Kamniti koralnjaki rodu Montipora


Kamniti koralnjaki rodu Montipora sodijo v družino Acroporidae in so torej bližnji sorodniki s koralami rodu Acropora. Montipora digitata

Opis

Montipora ima izjemno majhne polipe (1mm), kot je vidno na sliki desno. Najdemo jo v najrazličnejših oblikah, kot so: vejasta, listnata, skorjasta, itd. Skupna lastnost vsem pa je zelo lahko apnenčasto ogrodje, katero je tudi zelo lomljivo.

Geografsko področje

Montipore v naravi najdemo v Rdečem morju, Indijskem in Tihem oceanu. Akvarijske vrste prihajajo pretežno iz Fidžija in Indonezije. Njihovo življenjsko okolje so lagune, ravni del grebena in zaščiteni deli zgornjega dela pobočja koralnega grebena. Naravno okolje Montipor bi lahko opisali tudi kot okolje v plitvi vodi z zelo intenzivno svetlobo in ne preveč močnim vodnim tokom. Že sama krhkost Montipore je znak, da ne more živeti v delih koralnega grebena z izjemno močnim tokom, saj bi se razlomila.

Prehrana

Glavni vir hrane v akvariju za Montipore priskrbijo simbiotske mikroskopsko majhne alge Zooksantele, zato je izredno pomembno, da tem koralam priskrbimo dovolj svetlobe. Seveda se ti kamniti koralnjaki hranijo tudi s fitoplanktonom in zooplanktonom, če ga le imajo na razpolago.

Razmnoževanje v akvariju

Razmnoževanje je podobno kot pri večini kamnitih koralnjakov z majhnimi polipi. Od korale odlomimo košček in ga pritrdimo na podlago, za katero običajno izberemo manjši kamen. Lomljenje Montipore ne predstavlja nobene težave, saj sem že omenil, da je izredno lahko lomljiva, tako da tudi  ne potrebujemo nobenega orodja. Moramo celo paziti, da pri tem delu korale ne nalomimo na preveč majhne koščke, ker se nam v rokah zelo rada lomi, če smo pregrobi. Lepljenje fragmenta korale na kamen jaz vedno izvedem na suhem, saj po mojih izkušnjah, tem koralam prav nič ne škodi, če so eno ali dve minuti na suhem. Za pritrditev uporabim trenutno lepilo in ko to prime  še dodatno utrdim spoj s kitom za podvodno uporabo (Underwater epoxy).

Montipora digitataMontipora digitata

Polipi Montipore DigitateMontipora digita ima značilno vejasto obliko. Vejice so na koncih brez polipov in svetlejše. Glej povsem zgornjo sliko! Slovenski akvaristi imajo že kar nekaj barvnih variant te vrste: vijoličasto, oranžno in zeleno. Na sliki levi je vijoličasto obarvana Montipora digitata iz mojega akvarija, na sliki povsem zgoraj pa je fragment oranžne barve. Na sliki desno so prikazani povečani polipi , ki merijo približno 1mm v premeru.

 

 

 

 

Montipora delicatulaMontipora delicatula

Na sliki levo je najpogostejša oblika rodu Montipora, katero bi lahko opisali kot nekakšna listnata oblika. Ima razmeroma redko posejane polipe, ki so tudi izredno majhni, kot se spodobi za Montiporo. Listnata oblika je sicer značilna za več vrst Montipor, tako da je identifikacija vrste kar precej težavna. S pomočjo knjige Steinkorallen im Aquarium, mi je mojo Montiporo na sliki levo uspelo identificirati kot Montipora delicatula.

 

 

 

 

 

Literatura

  1. Sprung Julian, CORALS a Quick Reference Guide, Oceanographic Series, 1999

  2. Knop Daniel, Steinkorallen im Aquarium , Band 1, NTV, 2002