Potopis: Kenija

Avtor: Bojan Jerina

 

Pred enim tednom sem v fotoservis  dal poskenirati nekaj starih filmov posnetih še s klasično fotografsko tehniko. Pravzaprav sem slike, katere bi vam rad predstvil v tem članku posnel s podvodnim fotoaparatom za enkratno uporabo, ki stane približno 20$. Ne pričakujte torej vrhunsko kvaliteto slik, upam pa da vam bodo slike vseeno ponazorile nekaj tipičnih habitatov ob vzhodnoafriški obali Indijskega ocena.

Pred petimi leti sem bil namreč na zimskem dopustu v Keniji. Najverjetneje je vsem vam Kenija bolj poznana po narodnih parkih kot so Masai Mara, Tsavo , itd in res je,  ti narodni parki so res vredni obiska, saj toliko velikih sesalcev v naravnem okolju ni možno videti nikjer drugje. No, ne ne bi rad zašel na področje safarijev, saj vam v tem članku želim pokazati, da je po obisku savane, možno marsikaj zanimivega videti tudi v obalnih vodah Kenije.

Diani Beach

Večino časa sem preživel v hotelu na obali med turisti  zelo poznane Diani Beach, turističnega naselja južno od  mesta Mombasa. Obala je zelo lepa saj jo krasi povsem bel droben koralni pesek. Med mojim potovanjem po Keniji sem obiskal večino obale Kenije , pa vam lahko svetujem, da je prav obala južno od Mombase najboljša izbira za snorklanje po obalnem pasu oceana.

Bivanje v takem hotelu prav gotovo ni nek izziv za prave popotnike, saj so turisti z ograjo zaprti pred povsem drugačno pravo Afriko. Opice vseeno uspejo preskočiti ograjo in meni je bilo prav zabavno opazovati, kako iznajdljive so bile pri kraji piškotkov, katere so turisti dobili ob popoldanski čajanki v angleškem stilu.  No tudi iz hotela se da pobegniti in to kar z znanim "matatu". To je enoprostorki avto, ki je v Evropi registriran za prevoz 9 ljudi, v Keniji pa sem zabeležil rekord, ko nas je bilo v takem avtomobilu 28.

Ob našem hotelu na Diani Beach se je dalo videti kar precej za morskega akvarista zanimivih organizmov, kljub temu da v bližini ni bilo povsem pravega koralnega grebena. Do koralnega grebena je bilo potrebno plavati kar kakih 500 m, kar zaradi močnega toka ob plimi in oseki niti ni bilo najbolj varno. Večkrat sem plaval po laguni do koralnega grebena, pa tudi preko, vendar me je po treh dneh presenetil močan tok, ko je voda zaradi oseke skoraj nenadoma žačela dreti s hitrostjo ne preveč mirne reke in me je skoraj odneslo preko ostrih koral na drugo stran grebena. Moral sem uporabiti vse znaje plavanja v prostem slogu na kratke razdalje , da mi je uspelo premagati vodni tok. Od takrat naprej , sem raje najemal lokalnega turističnega vodnika Abu Bakarja, kateri me je s svojim lesenim drevakom in palico namesto vesel, odpeljal do koralnega grebena. S svojim drevakom ni bil nič boljši od mojega plavanja v prostem slugu, je pa vsaj poznal vodne tokove in ni nikoli zašel v težave.

V laguni so prevladovale morske vetrnice rodu Stichodactyla, v kateri so bivale porcelanaste rakovice ali pa klovenske ribice za katere menim , da so pripadale vrsti Amphiprion allardi in so prikazane na sliki zgoraj. Škoda , da slaba fotografija ne more prikazati izredno lepih barv , zlasti belo modrikastih prog, zaradi katerih je po mojem mnenju to najlepša klovenska ribica. No, teh klovenskih ribic do sedaj v trgovinah z morsko akvaristiko še nisem videl. Morskih vetrnic rodu  Stichodactyla in klovenskih  ribic je v laguni neverjetno veliko. Po moji grobi oceni je vsaj ena anemona na vsakih 5 metrov.  ,

So pa v laguni tudi številne druge vrste morskih vetrnic  in klovenskih ribic. Slika zgoraj prikazuje zelo zanimivo sosesčino dveh morskih vetrnic  in dveh vrst klovnov , ki so zaradi bližine stalno v sosedskih sporih.

V laguni je med koralami najpogosteje zastopana  intenzivno zelena Galaxea. Slike te korale iz narave  na žalost nimam v mojem arhivu, jo pa imam doma, ker sem jo nedavno kupil v trgovini Korala. Na vrhu skal v laguni se nastavlja sončnim žarkom tudi precej školjk rodu Tridacna. Sliko take skale v laguni z nekaj koralami in školjko Tridacna lahko vidite na sliki zgoraj.

Obala Diani Beach je prava zakladnica različnih polžkov, rakov samotarčkov, kozic, rakovic, ježkov in morskih zvezdic. Toliko različnih organizmov, ki sodijo v zgoraj naštete skupine, nisem videl prav nikjer drugje. Za obalo Kenije je zelo značilna zgoraj prikaza Protoreaster lincki. Ta zelo lepa morska zvezda ,toda  tako kot večina morskih zvezd z izrastki, ni primerna za koralni akvarij , ker napada korale in ostale nemobilne nevretenčarje.

V laguni je možno videti tudi morsko zvezdo Acanthaster planci, na sliki zgoraj, ki se v zadnjih letih zelo hitro širi in povzroča veliko škodo na koralnih grebenih. Ta zvezda se prehranjuje s koralami in za njo se prav lepo vidi skelete požrtih koral.

Med raziskovanjem morskega dna v laguni sem našel tudi zelo zanimivo rakovico Lybia tessellata (rakovica boksar), ki sodi med nevretenčarje, ki znajo uporabljati orožje . V vsaki od obeh prednjih klešč drži morsko vetrnico  in z njima maha proti sovražniku. Poleg tega je ta rakovica izredno lepih barv in bi bila zanimiv stanovalec akvarija. Do sedaj jo v trgovinah z morsko akvaristiko še nisem videl.

Plamenke so zelo pogoste v vseh tropskih morjih in seveda se jih precej vidi tudi ob kenijski obali.

Med ribicami so najbolj pogoste gospice vrste Abudefduf saxatilis. Te gospice  so ena najbolj pogostih ribic v tropski morjih , saj jih je možno videti  prav povsod in to v ogromih jatah.

Wasini island

Otok Wasini je po moji oceni najlepši del kenijske obale. Nahaja se skrajno južno ob meji s Tanzanijo. Predel sodi v narodni park in je potrebno plačati vstopnino. Na sliki spodaj  si lahko ogledate mangrove ob obali Indijskega oceana.

Na otoku Wasini lahko snorkate med izredno lepimi koralnimi grebeni. Naredil sem samo eno sliko, ki prikazuje celo polje mehkih koral Sarchopyton na koralnem grebenu.

Malindi

Malindi je turistično naselje severno od Mombase. V tem predelu kot turisti povsem prevladujejo Italijani. Ta del sem si šel pogledat, ker je poznam po lepem podvodnem svetu, vendar sem bil zelo razočaran. Ogled Malindija je pravzaprav zanimiv za vse tiste, ki želite videti , kako lahko turisti popolnoma uničijo koralni greben. Danes je narodni park Malindi le še kup polomljenih koral , zaradi sidranja čolnov in jaht.

Komentarji na članek so možni na forumu