Kamniti koralnjaki rodu Favia

Avtorja: Bojan Jerina, Marko Vrabec

 

Slika 1 Favia maxima

Pred približno dvema tednoma sem bil priča zelo zanimivi delitvi korale Favia, pa sem se odločil, da slike tega dogodka in nekaj informacij o teh koralah zberem v kratkem članku.

Rod Favia, ki sodi v družino Faviidae, vključuje 22 vrst [1]. Slovensko ime za kamnite koralnjake rodu Favia nisem našel. Zasledil sem le poimenovanje možganjače, ki pa označuje več rodov kamnitih koralnjakov skupaj (Favia, Favite, Goniastrea,...).

Opis

Korale Favia so pretežno kupulaste oblike s polipi velikosti od nekaj milimetrov do nekaj centimetrov. V knjigi [1, Knop] je podana delitev Favia koral glede na velikost polipov v tri grupe: grupa 1 pod 8mm, grupa 2 od 8-12 mm in grupa 3 nad 12 mm. Favia ponoči iztegne lovke in z njimi lovi hrano. Na sliki zgoraj  je Favia maxima (grupa 3) v nočnem času z iztegnjenimi polipi. Vse ostale slike spodaj prikazujejo koralo  podnevi, ko se lovke skrite v notranjosti polipa.

Gojenje v akvariju

En primerek korale Favia Maxima imam v svojem akvariju že tretje leto in ugotavljam , da gojenje teh lepih koral ni pretirano zahtevno. Ni jih nujno potrebno hraniti saj imajo zoksantele, vendar rastejo hitreje, če jih ponoči ,ko iztegnejo lovke ponudimo manjše koščke škampov ali artemije. Lepo barvo oddržijo tudi na manj intenzivni svetlobi.

Slika 2Razmnoževanje

Razmnoževanje koral Favia ni tako zelo enostavno kot velja za večino koral z majhnimi polipi, kjer enostavno odlomimo en kos. Kupulasta oblika teh koral je zelo kompaktna pa delitev (razbijanje) te korale ni ravno enostavno opravilo. Se pa očitno ta korala pod določenimi pogoji razdeli kar sama.

Pred nekaj meseci je pričel en polip počasi izstopati iz kupulaste strukture korale , kar sem ovekovečil s fotoaparatom na sliki desno. Po občutku bi lahko ocenil , da je izdatnejše hranjenje korale ta proces izstopanja polipa pospeševalo.

 

 

Slika 3Na sliki desno si lahko ogledate proces izstopanja polipa tip pred ločitvijo od matične kolonije.

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika 4Na moje presenečenje polip, ki je izstopil iz matične kolinije ni imel samo mesnati del, ampak tudi že svoje okostje iz trdnega kalcijevega karbonata. S sekundnim lepilom sem ga zalepil na kamenček in sedaj čakam, da zraste v novo kupolasto koralo.

 

 

 

 

 

Hranjenje kamnitih koralnjakov rodu Favia (slike in tekst je prispeval Marko Vrabec)

Članek o kamnitih koralnjakih Favia zaključujem z zelo lepimi slikami in zanimivim video posnetkom  nočnega hranjenja kamnitega koralnjaka rodu Favia v  nano akvariju Marka Vrabca.

Favia ima podnevi lovke običajno skrite.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Favia ponoči, ko so lepo vidne iztegnjene lovke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hranjenje korale Favia je lahko. Vzame lahko zelo velike koščke.

 

 

 

 

 

 

 


 

"Požiranje" večerje

 

 

 

 

 

  

Literatura

  1. Knop Daniel, Steinkorallen im Aquarium , Band 1, NTV, 2002

  2. Sprung Julian, CORALS a Quick Reference Guide, Oceanographic Series, 1999
  3. Baensch, Marine Atlas 2, Mergus 1997

  4. Albert J. Thiel, Favia Corals 

  5. Borneman Eric, Can I Ask a Favia of You?

Komentarji na članek so možni na forumu