Obnova koralnega grebena na otočku Perama

Avtor: Bojan Jerina

 

Perama je majhen otoček ob vzhodni obali Lomboka v Indoneziji. Glede na to, da koralni grebeni v Indoneziji vrtoglavo hitro propadajo in da so predvsem na Baliju in Lomboku že skoraj popolnoma uničeni, moram pohvaliti projekt obnove koralnega grebena na obalah tega otočka.

Gospod Sujana, direktor podjetja Perama, mi je zaupal, kako je ta otoček pred več kot desetimi leti opazil iz letala in se odločil, da bodo otoček, na kateremu je tedaj rasla le trava , preuredili. Več let so posvetili ureditvi otoka , ki je danes kar lepo zaraščen z drevesi, kot je vidno na zgornji sliki.

Potrebno je povedati, da je Perama Indonezijsko turistično podjetje, ki predvsem slovi po tridnevnem ladijskem prevozu med Lombokom in Floresom, za katerega se odločijo predvsem popotniki, ki želijo med potjo videti kar precej zanimivosti na tej poti, ki pa so tako in tako dostopne le z ladjo. No o tej poti bom več napisal v članku o potovanju po Indoneziji in podvodnem svetu.

Ladja pluje enkrat tedensko in skupina popotnikov na ladji se tako enkrat tedensko ustavi na otočku Perama, kjer jih pričaka g.Sujana, ki že nekaj časa vodi projekt obnove koralnega grebena in si je dodatno zamislil, da mora prav vsak turist, popotnik posaditi vsaj eno koralo.

Gospod Sujana turistom razloži, da korale za življenje potrebujejo primerno slanost, svetlobo in vodni tok in jih je potrebno namestiti na takšno mesto, da imajo dober tok in dovolj svetlobe.

Omenil je tudi, da so kar dolgo iskali primerni rešitev za pritrditev koral. Najprej so uporabljali premajhne (prelahke) podstavke, ker se take podstavke videli na Baliju in vodni tok je korale premaknil in prevnil. Sedaj so končno le našli recept za primerne podstavke, ki so vidni na sliki desno, kjer so zloženi na klopi.

S pomočjo klešč in plastičnih vezic, ki se uporabljajo pri elektičnih instalacijah ,se pritrdi korale na podstavke. Kakšne prav posebne šole o tem , katere  korale posaditi skupaj ni , je pa res, da so vse korale iz rodu Acropora in te se vsaj po mojih izkušnjah med seboj ne ožgejo. No barvne kombinacije so pa prepuščene okusu turistov. Sicer pa lahko moje sopotnike vidite na delu. Kot vidite, so bili  kar zagnani.

Kolikšen je dejanski prispevek delovne akcije takšne skupine turistov k sami obnovi koralnega grebena je seveda precej vprašljivo. V bistvu je bolj pomembno to, da turisti z nakupom karte tudi fininacirajo ta projekt.

 

Seveda pa je korale  potrebno postaviti tudi na primerno mesto in zato je potrebno v vodo z opremo za snorklanje. 

Potrebno se bilo tudi potopiti do globine približno 3m.

 

 

 

 

 

 

 

In tako izgleda rezultat dela.  Meni osebno je vse skupaj izgledalo kar precej podobno kot urejanje velikega morskega akvarija.

Na žalost slike niso ravno najlepše, saj je delovna akcija potekala v poznih popoldanskih urah, ko svetloba pač ni najbolj primerna za podvodno fotografijo.

 

 

 

 

 

 

Na koncu bi vam želel predstaviti še delček rezultata dela prejšnjih skupin, kjer se vidi da korale na podstavkih vodni tok ni prevrnil, da ne propadajo in da celo kar hitro rastejo.Sicer pa sem si ogledal koralni greben, ki ga obnavlja Perama in dejanko se vidi da je sajen in da je v dobrem stanju.

Po besedah g. Sujana je bil koralni greben ob njihovem prihodu povsem uničen , zaradi lovljenja rib z eksplozivom. Tudi rib ni bilo. Sedaj, ko se koralni greben obnavlja, pa se tudi ribe vračajo.

Glede na to, da sem nekaj dni prej opazoval uničene koralne grebene na otokih Gili (tudi v bližini Lomboka), sem bil še dodatno navdušen nad projektom , ki sem ga opazoval na tem otoku.

Podjetju Perama in predvsem duhovnemu očetu projekta g.Sujanu pa želim uspešno nadaljevanje projekta.

Komentarji na članek so možni na forumu