Obisk sejma InterZoo 2006

Avtor: Bojan Jerina

 

Interzoo je mednarodni sejem proizvajalcev  za potrebe domačih živali. Organiziran je vsaki dve leti v Nürnbergu. Letos je sejem potekal od 11. do 14. maja in bolj iz radovednosti, kot iz neke dejanske potrebe sem letos sejem obiskal tudi jaz v družbi še dveh kolegov morskih akvaristov. Pravzaprav je sejem takšen , kot sem si ga tudi predstavljal. No, mogoče sem glede na pripovedovanja pričakoval malo večji sejem in več novosti na področju tehnične opreme. Mi smo si za obisk sejma rezervirali dva dni, vendar je en dan za obisk sejma več kot dovolj.

Sejem  je namenjen profesionalnim obiskovalcem iz področja vele prodaje  in maloprodaje za male živali. Permanentna karta za vse dneve sejma je stala 26 EURO.

Pravzaprav me je kar malo presenetilo, da je bilo na področju akvarijske tehnike zelo malo novosti. Velike firme z največjimi razstavnimi prostori: JBL, Hagen, Juwel so izgledale povsem enako kot , da bi prišel v eno od slovenskih trgovin z akvaristiko. Na njihovih razstavnih prostorih nisem opazil niti ene novosti in niti ene inovativne predstavitve, ki bi mojo pozornost pritegnila vsaj za eno minuto. Vse skupaj je bilo res samo za trgovce, ki so se pač lahko pogajali za ugodne pogoje nabave, saj je konkurenca na področju klasične akvarijske opreme resnično zelo velika.

Svetla izjema je bilo nekaj manjših podjetij.

Tunze je predstavil nekaj novih izdelkov in nove izdelke tudi dobro predstavil. Delovanje novih nanostream črpalk smo si lahko ogledali v živo v akvarijskih posodah. Mislim , da bodo te črpalke letos jeseni, ko bodo postale dobavljive, postale dobro prodajan proizvod, saj na prvi pogled delujejo precej boljše kot Marea Stream črpalke, ki so do sedaj zapolnjevale prostor Stream črpalk za manjše akvarije. Na sliki spodaj si lahko ogledate kako je bila izvedena predstavitev nanostream črpalk. Na razstavnem prostoru smo dobili tudi prospekte z novostmi, kjer so navedene tudi cene črpalk in sicer bo potrebno odšteti 48 Euro za nanostream 6025, 75 Euro za nanostream 6045 ter 157,5 Euro za nanostream 6055. Več o tehničnih lastnostih najdete v PDF dokumentu .

Videli smo tudi nove Tunze Stream 6300. V posebnem akvariju je bilo možno primerjati moč teh črpalk z modeli Stream 6200 in Stream 6100 in lahko rečem , da gre res za zelo močne črpalke,ki pa porabijo le 70W. Svoje mesto bodo prav gotovo našle v večjih koralnih akvarijih.

Tudi Royal Exclusiv je prezentiral nove vrhunske črpalke, obenem pa smo si lahko v živo ogledali tudi razne modele BK penilnikov. Sicer pa je bil Klaus Jansen osebno na sejmu in je z veseljem odgovarjal na vsa vprašanja. Na sliki spodaj sicer ni Klausa , je pa utrinek iz razstavnega prostora njegovega podjetja. Slika je precej tipična, saj je bilo na sejmu zelo veliko svetil T5.

Thomas Pohl je v družbi Aleksandra Girza dežural na razstavnem prostoru Korallen-Zucht-a. Pravzaprav je bilo to podjetje kar solidno predstavljeno z velikim akvarijem polnim raznih fragov.

Osebno sem bil zelo razočaran predvsem nad morskimi akvariji. Ni bilo niti enega zelo dobro narejenega. Nekaj je bilo solidnih. Prevladovale pa so postavitve v smislu, kakšen morski akvarij ne sme biti.

Red Sea je imel na razstavnem prostoru kar simpatične majhne akvarije in tudi solidno urejene . Poleg mene so zanimali tudi Marka, kar se lepo vidi na naslednji sliki.

Opazil sem tudi akvarij, ki je na pogled izgledal celo lepo, saj je v njem plavalo ogromno rib raznih vrst , pa tudi koral je bilo veliko. No kombinacija rib , je bila povsem neustrezna in tak akvarij je po nekaj tednih prava mučilnica rib in obsojen na propad. Še dobro , da se sejem konča že po 4 dnevih. Najprej sem si mislil. No saj je dobro, sejem ni za navadne obiskovalce , ampak samo za profesionalce in ti pač vedo, da to ni primeren akvarij. Vendar pa sem opazil pri tem akvariju kar veliko gnečo in same pohvalne komentarje. Kaj nas si torej mislim ? Mogoče to, da bo ta akvarij kakšnega prodajalca pasje in mačje hrane in sladkovodnih rib navdušil nad morsko akvaristiko in mu bo ta akvarij zgled. Upam , da nimam prav.

Po mojem mnenju je najlepše morske akvarije postavil Menzel, pa za to kratke vtise o sejmu Interzoo 2006 zaključujem z nekaj slikami iz razstavnega prostora Menzel.

Trije akvariji so bili postavljeni tako, da so oblikovali celoten krog.

.

Dejan in Marko si kritično ogledujeta akvarije

Komentarji na članek so možni na forumu