Entacmaea Quadricolor


Entacmaea Quadricolor 

Entacmaea Quadricolor  v naravi domuje v Indijskem in Tihem oceanu in  je kar precej razširjena vrsta. Domuje tudi v številnih akvarijih po svetu in mislim, da imajo povsem prav akvaristi, ki to vrsto navajajo kot najprimernejšo za gojenje v morskem akvariju. Odlikujejo jo predvsem sledeče lastnosti:

  1. Je ena najenostavnejših vrst anemon za gojenje v akvariju.

  2. V kolikor se ji ponudi za podlago kako luknjo, v katero lahko skrije bet, se vsaj po mojih izkušnjah, ne sprehaja po akvariju. Sprehajanje po akvariju je precej neprijetna lastnost večine ostalih anemon, ki povzroča akvaristom kar precej problemov.

  3. Entacmaea Quadricolor je ustrezen dom številnih vrst klovnskih ribic.

  4. Številni akvaristi navajajo podatke o uspešnem nespolnem razmnoževanju teh anemon v akvarijih z longitudinalno delitvijo na dva dela.

  5. Anemona ni zelo lepljiva, kar pomeni da ni zelo agresivna. V mojem akvariju ta vrsta anemon še ni bila obsojena kot kriva za pokončanje kakega drugega prebivalca. Za bralce, ki nimajo veliko izkušenj z anemonami, naj povem, da nekatere vrste anemon zelo rade prigriznejo kakega polžka ali rakca samotarja, ki je padel vanjo, nekatere pa celo pohrustajo  ježka, ribico ali kozico.

  6. Izredno lepo obarvana Entacmaea Quadricolor v trgovini KORALLE na DunajuLepota je stvar okusa, vendar je meni prav ta vrsta tudi najlepša, zaradi zanimivo oblikovanih lovk. Lovke so namreč napihnjene v obliko, ki najbolj spominja na napol napihnjene balončke. Barve so zelo različne. Moja anemona ima lovke v beli barvi in bet rdečkaste barve. Na sliki desno pa je prikazana izredno barvita Entacmaea Quadricolor iz razstavnega akvarija trgovine Koralle na Dunaju.

 

Prehrana

Hranjenje anemon na splošno ne predstavlja nobenih težav. To velja tudi za vrsto Entacmaea Quadricolor. Svojo anemono hranim enkrat tedensko, pa še to neredno. Zelo ji teknejo koščki škampov, ki so njena glavna prehrana, ni pa preveč izbirčna. Sprejme tudi odtajane zmrznjene artemije , koščke rib, itd. Pri hranjenju anemone mi pomagajo tudi klovnčki, ki so jo izbrali za svoj dom. V kolikor akvarij dan dovolj koščkov škampov, da se klovnčki sami dovolj najejo, začnejo preostale koščke nositi v anemono in jo na ta način lepo nahranijo.
 

Razmnoževanje v akvariju

Manjša od obeh novo nastalih anemonŠtevilni akvaristi navajajo podatke o uspešnem nespolnem razmnoževanju teh anemon v akvarijih z longitudinalno delitvijo na dva dela. V Sloveniji je to že uspelo Tomažu Pečanu, pred kakim tednom pa se je razdelila tudi moja anemona. Pravzaprav niti nisem opazil, da se je anemona začela deliti in sem pri prelaganju kamenja raztrgal anemono, ki se še ni povsem razdelila na dva dela. Imela je že dve ustni odprtini, trebušni del pa se je zaradi moje nerodnosti raztrgal. Bil sem povsem prepričan, da bo anemona zaradi moje nerodnosti poginila, vendar pa se je po dobrem tednu dni že povsem zacelila. No tudi to priča o izredni trdoživosti te anemone, ki v mojem akvariju živi že četrto leto. Ko sem jo dobil, je merila le kaka 2 cm. Obe novo nastali anemoni sta zdravi in že uspešno hrustata kose škampov. Slika na desni prikazuje manjšo od obeh novo nastalih anemon. Usta so še povsem na robu anemone, na mestu, kjer so vidne manjše lovke. Na sliki povsem zgoraj je večja anemona, ki je po novem glavni dom klovnčkov, manjša anemona pa predstavlja vikend, ki ga klovnčka obiskujeta vsakih pet minut.

Simbioza s klovnski ribicami

Entacmaea Quadricolor je poznana kot gostiteljica številnih vrst klovnskih ribic: A. akindynos, A. allardi, A. bicinctus, A. chrysopterus, A. clarkii, A. ephippium, A. frenatus, A. latezonatus, A. mccullochi, A. melanopus, A. rubrocinctus, A. tricinctus, in  P. biaculeatus. V mojem akvariju je priljubljen dom para klovnskih ribiv vrste A. ephippium. Par klovnskih ribic na sliki se drsti vsakih 12 dni in ikre vedno odlaga na kamen v neposredni bližini anemone.Anemono zagrizeno brani pred vsiljivci, tudi takrat ko nima iker. Najbolj preganjana je moja roka, ki je v zadnjem času polna sledov ugrizov, tako da bo potrebno nabaviti rokavico.

 

Literatura

  1. http://www.advancedaquarist.com/issues/nov2002/feature.htm

  2. http://www.saltcorner.com/sections/zoo/inverts/softcorals/anemones/anemones.htm