Gospice Chromis Viridis in Chromis atripectoralis

Avtor: Bojan Jerina, fotografije Bojan Jerina

 

Na koralnih grebenih lahko zelo pogosto opazujemo velike jate raznobarvnih, živahnih koralnih ribic. Tudi v naravnem okolju sicer najdemo ribice, ki živijo samotarsko življenje ali pa plavajo v parih , vendar pa se precej vrst zadržuje v jatah in prav te jate ribic dajo koralnemu grebenu svojevrsten čar.  Mnogo lastnikov morskih koralnih akvarijev si ravno iz tega razloga želi imeti tudi vsaj eno jatico ribic. V omejenem prostoru morskega akvarija je gojenje jate večine vrst koralnih  rib na dolgi rok nemogoče in v kolikor imamo morski akvarij velikosti do 500 litrov in želimo gojiti jatico koralnih ribic je izbor primernih vrst zelo omejen.  Verjetno je prav zeleno-modra gospica Chromis viridis  tista vrsta, ki jo morski akvaristi najpogosteje poizkušajo gojiti kot jato.  V literaturi in tudi večini prispevkov na svetovnem spletu bomo zasledili podatek, da so te ribice miroljubne , nezahtevne in primerne za začetnike.  Pa je to res ?  Naj kar uvodoma priznam, da odgovora na to vprašanje še ne vem, pa čeprav že nekaj let te ribice gojim v svojem akvariju, jih preučujem v naravnem okolju, berem razpoložljivo literaturo in tudi prebiram prispevke avtorjev na forumu www.reefcentral.com, ki posredujejo svoje izkušnje z gojenjem teh ribic na dolgi rok. V pričujočem članku bom torej predvsem poizkusil vse te podatke zbrati, nato pa bom počakal na vaša mnenja in izkušnje. Mislim, da si problematika gojenja jate teh ribic zasluži bolj aktivno diskusijo tudi na forumu www.sloreef.com.

Opis Chromis viridis   in Chromis atripectoralis

Najprej bi želel pojasniti zakaj v istem članku opisujem dve vrsti gospic rodu Chromis in seveda tudi zakaj ravni ti dve vrsti. Razlogi so sledeči: obe vrsti sta si po izgledu zelo podobni, v akvarističnih trgovinah jih pogosto prodajajo pod istim imenom (Chromis viridis), obe vrsti  v akvariju formirata isto jato, pa tudi v samem načinu prehranjevanja in gojenja teh ribic  nisem odkril nobene bistvene razlike.

Obe vrsti sta si res zelo podobni. Poglejte zgornjo sliko, na kateri je 5 ribic rodu Chromis, od katerih so 4 Chromis viridis    in ena Chromis atripectoralis.  Obe vrsti lahko zanesljivo ločimo le po tem , da ima vrsta Chromis atripectoralis črno liso ob korenu prsnih plavuti [1].  Ta črna lisa ob korenu prsnih plavuti je pravzaprav le pikica, ki jo vidimo na vsaki strani ribice. No, sedaj ste verjetno že ugotovili, katera od petih ribic na zgornji sliki je Chromis atripectoralis.

Chromis viridis, (Cuvier, 1830)

Slovensko ime: zeleno-modra gospica

Tuja imena: Blue green chromis [2],   

Velikost: maks. 8cm [2]

Priporočljiva velikost akvarija: 200 litrov [4]

Domovina: Rdeče morje, Indopacifik,  35°N - 35°S [2]

Ogroženost : ni ga na IUCN rdeči listi  [2].

Chromis viridis

Chromis atripectoralis, (Welander & Schultz, 1951)

Slovensko ime: ?

Tuja imena: Black-axil chromis [1],   

Velikost: maks. 12cm [1]

Priporočljiva velikost akvarija: 300 litrov [3]

Domovina: Indopacifik,  30°N - 32°S [1]

Ogroženost : ni ga na IUCN rdeči listi  [1]

Chromis atripectoralis

Chromis viridis v naravnem okolju

Chromis viridis je ena najbolj pogostih vrst rib, katero lahko vidimo na koralnih grebenih [6]. Te ribice sem opazoval na koralnih grebenih Rdečega morja, na Maldivih in v Indoneziji.  Najštevilčnejše jate teh ribic sem zasledil  na delih, kjer se koralni greben strmo spušča v morje, kot je naprimer Blue Hole v bližini mesta Dahab. Očitno jate ribic Chromis viridis na tem mestu najdejo dovolj zooplanktona, s katerim se hranijo, številne korale rodu Acropora, pa tem ribicam nudijo zavetje pred plenilci.

