Rumena skrinjarica Ostracion Cubicus

 


Slika 1Rumena skrinjarica je po mojem mnenju najbolj simpatična ribica od vseh morskih in sladkovodnih vrst. Kljub temu, da trenutno v akvariju nimam nobenega primerka te vrste, pa imam kar nekaj izkušenj z gojenjem teh ribic v akvariju.

Rumene skrinjarice v naravi najdemo v Indijskem oceanu, zahodnem delu Tihega oceana, kot tudi v Rdečem morju. Literatura [1],[2] ,[3] navaja podatek o največji velikosti odraslih ribic te vrste kar 45 cm, vendar pa menim, da rumene skrinjarice tudi v naravi le redko dosežejo to velikost. Rumene skrinjarice so namreč zelo pogoste na koralnih grebenih, tako da sem do sedaj v naravi opazoval že mnogo rib te vrste, pa moram priznati, da nisem opazil še nobene, ki bi presegla 20 cm. Obstaja seveda možnost, da se starejše, večje ribe zadržujejo na drugih lokacijah. V mojem prejšnjem morskem akvariju velikosti 200 litrov mi je ribica te vrste v 2 letih zrasla od 2 cm do približno 10 cm, nato pa je na žalost umrla. Popolnoma ista zgodba se mi je ponovila še nekaj let kasneje z drugim primerkom rumene skrinjarice.

 

Opis

Slika 2Mlade rumene skrinjarice imajo obliko, ki je skoraj popolnoma spominja na kocko. Iz kockaste oblike telesa štrlijo ven le usta in zadaj rep. Ko ribice odraščajo, še vedno obdržijo oglato obliko, zaradi katere so tudi dobile ime skrinjarice, vendar pa je telesna oblika čedalje bolj podolgovata, kar pomeni da se oblika spremeni iz kocke v kvader. Barve telesa in barve pik pa tudi oblike pik so precej različne, tako da se vsaj meni pogosto pojavi dvom ali gre res za isto vrsto ribe. Ribica na sliki 2, katero sem imel v mojem akvariju 2 leti, je po knjigi [1, Dr.Burgess s ATLAS of Marine Aquarium Fishes] Ostracion Cubicus, no knjiga [5, Marine Aquarist Manual, Tetra Press] to ribico označuje kot Ostracion Tuberculatus. 

No kljub precejšnji zmedi glede identifikacije, imajo vse rumene skrinjarice rumenkasto ali krem osnovno barvo telesa s temnimi pikicami. Temne pikice se pogosto preoblikujejo tako, da postanejo svetle bele pike s temno obrobo, kot lahko vidite na sliki 2.

Gojenje v akvariju

Večina avtorjev meni, da je gojenje skrinjaric precej enostavno, vendar pa bi želel opozoriti tudi na težave pri gojenju teh ljubkih ribic. Skrinjarice so po mojem mnenju najbolj občutljive ribice na bolezen belih pikic.

Zaradi svoje telesne oblike so nerodne plavalke, tako da mnogi avtorji opozarjajo, da skrinjarice ne smemo gojiti v akvariju skupaj z živahnejšimi ribami, ker bi v tem primeru skrinjarice ostale lačne. Moje izkušnje so povsem drugačne. Imel sem kar nekaj skrinjaric in prav vsaka je bila kljub nerodnosti vedno prva pri hrani, ne glede na konkurenco. Priljubljeno hrano, kot so koščki škampov, so mi jedle iz roke in bile bi dobre celo za cirkus, saj so za zalogaj škampa bile pripravljene skočiti še kak centimeter iz vode.

Zadnja skrinjarica, katero sem imel, je imela zelo slabo lastnost. Očitno je menila, da je riba strelec in je pridno pljuvala vodo čez rob akvarija.

Poleg nenavadne telesne oblike pa so poznane tudi po lastnosti, da takrat, ko so razburjene izločajo snov, ki je zelo strupena in celo smrtna za vse ribe v akvariju. V kolikor skrinjarica umre v akvariju in jo ne odstranimo takoj , obstaja velika možnost, da bo strup, ki se v tem primeru izloči, pobil še vse ostale ribe v akvariju.

Skrinjarice po mojem mnenju ni primerno gojiti v akvariju z mehkimi koralami in najverjetneje so prav tako neprimerne za koralni akvarij s trdimi koralami. Po mojih izkušnjah je mlada skrinjarica relativno nenevarna za trde in mehke korale, vendar pa ko odraste zelo rada prigrizne kaj takega, kar ni všeč lastniku akvarija. V mojem akvariju je skrinjarica, ko je zrasla na velikost 10 cm, v enem tednu pojedla 15 cm veliko mehko koralo rodu  Sarcophyton, s katero je prej 2 leti živela skupaj v akvariju.

Literatura

  1. Dr. Warren E. Burgess; Dr.Burgess s ATLAS of Marine Aquarium Fishes, Third Edition, T.F.H Publications, Inc,

  2. http://www.exotictropicals.com/encyclo/marine/puffers/polkadotbox.php

  3. http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.cfm?genusname=Ostracion&speciesname=cubicus

  4. http://www.petsforum.com/fishnchips/1998/fnc1298.htm

  5. Dr. P.V. Loiselle, Hans A. Baensh; Marine Aquarist Manual, Tetra Press 1991