Školjka Lima scabra

Avtor: Bojan Jerina

 

Lima scabra je školjka intenzivno oranžno rdeče barve, katere se drži bolj žalosten sloves, da na dolgi rok ne uspeva v običajnih koralnih akvarijih. Večinoma  pogine po nekaj mesecih gojenja v akvariju in to zaradi lakote, saj v običajnih akvarijih za te školjke ni dovolj hrane. Shimek [4] navaja , da je omenjena školjka dober stanovalec koralnih akvarijev, vendar pa je ni možno gojiti brez  rednega  dodajanja fitoplanktona. S to navedbo se strinjajo tudi ostali avtorji, ki opisujejo gojenje teh školjk v akvariju.

  • Maksimalna velikost: 9cm

  • Geografsko področje:  Indopacifik in Karibsko morje

  • Življenska doba v naravi : 3 leta [2]

 

  • Razvrstitev:

Skupina: Mollusca  (mehkužci)
Razred: Bivalvia (školjke)
Red: Filibranchia
Družina: Limidae
Rod: Lima

Gojenje v akvariju

V svojem akvariju imam en primerek te školjke, vendar šele tri mesece, tako da lastnih podatkov o gojenju teh školjk v akvariju na dolgi rok še nimam. Školjka je prikazana na sliki zgoraj , ki je bila narejena prvi dan naselitve te školjke v moj akvarij. V treh mesecih pravzaprav nisem opazil nobene večje spremembe v barvi, velikosti ali obnašanju te školjke.

Te školjke v naravi povprečno živijo le tri leta do maksimalno štiri leta [2]. Po podatkih v članku [2] ,  školjke Lima scabra v akvarijih živijo le 6 mesecev do 10 mesecev, kar naj bi bilo ravno enako času, ki ga avtor ocenjuje kot obdobje da se dobro hranjena žival izstrada do smrti. No podatek  6 mesecev do 10 mesecev življenske dobe v akvariju se po mojem mnenju  nanaša na školjke , ki niso ustrezno hranjene. Na tem mestu je potrebno omeniti, da je po oceni avtorja 5 cm velika školjka, kot  se tipično nabavi v trgovini, stara že dve leti in ima tako pred sabo le še eno do največ dve leti življenja. Glede na ta podatek , je potrebno kupiti tem manjšo školjko, če želimo , da bo dlje živela v akvariju, seveda ob ostalih primernih pogojih.

Te školjke so se sposobne gibati in si same poiskati ustrezno mesto. Gibanje in celo plavanje  je v naravi tem školjkam potrebno tudi zato, da ubežijo plenilcem , kot so razne morske zvezde. Za gibanje uporabljajo princip raketnega motorja. Avtor članka [2] navaja, da se običajno skrijejo na nevidno mesto med kamenjem v akvariju  in da akvaristi, ki želijo školjko imeti na vidnem mestu in jo stalno postavljajo na vidno mesto, školjko dodatno obremenjujejo z večjo porabo energije, ki je potrebna, da se ponovno premesti na skrito mesto.

Moje izkušnje s sicer eno samo školjko so malo drugačne. Školjko sem postavil na vidno mesto na pesku  s kamenjem v ozadju in premaknila se je le nekaj centimetrov, nato pa se namestila , natanko tako kot sem želel. Na sliki zgoraj se lepo vidi, kako se je školjka postavila v glavnem akvariju. Tudi v refugiju sem jo postavil na podoben način in ostala je  na vidnem mestu. Postavitev školjke v refugiju je vidna na spodnji sliki. 

Imam pa v refugiju droban pesek (1 mm) in školjka se je malo vkopala, kar najverjetneje ni najbolj primerno v akvarijih z globokimi plastmi drobnega peska. Ker školjka občasno testira raketni pogon ,  v akvariju (refugiju) takrat plava polno drobcev drobnega peska. So pa ti testi zelo redki in to niti  ni moteče.

