Izlet v Korallen-Zucht


Na nek oktobrski četrtek leta 2004 smo se skupina slovenskih morskih akvaristov odpravili na akvaristično ekskurzijo v smeri Coburga, mesteca kakih 100 km severno od Nürnberga, kjer se nahaja v zadnjem času svetovno poznana trgovinica Korallen-Zucht. Omenjana trgovinica s koralami je zaslovela predvsem po sistemu ZEOvit, ki naj bi zagotavljal izredno intenzivne barve koral. Poleg obiska omenjene trgovinice smo imeli namen obiskati še dve trgovini z morsko akvaristiko v Nürnbergu in Aleksandra Girza, ki je lastnik enega najlepših akvarijev z trdimi koralami. Naj kar takoj na začetku omenim, da nam je načrt v celoti uspel, je pa bila ekskurzija kar precej naporna , še posebno za šoferja Dejana Škrinjarja in Marka Vrabca, saj smo se odpravili na pot ob 4h zjutraj, vrnili pa šele ob 1h ponoči.

Do Coburga se pravzaprav sploh nismo ustavili in tako že približno ob 1h popoldne prispeli v Coburg, kjer smo kar s težavo našli majhno trgovinico Korallen-Zucht. V tej trgovinici sta pravzaprav samo dve vrsti zelo nizkih akvarijev, kot se precej nazorno vidi na sledeči sliki.

V ospredju je v oranžni majici je Thomas Pohl, izumitelj ZEOvita, ki gostom rad odgovarja na vprašanja o pravilni uporabi ZEOvit sistema. Na isti sliki lahko v ozadju prepoznate slovenske navdušence nad koralami, ki zavzeto iščejo primerne organizme za nakup, saj velja pripomniti, da so cene fragov v tej trgovini relativno nizke , izbira pa je kar dobra. Seveda pa boste povsem zastonj v tej trgovini iskali ribe, zvezdice, ježke in ostale podobne organizme. Prevladujejo SPS, LPS in školjke Tridacna, sem pa tja se pa najde še kaka mehka korala.

Vsi akvariji so medsebojno povezani in imajo enoten filtrirni sistem, ki ga lahko vidite na naslednji sliki.

Da pa ne bi samo hvalil, naj povem še nekaj slabosti o tej trgovini. Vse stene akvarijev so porasle s koralinskimi algami , tako da sploh ni možno na normalen način videti vsebine akvarijev. Pravzaprav si moramo koralo, ki jo želimo kupiti podrobno pogledati od zgoraj z uporabo posebne pleksi posode, kar je kar malo čudno. Poleg tega trgovina premore le dve taki pleksi posodi, kar je dodaten problem v primeru večjega števila gostov.

Po končanem nakupovanju barvastih koral v Korallen-Zucht smo se pričeli vračati v smeri Ljubljane. V Nürnbergu smo si ogledali dve trgovini. Omenil bi predvsem trgovino Trans Marine, ki je trgovina z največjo izbiro tropskih morskih živali, kar sem jih jaz osebno do sedaj uspel videti. Imajo pravzaprav vse: od barvitih rakov samotarčkov, anemon vseh barv, SPS, LPS koral, mehkih koral, zvezdic, spužev, rib, itd.

Na sledeči sliki je prikazan akvarij z LPS koralami in zvezdicami v omenjeni trgovini.

Po končanem nakupovanju in kratki večerji pa je sledil še obisk Aleksandra Girza, ki ima prav gotovo enega najlepših hišnih koralnih akvarijev na svetu. Slike barvitih koral iz njegovega akvarija so vidne po tako rekoč vseh svetovnih forumih, kjer se razpravlja o ZEOvit sistemu. Najverjetneje ste že ugotovili, da je Aleksander uporabnik in zagovornik ZEOvit sistema. Po mojem osebnem mnenju so barve koral res izjemne in velja upoštevati nasvete Aleksandra Girza.

Skrivnost njegovega uspeha ni u Jaubertovi ali DSB metodi filtracije, ker ima le tanko plast peska.

Po besedah Aleksandra je najpomembnejše, da se ne vnaša preveč hrane v akvarij. Ne boste verjeli ampak Aleksander za približno 20 ribic nameni le 1 kocko opranih zmrznjenih artemij vsak drugi dan.

Na sledeči sliki je lepo vidno, da filtrirnih sistemov nima pod akvarijem. Filtrirni sistem s penilnikom, kalcijev reaktor in še nekaj druge opreme je zelo lično instalirano v posebni sobici poleg akvarija.

V sobici s tehnično opremo dominira precej velik penilnik, pa kljub temu Aleksander razmišlja o še boljšem modelu.

V sobici s tehnično opremo dominira precej velik penilnik, pa kljub temu Aleksander razmišlja o še boljšem modelu. Poudarek je torej na skoraj nič vnosa hranilnih snovi, pa kljub temu močan penilnik in seveda ZEOvit sistem.

Dodatno lahko omenimo, da v Aleksandrovem akvariju lahko vidimo le SPS korale, školjke Tridacna in ribe. Nima anemon, LPS koral , niti rakov samotarčkov. Dobili smo darilo v obliki fragov modre Montipore

Za konec pa še ena gasilska slika z Aleksandrom Girzom in morali smo se posloviti, saj nas je čakala še dolga pot domov, potem pa še aklimatizacija kupljenih organizmov in naslednji dan služba.