Morske zvezde v koralnem akvariju

Avtor: Bojan Jerina

 

 

Ob pogledu na morsko zvezdo večina ljudi pomisli na morje, saj so najverjetneje  najbolj tipični morski organizmi. Ne sme nas torej presenetiti dejstvo, da si morske zvezde v svojem akvariju želi imeti večina morskih akvaristov. Nažalost pa je gojenje večine  morskih zvezd v koralnih morskih akvarijih na dolgi rok zelo zahtevno, da ne uporabim besede nemogoče. Sodijo v skupino iglokožcev in tvorijo razred Asteroidea (morske zvezde).

Morske zvezde, na katere pogosto naletimo v morskih akvarijih, lahko razdelimo v sledeče skupine:

  • 1.) morske zvezde, ki ne jedo koral , vendar v akvariju za njih ni dovolj ustrezne hrane in po določenem času skoraj vedno poginejo od lakote,

  • 2.) morske zvezde, ki jedo korale in pač zato niso primerne za koralni akvarij,

  • 3.) majhne zvezdice, ki jih dobimo v akvarij kot slepe potnike in v akvarijih zelo dobro uspevajo. Na žalost pa te male zvezdice niso ravno preveč lepe.

Se strinjam z vami , res je to zelo nespodbuden začetek opisa, ampak na  žalost menim , da je kar resničen. Upam , da bo morska akvaristika napredovala in da bomo čez nekaj let že znali gojiti (hraniti)  zvezdice iz skupine 1. Namen pričujočega članka ni opisati prav vse vrste morskih  zvezd. Opisal bom le nekaj vrst, s katerimi imam nekaj lastnih izkušenj.

1.) Morske zvezde, ki ne jedo koral , vendar v akvariju za njih ni dovolj ustrezne hrane

Fromia indica

Velikost 9cm

Morske zvezdice rodu Fromia so redno na voljo v trgovinah z morsko akvaristiko. Izredno lepa barva in majhna velikost sta le dva razloga , da si jih želi skoraj vsak akvarist.

V mojih akvarijih je svoje življenje končalo že kar nakaj zvezdic Fromia indica, tako da pravzaprav lahko navajam že statistične podatke.

Približno polovica kupljenih zvezdic mi je poginila že v prvem tednu po nakupu. Razlog je najverjetneje nepravilna aklimatizacija.  Te zvezdice so zelo občutljive na spremembo slanosti in pravilna počasna aklimatizacija je zelo pomembna. Jaz to seveda vem , ampak to mi prav nič ne pomaga , če aklimatizacijo ni pravilno izvedel trgovec. Najbolje je kupiti zvezdico direktno i vrečke, v kateri so jo transportirali in preden jo začne trgovec aklimatizirati.

Približno polovica zvezdic je preživela prvi teden in te zvezdice so v mojih akvarijih živele od 8 mesecev do enega leta , potem pa so tudi te poginile. Literatura navaja, da te zvezdice v akvariju ne najdejo primerne hrane  in ko izčrpajo zaloge ( približno eno leto ), poginejo.  Razlaga je po mojem mneju zelo verjetna in se tudi ujema z mojimi izkušnjami.

 

Fromia monolis

Velikost 10 cm

Fromia monolis je še ena zelo barvita majhna morska zvezdica. V mojem akvariju sem do sedaj gojil le en primerek, ki pa je živel le eno leto.

Slika na desni strani prikazuje res lep barvni vzorec na hrbtni strani te morske zvezde.

 

Pa še ena slika morske zvezdice Fromia monolis s trebušne strani.

 

 

 

 

 

 

2.) Morske zvezde, ki jedo korale

Morske zvezde, ki jedo korale seveda še nisem gojil v svojem koralnem akvariju, zato bom pač uporabil slike iz svojega potovanja po Keniji, kjer zvezd, ki sodijo  v to obravnavano skupino, kar mrgoli.

Protoreaster linckii

Velikost: 30 cm

Ta zelo lepa morska zvezda izredno dobro ponazarja celotno obravnavano skupino zvezd. Na zgornji strani ima izrastke, ki so značilni za zvezde iz te skupine. Prehranjuje se tako rekoč z vsem: morskimi vetrnicami, kolonijskimi vetrnicami, mehkimi koralami, črvi cevkarji, školjkami, polži, raki in morskimi ježki. Pojedo pa tudi ribico, ki jo ujamejo med spanjem. Majhni primerki pa naj bi glede na podatke iz literature jedli alge iz sten akvarija. Omenjeno morsko zvezdo je možno najti v akvarističnih trgovinah, vendar ni primerna za takorekoč noben akvarij.

 

 

Acanthaster planci

Velikost: 50 cm

To morsko zvezdo najverjetneje ne boste našli v nobeni akvaristični trgovini, jo pa vseeno omenjam , saj je število teh morskih zvezd v zadnjih letih močno naraslo in celo ogrožajo koralne grebene.

Acanthaster planci je specializirana na prehrano , ki se sestoji samo iz koralnih polipov.

 

 

 

 

 

3.) Majhne zvezdice, katere  dobimo v akvarij kot slepe potnike

Družina Asterinidae

Majhne morske zvezdice iz družine Asterinidae so pravzaprav edine morske zvezde, za katere lahko ugotovimo, da dolgoročno uspevajo v koralnih akvarijih.

V akvarij običajno pridejo kot slepi potniki na živečem kamenju. V mojem akvariju se očitno tudi razmnožujejo , saj jih je čedalje več. Na sliki desno lahko vidite eno tako zvezdico, ki je premera približno 1 cm. Nekaj krakov ima krajših, nekaterim zvezdicam pa kraki celo manjkajo, kar je precej značilno za te morske zvezdice.

Razmnožujejo se nespolno z razdelitvijo.

Literatura

  1. Erhardt Harrz, Moosleitner Horst, Marine Atlas 3,Mergus, 1998
  2. Shimek Ronald Echinoderms in Aquaria…

Komentarji na članek so možni na forumu