Modri kirurg Paracanthurus hepatus

Avtor: Bojan Jerina

 

Paracanthurus hepatus je ena najbolj pogostih ribic , katere gojimo v slovenskih morskih akvarijih. To niti ni presenetljivo. Ribica je zelo lepe modre barve, zelo pogosto je na razpolago v trgovinah z morsko akvaristiko, pa tudi gojenje te ribice je razmeroma enostavno. O teh ribicah smo tudi že kar precej napisali na forumu SLOreef, ampak menim, da tudi malo bolj obširen opis te ribice v članku ne bo odveč.

Modrega kirurga pogosto poimenujejo kor najbolj modra stvar na svetu. Mlade ribice so povsem modre barve pri odraslih osebkih pa hrbet in trebuh rahlo posivita, vendar to ne velja za vse primerke.

Ribico uvrščamo v družino Acanthuridae, med takoimenovane kirurge, za katere sta značilna kot skalpel ostra trna na obeh straneh repa.

Geografsko področje

V naravi te ribice živijo v Indijskem oceanu in Tihem oceanu, v naše akvarije pa najpogosteje pridejo iz Filipinov in Indonezije.

Velikost

Tako kot v primeru ostalih ribic, se podatki o velikosti te ribice precej razlikujejo, če preverimo več različnih virov. Nekateri viri navajajo eno velikost za ribe v naravi in drugo za ribe v akvariju, ampak vsaj po mojih izkušnjah tudi taka definicija ne zadostuje. Ribica doseže različne velikosti glede na velikost akvarija. Osebno sem opazil, da je ribica , ki je že dosegla končno velikost v majhnem 200 literskem akvariju, izredno hitro zrasla še za 2 cm, ko sem jo preselil v večji 470 literski akvarij.

Glede na večino podatkov v literaturi in ostalih virih na svetovnem spletu ribica v naravi zraste do 30 cm, v akvariju pa običajno manj. Pravzaprav je podatek o tem koliko ribica zraste v akvariju prav gotovo odvisen od velikosti akvarija. Odrasla ribica potrebeuje najmanj 300 literski akvarij in v takem akvariju bo po moji oceni zrasla do 15 cm. Že iz tega podatka je očitno, da je 300 literski akvarij za to ribico zelo majhen in da se bistveno bolje počuti v večjih akvarijih. Paracanthurus hepatus je zelo dober plavalec in v premajhnih akvarijih je zaradi tega še toliko bolj utesnjen.

Prehrana

Ta vrsta ribe ni izbirčna kar se tiče prehrane. Konzumira vse vrste umetne hrane (luskasta, granule) , ne brani pa se niti zmrznjenih artemij. Občasno moji ribici ponudim tudi kak košček banane, sicer pa je prav vse. V akvariju ni možno imeti skoraj nobene vrste makroalg, kot je naprimer Caulerpa, saj tudi v primeru, če v akvarij dam na enkrat zelo veliko količino teh alg , kirurg vse pomalica v nekaj dneh. Pri miru pusti le koralinske alge in algo Halimeda.

Pri prehrani teh rib pa je potrebno upoštevati, da pojedo  zelo veliko in so posledično velika obremenitev za akvarij.

Obnašanje ribe

Paracanthurus hepatus ne ogroža koral in ostalih nevretenčarjev, tako da ga lahko gojimo v koralnem akvariju. So precej plašne živali , ki v akvariju potrebujo veliko skrivališč.

Pred petimi leti sem kupil dva povsem majcena kirurga, ki sta bila tako majhna, da sta se lahko skrivala med vejicami Acropore. V mladostnih letih sta bila dobra prijatelja, ko pa sta zrasla do približno 10 cm je začel večji preganjati manjšega, tako da sem večjega moral podariti. Tudi v literaturi zasledimo podatek, da majhne ribice lahko gojimo v skupinah, medtem ko je odrasle ribe bolje gojiti le po en primerek te vrste, če seveda nimamo zelo velikega akvarija.

V zadnjem mesecu je moj P.hepatus pridobil precej nezaželjeno lastnost. Po vsakem hranjenju z granulami ali artemijami prične udarjati po površini vode, kar pomeni, da voda velikokrat pljuskne čez rob.

Bolezni

Modri kirurgi so po mojem mnenju zelo občutljive ribice na bolezen belih pikic. V mojem akvariju sta obe ribici, kateri sem gojil, kar nekajkrat zbolele za to boleznijo, vendar sta se večinoma  pozdravile brez uporabe zdravil. Dokler sta bili majhni pa sem ju zdravil tudi v posebnem akvariju z bakrom, tako da lahko rečem da ta vrsta ribe očitno ni preobčutljiva na zdravila na osnovi bakra. Na gornji sliki se lepo vidi nekaj belih pikic na odrasli ribi. Dokler ima ribica samo nekaj teh pikic, kot tista na sliki zgoraj, bolezen še ni problematična in ribica se pogosto kar sama pozdravi.

Literatura

  1. Dr. Warren E. Burgess; Dr.Burgess's ATLAS of Marine Aquarium Fishes, Third Edition, T.F.H Publications, Inc,
  2. Dr. P.V. Loiselle, Hans A. Baensh; Marine Aquarist Manual, Tetra Press 1991
  3. Helmut Debelius, Hans A. Baensch; Marine Atlas 1,Mergus, 1997
  4. Paracanthurus hepatus, the Pacific Blue Tang of Many Names
  5. http://www.tfhmagazine.com/default.aspx?pageid=107
  6. www.fishbase.org
  7. http://www.malawicichlidhomepage.com/other/paracanthurus_hepatus.htm

Komentarji na članek so možni na forumu