V Rdečem morju  je na teh mestih sicer bistveno več pirk rdeče barve, kljub temu pa je tudi ribic Chromis viridis toliko, da morje le ni povsem rdeče, ampak ima tudi nekaj zelene barve. Te ribice lahko na nekaterih mestih opazimo celo brez potapljanja ali snoklanja. Če se namreč na delih obale ob Blue Hole, kjer  se koralni greben strmo spušča v globino, iz obale zazremo na rob koralnega grebena, lahko opazimo, da je morje kar rdečkaste barve od številnih jat pirk, občasno pa se pojavijo tudi zelene lise, ki so večinoma jate gospic Chromis viridis. 

V Indoneziji sem te ribice opazoval pretežno v obalnem delu, med zunanjim koralnim grebenom in obalo. V razmeroma plitvi vodi (ponekod ni globlja od 2m), se manjše jate teh rib zadržujejo v bližini kolonij koral rod Acropora.

Seveda pa to niso edina mesta, kjer je možno videti te ribice. Med potapljanjem ali snorklanjem na koralnih grebenih v Indijskem oceanu, Tihem oceanu in Rdečem morju je velika verjetnost, da boste opazili te ribice.

Chromis viridis   in Chromis atripectoralis v akvariju

V akvarij običajno naselimo jatico teh ribic. Nekateri viri svetujejo naselitev parnega števila teh ribic in poročajo , da bo v primeru neparnega števila ena ribica kmalu izginila, tako da bo ostalo parno število. Osebno ne vem na kako trdnih temeljih je ta teorija. Moje izkušnje tega ne potrjujejo. Res je, da je tudi  pri meni izginila ena ribica, ko sem imel jato 7 primerkov ali jato 5 primerkov, je pa tudi res, da mi je ena ribica izginila tudi ko sem imel jato 6 ribic in jato 4 ribic. Z drugimi besedami nisem opazil, da bi bila verjetnost, da ena ribica izgine kaj manjša pri parnem številu ribic, kot pri neparnem številu ribic.

Osebno bolj verjamem v poročila, ki opisujejo, da je razmeroma enostavno gojiti jate teh ribic, dokler niso odrasle, ko pa odrastejo se ustvarja in ustvari hierarhija, ki v akvariju pogosto rezultira v tem , da šibkejše ribice izginejo. Gojenje jate mladih ribic naj torej ne bi bilo pretirano zahtevno, medtem ko zna biti gojenje jate odraslih rib precej zahtevnejše. Osebno nimam izkušenj z gojenjem jate odraslih rib. Viri namreč navajajo, da odrasle ribice Chromis viridis   zrastejo do 8 cm, Chromis atripectoralis pa celo do 12 cm, v mojem akvariju pa te ribice obeh vrst merijo le 5cm.  Te ribice sicer gojim že nekaj let, vendar iz jate občasno izgine kak primerek, jaz pa jato vedno dopolnjujem, tako da ima 6 ali 7 primerkov. 

Trenutna jata se stoji iz 4 ribic Chromis viridis  in 2 ribic Chromis atripectoralis.  3 Chromis atripectoralis sem nabavil pred slabim letom. Ena ribica je pred kratkim izginila. 4 ribice Chromis viridis  pa imam že najmanj 1 leto. V zadnjem letu ni v mojem akvariju izginila nobena ribica vrste Chromis viridis .  Vseh 6 ribic je trenutno približno iste velikosti (5cm). Stanje trenutne jate, katero skupaj gojim približno eno leto,  je torej do danes dobro. Izginila je le ena ribica. Ribice se ne pretepajo in cel dan plavajo skupaj v osrednjem delu akvarija. Ko v akvariju ugasnejo luči se poskrijejo med veje koral in ko se zjutraj prične daniti, jatica že plava po akvariju. Nekaj ribic Chromis viridis  (ne vem koliko), ki jim ima še sedaj v akvariju je prav gotovo še iz jatice, ki sem jo nabavil pred več kot 3 leti.  Iz tega podatka lahko sklepam le to, da te ribice pri meni tudi v treh letih niso zrasle preko velikosti 5cm.