Na spodnji sliki je  lepo vidna noga te školjke, s katero si dela niti za pritrditev na podlago. Moj primerek  ima to nogo večinoma zloženo v notranjosti  školjke in le redko jo iztegne tako, kot je vidno na sliki. Takrat  se na mestu, kjer se je noga držala podlage, pojavijo tanke niti.  Podobne so laksu. Školjka na sliki zgoraj je s temi takoimenovanimi bisusnimi nitmi pritrjena na stekleno steno in to že kar nekaj dni, tako da je izgleda zadovoljna s pozicijo in nima namena zapustiti tega mesta.

 

Prehrana

Školjka  Lima scabra se prehranjuje s precejanjem morske vode. Iz morske vode filtrira organske delce, ki so ustrezne velikosti. V naravi se pač hrani s fitoplanktom in ustrezna velikost je pač tista, ki ustreza velikosti fitoplanktona. Primerna velikost delcev, s katerimi se ta školjka hrani, je torej od 5mm do 40mm  [2]. Čeprav se te školjke v naravi hranijo pretežno s fitoplanktonom , pa to še ne pomeni, da ne morejo ujeti in konzumirati tudi druge vrste hrane , če je seveda ustrezne velikosti. Nekateri gojitelji celo poročajo o tem , da školjke Lima scabra hranijo z navpiji artemij , vendar pa se je potrebno zavedati, da čeprav  je Lima scabra sposobna ujeti navpije artemij, to še ne pomeni , da jih je tudi sposobna pojesti. Glede na zbrane podatke navpiji artemij torej niso primerna hrana. Poleg fitoplanktona se v koralnih akvarijih te školjke hranijo tudi z larvami nevretenčarjev, ki pa morajo biti dovolj majhne (manjše od  200 mm) [2]. Toonen navaja, da je za gojenje teh školjk potrebno v akvarij dodajati tako fitoplankton (velikost do 40mm), kot tudi zooplankton (velikost nad 50mm). Mešanica fitoplanktona in kotačnikov je torej primerna hrana. Toonen tudi navaja , da te školjke potrebo hraniti vsak enkrat dnevno.

Zanimivo je , da so pri tej školjki, kadar se povsem odpre, lepo vidne škrge.Glej spodnjo sliko ! Škrge školjki služijo za dihanje pa tudi za prehrano preko filtracije morske  vode.

Trenutno jaz školjko Lima scabra gojim v refugiju, kamor doziram le fitoplankton Aquatim. V refugiju je najverjetnje premalo zooplanktona pa razmišljam tudi o dodajanju kotačnikov. Več o moji izvedbi refugija za gojenje nevretenčarjev, ki se hranijo s fitoplanktonom,  si lahko preberete v sledeči niti.

Po podatkih iz literature sklepam , da  Lima scabra sprejema enako hrano, kot bolj pogosto gojene školjke rodu Tridacna. Bistvena razlika je v tem , da školjke rodu Tridacna hrano dobijo tudi od simbiotskih alg in tako niso odvisne samo od hrane, katero dobijo s precejanjem morske vode. Zaradi navedenega dejstva je seveda školjke rodu Tridacna bistveno lažje gojiti v akvariju kot školjke vrste Lima scabra.

Razmnoževanje

Te školjke menjajo spol iz moškega v ženski, ko zrastejo do določene velikosti. Z redkimi izjemami so torej majhni osebki od 2,5 cm do 5 cm moškega spola.. Večji osebki od 5cm so običajno  ženskega spola. V kolikor bi torej želeli te školjke razmnoževati, je  potrebno imeti več primerkov (vsaj dva) različnih velikosti.

Literatura

  1. Baensch, Marine Atlas 3
  2. Toonen, Rob, Flame scallops
  3. Toonen, Rob, Phytoplankton feeding of reef tanks: Has the pendulum swung too far?
  4. Shimek L. Ronald, Marine Invertibrates

Komentarji na članek so možni na forumu