Rdeča sedlasta klovnska ribica - Amphiprion Ephippium

(Eng - Cardinal Clown fish, Red Saddleback Anemonefish


Slika 1: Polodrasla klovnska ribica vrste AmphiprionEphippiumRdeče sedlaste klovnske ribice v naravi živijo na področju morij okoli Jugovzhodne Azije (Tajska, Malezija, Indonezija). Literatura navaja precej različne podatke o največji velikosti odraslih ribic te vrste , kar pomeni od 8 cm do 12 cm.

Opis

Rdeča sedlasta klovnska ribica je edina odrasla klovnska ribica, ki nima za klovne tako značilnih prog. Plavuti in telo so rdeče-oranžne barve s temno (črno) liso na zadnjem delu telesa. Temna lisa je čedalje večja, tem starejše so ribice in pri popolnima odraslih ribicah prekriva skoraj celo telo. Z odraščanjem tudi barve nekoliko izgubijo na intenzivnosti, tako da se po mojem mnenju najlepši ravno pol odrasli primerki. Polodrasla ribica je prikazana na sliki 1 desno.

 

Razmnoževanje

Omenjeno vrsto klovenskih ribic mi je uspelo razmnožiti, tako da vam lahko posredujem tudi nekaj izkušenj, ki se nanašajo na razmnoževanje. Drst, razvoj iker in vzreja mladic so tako rekoč enaki, kot pri drugih bolj pogostih vrstah klovnskih ribic. Priporočam, da se ikre pusti skupaj s starši, dokler se ne izležejo. Ikre so prvi dan intenzivno rdeče-oranžne barve, ovalne oblike in precej velike (1mm široke, 2do 3 mm dolge).

Slika 2: Ikre peti dan od drstitve

Slika 3: Ikre so na dan, ko se izvalijo, povsem srebrne barve

Tekom razvoja ikre postajajo čedalje temnejše in dobijo nekako rdeče-črno barvo. Slika 2 prikazuje rdeče-črno obarvane ikre peti dan od drstitve. Dva dni pred izvalitvijo začnejo ikre  dobivati srebrni odtenek in so na dan pred izvalitvijo povsem srebrne, kot prikazuje slika 3. Izvalitev vedno poteka nekako dve uri po zatemnitvi. Omenjeni dogodek je pri temperaturi 25 stopinj celzija na sedmi ali osmi dan, precej pogosto pa celo v dveh delih na sedmi in osmi dan , kar pomeni, da se del iker izvali na noč sedmega dne, preostale pa ponoči osmega dne.

 

 

 

Vzreja mladic:

Slika 4: Larve 3 dni po izvalitviMladice, ki se izvalijo, je precej enostavno poloviti, saj se zberejo na vodni gladini, če le to osvetlimo z baterijsko svetilko. Za lov je najenostavnejše uporabiti kar pol litrski plastični kozarec za jogurt, s katerim zajemamo vodo in mladice iz gladine in jih zlivamo v pripravljen akvarij za vzrejo mladic. Če smo spretni z enim zajemom nalovimo kakih pet mladic. Postopek seveda večkrat ponovimo, dokler nismo polovili vse larve. Običajno tak lov traja približno 15 minut. Odsvetujem uporabo mrežice za lovljenje, čeprav bi tako enostavnejše in hitreje nalovili larve. Prav tako odsvetujem uporabo natege, s katero bi larve sesali. Novo izležene larve so zelo občutljive in če uporabljamo grobe metode, jih lahko poškodujemo.

Larve že prvi dan pričnemo hraniti s kotačniki. Vzreja kotačnikov je po zaslugi tehnologije, katero so v Slovenijo prinesli prizadevni morski akvaristi (D. Škrinjar, B. Dolenc, T. Pečan, M. Jevšek,…) povsem enostavna. Najtežje je dobiti startne kulture, tako da je izredno pomembno, da ima vsaj en slovenski akvarist, doma neokuženo startno kulturo. Slika 5: Mladice 12 dni po izvalitviOsmi dan mladice že lahko začnemo hraniti s sveže izvaljenimi artemijami, ki so očitno precej hranljive, saj mladice zelo hitro rastejo, potem ko začnejo uspešno loviti navpije po akvariju. Po enajstih dneh prve mladice že dobijo prvo belo progo. Približno 2 tedna stare mladice imajo že dve progi, dobijo pa tudi oranžno barvo plavuti, tako da postanejo res prave klovnske ribice, katere je kar veselje pogledati. Podrobneje sem vzrejo mladic opisal v članku Cardinal Clown fish.

Mladice sem hranil  s sveže izvaljenimi artemijami približno 1 mesec, ko so postale prevelike za ta tip hrane in sem jih pričel hraniti z listnato hrano. Listnato hrano TETRA so mladice z veseljem hrustale, rasle pa so precej počasi. Ko so bile stare 2 meseca, sem naredil napako in jih preselil v akvarij z odraslimi ribami, tako da je večina postala hrana. Rešil sem le štiri.

Slika 6: Mlada klovenska ribica , ki je stara 4 mesece, je v akvariju Aleksandra Lavriha našla nov dom med lovkami anemonePreostale 4 mlade klovnske ribice sem oddal, ko so bile stare 4 mesece in so bile še  vedno precej majhne. Največja mlada klovnska ribica trenutno domuje pri Aleksandru Lavrihu, kjer je že našla svoj novi dom med lovkami anemone.

Literatura

  1. Dr. Gerald R. Allen ; Damselfishes of the World; Mergus, 1991

  2. Helmut Debelius, Hans A. Baensch; Marine Atlas 1,Mergus, 1997

  3. Dr. P.V. Loiselle, Hans A. Baensh; Marine Aquarist Manual, Tetra Press 1991

  4. Dr. Warren E. Burgess; Dr.Burgess s ATLAS of Marine Aquarium Fishes, Third Edition, T.F.H Publications, Inc,

  5. http://www.breeders-registry.gen.ca.us/database/AMPEPH01.htm

  6. http://www.reefsuk.org/CaptiveBreeding/Articles/Articles.asp

  7. Bojan Jerina, Cardinal Clownfish