Naj podam torej še nekaj zapažanj o jatici Chromis viridis  , katero sem nabavil pred tremi leti. Kupil sem 6 primerkov. Pri meni so nekaj mesecev lepo plavale v jati in samo ponoči so se poskrile med vejevje Montipore. Po nekaj mesecih so se žačele čudno obnašati, saj se bile ponoči in podnevi skrite v Montipori. Samo, kadar sem jih hranil , so se zapodile ven iz skrivališča. V tem času sta tudi izginile dve ribice iz jate. Še do danes nisem uspel najti vzroka za to dogajanje. Sumil sem rakovice, ampak zakaj so bile ribice skrite na mestih , kjer so bile ravno najbolj ogrožene od rakovic ? Sicer pa nikoli nisem nobene od teh ribic videl bolne in nikoli nisem našel nobene poginule. Kasneje je izginila še ena in nato so dolgo v akvariju prebivale le tri. Obnašanje se je spremenilo, ko sem dodal 3 nove primerke. Čez dan so se prenehale skrivati.  

Prehrana

Ribice se v naravi prehranjujejo pretežno z zooplanktonom in to nam je lahko tudi vodilo za ustrezno prehrano v akvariju.  Niso niti malo izbirčne glede hrane in jedo: granule, luskasto hrano, odmrznjene artemije, »mysis«, naribane kalamare ali školjke, pa tudi zelo drobno hrano kot so »cyclops« ali navpiji artemij. No, ravno vse tudi ne jedo. Radič, s katerim hranim kirurge, jih prav nič ne zanima.  

Literatura navaja , da je potrebno te ribice hraniti tem večkrat na dan. Jaz jih hranim dvakrat dnevno in to izmenično z: odmrznjenimi artemijami, »mysis«, naribanimi  kalamari in naribanimi školjkami.

Glede na to, da te ribice niso izbirčne glede na hrane , je po mojem mnenju izbira predvsem odvisna od potreb drugih ribic v akvariju. V primeru, da imate v akvariju kljunato ribico ali kraljičke, je kombinacija s katero jaz hranim , po mojem mnenju kar ustrezna.  V primeru, da pa imate v akvariju samo jatico Chromis viridis in še enega ali dva kirurga, za katera želite, da ne jesta preveč odmrznjene hrane , saj imata v akvariju dovolj alg, potem lahko  jatico ribic Chromis viridis večkrat hranite tudi z drobno hrano, kot je naprimer »Cyclops«. Ta hrana je za kirurge premajhna, medtem ko so ribice Chromis viridis pravi mojstri tudi za konzumiranje drobne hrane.   

Na gornji sliki se lepo vidi, kako široko lahko odpre usta ribica vrste Chromis viridis in na ta način lahko pogoltne tudi zelo velik zalogaj, po drugi starni pa se lahko naje tudi od tako zelo drobne hrane kot so "Cyclops" ali navpiji artemenije, saj izredno hitro lovi posamezne zalogaje po akvariju. 

Literatura:

1.) www.fishbase.org/Summary/speciesSummary.php?ID=5450&genusname=Chromis&speciesname=atripectoralis    

2.) Chromis viridis   Blue green damselfishs, www.Fishbase.org,    

3.) http://www.meerwasser-lexikon.de/eng/35/1337/Chromis/atripectoralis.htm

4.) http://www.meerwasser-lexikon.de/eng/35/112/Chromis/viridis.htm

5.) Dr. Gerald R. Allen ; Damselfishes of the World; Mergus, 1991

6.) Henry C. Schultz III, Friendly Damsels? It Can't be Possible!… The Genus Chromis

Komentarji na članek so možni na forumu