Problem rdečih sluzastih alg (Cyanobacteria) v morskem akvariju


Rdeče sluzaste alge (slika dopoldan)Osnovni namen članka je predstavitev mojih izkušenj pri odstranjevanju teh nadležnih alg z uporabo preparata Antired.

Rdeče sluzaste alge (Rote Schmieralgen, Red Slime Algae) pravzaprav niso prave alge, ampak evolucijska povezava med bakterijami in algami. Zaradi tega dejstva so poimenovane kot Cyanobacteria in so ena najstarejših oblik življenja na zemlji. Pravzaprav bi iz imena sklepali, da gre za modro-zeleno obarvane alge, vendar pa za alge Cyanobacteria velja, da so najrazličnejših barv. V morskih akvarijih se najpogosteje srečujemo s problemom rdečkasto obarvane variante, ki je prikazana na sliki desno. Alge se pojavijo kot manjši madeži, ki se izredno hitro širijo po celem akvariju.

V mojem akvariju so se te alge širile pretežno po pesku na dnu akvarija. Čez noč so povsem izginile, nato pa so se kake 2 uri po vključitvi luči pojavili prvi madeži, ki so se izredno hitro večali in že opoldan je bilo celo dno akvarija prekrito s temi algami. Zanimivo je da so nekako pozno popoldne te alge pričele izginjati, na njihovem mestu pa so se pojavili mehurčki. Glej tudi sliko spodaj!

Rdeče sluzaste alge (slika popoldan)Literatura navaja tri osnovne razloge za pojavitev teh nadležnih alg v morskih akvarijih :

  1. nepravilni spekter svetlobe,

  2. preveč nitratov in fosfatov in

  3. premajhen vodni tok.

V mojem akvariju so se rdeče sluzaste alge  pojavile kljub temu, da nisem opazil nepravilnosti na nobenem od teh treh področij. Uporabljal sem žarnice T5, kot je opisano v članku Razsvetljava. Vse žarnice so povsem nove in tudi vodni tok je  po moji oceni  dovolj velik. Meritve NO3 s TETRA testom  kažejo, da v akvariju ni nitratov, fosfate pa sem uspel nameriti le s Salifert testom, pa še s tem testom sem zabeležil le 0,03 mg/l PO4. Avtor članka Red Slime Algae (Cyanobacteria) sicer opozarja, da akvaristi pogosto ugotavljajo, da v njihovih akvarijih ni nitratov, pa rdeče sluzaste alge vseeno rastejo. Vzrok naj bi bil v dejstvu, da te alge za svojo rast porabijo veliko količino nitratov in ko so nitrati porabljeni, jih pač ni. No, če bi bila ta teorija pravilna, potem bi morala količina nitratov v mojem akvariju naraščati od trenutka, ko sem alge zastrupil  s preparatom Antrired in so izginile. 

Zanesljivo lahko potrdim, da mi te alge v akvariju niso rasle, ko sem imel bistveno več nitratov (20 mg/l) in manjši vodni tok, tako da menim, da problematika le ni tako enostavna , kot bi lahko sklepali iz nekaterih člankov na internetu. Lahko celo komentiram, da sem madeže teh alg opazil tudi v najlepših koralnih akvarijih, po drugi strani pa jih ni akvarijih, ki so popolnoma v razsulu.

Po treh tednih prenašanja teh alg v novem akvariju, ko same od sebe niso in niso  hotele izginiti, sem se odločil, da preizkusim preparat Antired, za katerega sem že pred časom od kolega Bojana Dolenca slišal kar nekaj pohvalnih besed. Moja opažanja se vsaj meni zdijo precej zanimiva, pa sem se odločil, da jih v obliki kratkega članka prezentiram tudi širši javnosti.

Uporaba preparata Antired podjetja Aqua Medic

Doziranje

Predlagam, da najprej pogledamo navodila za uporabo preparata. V navodilih za uporabo lahko preberemo, da ta preparat eliminira rdeče sluzaste alge v morskem akvariju, je varen za nevretenčarje in pospešuje rast makro alg. Alge sprostijo strupene substance, ko umrejo, tako da je potrebno pred uporabo preparata tem več teh alg odstraniti iz akvarija. DELOVANJE SKIMERJA JE ZAHTEVANO pri uporabi tega preparata, ne sme pa se uporabljati aktivno oglje.

Preparat sem doziral natančno po navodilih. Najprej sem doziral 50 ml preparata, po 4 urah pa še 50 ml preparata na 400 l vode. Skimer sem nastavil na maksimum. Voda se po doziranju preparata obarva precej motno rjavkasto. Menim, da je delovanje skimerja zelo pomembno, saj začne skimer takoj po doziranju preparata zbirati znatne količine oranžno obarvane tekočine. Nisem sicer uspel ugotoviti ali je ta oranžna barva  preparat ali odmrle alge.

Učinek

Po približno petih dneh od doziranja ugotavljam, da je uporaba preparata Antired dosegla želene učinke. Rdeče sluzaste alge so prvi dan po uporabi preparata ponovno nekoliko pognale, kasneje pa so povsem izginile, tako da jih trenutno ni. Caulerpa v filtru je začela hitreje rasti.

Zverižen plašč Tridacne v času doziranja preparata AntiredStranski učinki

Kot sem že omenil, je v navodilu preparata Antired navedeno, da je varen za nevretenčarje. Kljub temu, da se je v mojem primeru uporabe tega preparata, kot trenutno kaže, končalo brez trajnih posledic za vse nevretenčarje, pa so bile reakcije nevretenčarjev precej izrazite in precej različne od vrste do vrste. Tej temi sem namenil nekoliko večjo pozornost, ker se mi zdi zelo zanima primerjava reakcij raznih vrst.

Ena školjka rodu Tridacna je povsem zverižila svoj plašč. Tako zverižen plašč školjke, do sedaj še nisem opazil pri nobeni školjki rodu Tridacna, niti v naravi niti v akvariju. Lahko si ogledate sliko na desni strani. Šele po štirih dneh se je ponovno vrnila v naravno obliko plašča. Zanimivo je , da dve drugi školjki rodu Tridacna nista pokazali nobenega odziva na preparat.

Trde korale z majhnimi polipi (Acropora, Seriatopora) so skoraj vse po vrsti pokazale svoje nezadovoljstvo nad mojo metodo boja z rdečimi sluzastimi algami in so poskrile svoje polipe, ki so se ponovno pokazali šele po dveh dneh od doziranja preparata. No so pa tudi pri trdih koralah z majhnimi polipi  izjeme. Montipora Digitata ni niti malo reagirala na ta preparat.

Ribe niso pokazale nobenih nenavadnih znakov, enako velja tudi za kozice, ježka in polže. Morska zvezda rodu Fromia pa je bila dva dni povsem nagibna, sedaj pa se že veselo sprehaja po akvariju.

Postavlja se tudi vprašanje ali so omenjene reakcije posledice preparata ali posledice strupa, ki ga oddajo umirajoče rdeče sluzaste alge. 

Literatura

  1. Red Slime Algae (Cyanobacteria)