Samogradnja: Poceni in enostaven sistem za avtomatsko dolivanje RO vode ali apnene vode

Avtor: Bojan Jerina

 

Pričujoči članek ne bo predstavil nič bistveno novega. Namen članka je le na enostaven način pojasniti, kako lahko sestavimo enostaven sistem za avtomatsko dolivanje vode, ne da bi potrebovali kako globoko poznavanje elektronike.

Celoten sistem se sestoji le iz:
- nivojskega stikala,
- releja in napajalnika enosmerne napetosti,
- črpalke (zračne ali vodne) in
- posode za RO vodo.

Elektronika

 

Zgornja slika prikazuje vse električne dele sistema. Nivojsko stikalo ima plovec , ki vklopi stikalo znotraj nivojskega stikala, ko se plovec dvigne. Stikalo znotraj plovca ni prirejeno za vključevanje porabnikov kot so črpalke, pa je zato potrebno narediti še vmesno vezje, ki samo preslika delovanje stikala v nivojskem stikalu v delovanje močnejšega stikala v releju. To vmesno vezje je narejeno iz releja, katerega pa moramo še ustrezno napajati. Napajalna napetost napajalnika mora biti enaka krmilni napetosti releja. Če imate napajalnik 12 V DC naj bo tudi krmiljenje releja 12 V DC. Če pa imate napajalnik za 6 V ali 24 V enosmerne napetosti izberete temu primeren rele. Izhodni kontakti releja moraj biti dimenzionirani za omrežno napetost. Kontakt v releju deluje kot stikalo za vklop črpalke.

Nivojska stikala lahko kupite v trgovini Conrad.  Sam že nekaj let uporabljam nivojsko stikalo na sliki levo, ki se je pokazalo zelo zanesljivo in trajno tudi v morski vodi. V trgovini vam ga bodo našli pod kataloško številko 701602-49 . Cena v Conrad trgovinah v Nemčiji je 7 EURO. V Sloveniji (trgovina v BTC) bo potrebno odšteti 2800 SIT. Če teh nivojskih stikal nimajo na zalogi, pa jih je potrebno naročiti in v tem primeru je potrebno počakati kak teden.

 

Montaža nivojskega stikala

Nivojsko stikalo ima plastičen vijak in matico, ki nam omogoča pritrditev na ustrezno prirejeno mesto. Kot primer podajam sliko nosilca nivojskih stikal narejenega iz pleksi stekla, katerega uporabljam v mojem sump-u. Seveda se en nosilec lahko uporablja za več nivojskih stikal , obenem pa služi še kot nosilec za elektrode (pH, redox).

Pleksi steklo vam bodo narezali v Bauhaus-u. Za lepljenje pa priporočam sekundno lepilo SuperAttak.

Pri meni se dobro obnese nosilec, ki se enostavno obesi (zatakne) za stekleno steno sump-a. 

Črpalke in posode za vode

Črpanje vode iz posode v sump ali akvarij lahko izvedemo z:

- zračno črpalko,
- majhno pretočno črpalko za vodo, katere prodaja vsaka akvaristična trgovina za ne dosti več kot 1000 SIT ali
- peristalično črpalko,

Rešitev z zračno črpalko je natančno opisana v sledečem članku .

Rešitev z majhno pretočno črpalko je najenostavnejša in tudi poceni. Glavni problem  je da najdemo ustrezno posodo in črpalko, katero lahko spravimo v to posodo. Sistem je malo neroden, je pa cenovno zelo ugoden. Pravzaprav je tako narejen Tunze sistem pa se nihče ne pritožuje. Pri tej rešitvi je potrebno paziti, da ne ustvarimo natego, ki bi potegnila vodo iz RO posode v sump, po tem ko je črpalka že ugasnjena.

Peristalična črpalka je najbolj primerna. Črpalka je zunaj posode in sesa vodo iz posode, ki je lahko poljubne oblike. Zelo enostavno se zamenja nova polna posoda. Slaba lastnost je cena. Najcenejša črpalka tega tipa stane 18.000 SIT.

Dodatne izboljšave vezja

V primeru, da boste sistem uporabljali za avtomatsko dolivanje apnene vode in to samo ponoči z namenom stabilizacije pH lahko vezje razširite z uporabo enostavnega časovnega stikala, kateri se ustrezno programira.

Komentarji na članek so možni na forumu