopek, ki ga priporočam po eno letni vojni s to nadlogo, ki se je začela leta 2003 in končala leta 2004, je sledeč:

1.) Nabaviš Flatworm Exit. Če je
teh nadlog veliko, nabaviš tudi veliko zalogo aktivnega oglja.

2.) Če vidiš zelo veliko planarij (več kot 100
na 500 litrov vode) jih najprej posesaj. Mrtve planarije so zelo strupene. V kolikor je planarij ogromno (pesek in kamni so že povsem prekriti s to nadlogo, je potrebno sesanje izvesti več dni zapored.

3.) Doziranje Flatworm Exit.

Odstraniš aktivno oglje iz filtra.

Pred pričetkom postopka naj bo vsaj ena planarija na vidnem mestu, da lahko opazuješ njeno obnašanje.

Sedaj doziraš Faltworm Exit po kapljicah na mesto z velikim pretokom in to po navodilih , ki pravijo ena kapljica na 4 litre vode.

Opazuješ obnašanje planarij. Te v roku 5 minut postanejo nemirine in se začnejo hitro premikati. Po 10 minutah že žačnejo umirati in vodni tok jih nosi naokoli po akvariju. Če je planarij ogromno , po vodi lahko plava na stotine mrtvih planarij. Potrebno jih je loviti z mrežico in čim hitreje odstranjevati iz akvarija, ker so zelo strupene. Po eni uri so običajno vse planarije mrtve, vendar je to šele konec prve faze postoka. Na tem mestu večina naredi napako, ker tudi v Salifert navodilih ni opisan nadaljni postoopek.

4.a) Če je v akvariju poginilo veliko planarij (več kot 100), moramo po eni uri v filter dati aktivno oglje, ker bomo v nasprotnem primeru krivi za mnogo mrtvih rib in koral v akvariju, ki bodo poginile zaradi strupa planarij.

Po enem tednu ponovimo doziranje, kar pomeni, da gremo nazaj na točko3.

4.b) Če v akvariju ni bilo nobene vidne planarije ali pa jih je poginilo manj kot 100, ne vrnemo nazaj aktivno oglje.

5.) Po enem mesecu lahko vrnemo aktivno oglje v filter. Postopek je končan.

Literatura

Komentarji na članek so možni na forumu